Embraerova promocija KC-390 i hrvatska propast transportnog zrakoplovstva

 

„Zajedničke letačke aktivnosti aviona MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i brazilskog aviona C-390 provodit će se od srijede 14. rujna do petka 16. rujna 2022. u vremenu od 10 do 15 sati na području Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Karlovačke, Ličko-senjske i Zadarske županije. Tijekom aktivnosti može se očekivati kratkotrajna pojačana buka te molimo građane za razumijevanje“. Tako je u srijedu, 14. rujna, Ministarstvo obrane RH obavijestilo javnost o nimalo čestom gostu na ovim prostorima – brazilskom transportnom avionu Embraer C-390. Jučer, u četvrtak 15. rujna, između 14 i 15:30 zaista se u Zagrebu čula solidna buka prilikom polijetanja i slijetanja brazilskog transportnog aviona, koji je tijekom sat i pol napravio nekoliko krugova i iznad Daruvara, Grubišnog Polja te Garešnice.

Sat i pol leta – do Daruvara i natrag

Photo: Embraer Defense&Security

Naravno, ovdje ipak nije riječ o nekoj posebnoj suradnji hrvatskog i brazilskog ratnog zrakoplovstva, nego o još jednom u nizu promidžbenih letova za spomenuti transportni avion brazilskog Embraera kakvi se već tjednima provode u Europi. Prije samo dva tjedna, 2. i 3. rujna, na zrakoplovnom mitingu AIRPOWER u austrijskom Zeltwegu, Embraer je tamošnjoj publici i uzvanicima pokazao svoju najnoviju inačicu C-390 Millenium. Ulazak C-390 Milleniuma na tržište dolazi u ključnom trenutku kada zračne snage i vlade žele uključiti novu generaciju zrakoplova u svoje flote za zračni transport“, izjavio je tom prilikom Jackson Schneider, predsjednik i glavni izvršni director pri brazilskom poduzeću Embraer Defence&Security.

Embraerovi transportni zrakoplovi trenutno su iznimno popularni – Zračne snage Portugala svoje će KC-390 avione zaprimiti 2023. i 2024. godine, nizozemsko Ministarstvo obrane najavilo je da će C-390 kod njih zamijeniti zastarjelu flotu aviona C-130 Hercules, dok će Mađarska prvi od ukupno dva naručena KC-390 dobiti 2024. godine. Izgradnja prvog KC-390 za mađarske Zračne snage započela je u studenom prošle godine, odnosno točno godinu dana nakon što je mađarska Vlada u studenom 2020. potpisala ugovor s Embraerom zaa kupovinu 2 višenamajenska transportna aviona KC-390. Mađarska će ujedno biti prva na svijetu čiji će KC-390 u svojoj konfiguraciji imati jedinicu za intenzivnu medicinsku njegu, te njima namjerava dopuniti dva ranije kupljena transportna aviona Airbus A319, kojima zamjenjuje sovjetske avione An-26. Istodobno, portugalska nabava brazilskih transportnih aviona već je u poodmakloj fazi. Portugalska Vlada potpisala je još 2019. ugovor o kupovini 5 KC-390, što je bio dio plana modernizacije sposobnosti i jačanja spremnosti Zračnih snaga Portugala. Početkom rujna ove godine Embraer je objavio da provodi testiranja i testne letove prvog od 5 portugalskih KC-390 aviona, prije njegove isporuke u Portugal gdje će mu biti ugrađena NATO-standardizirana oprema i sukladno tome će biti i certificiran od strane nacionalnih zrakoplovnih vlasti.

Prezentacija za češki državni i vojni vrh (izvor: Ministarstvo obrane Češke Republike)

Početkom lipnja ove godine Embraer je promovirao svoj KC-390 transportni avion dužnosnicima Češke Republike, a češka ministrica obrane Jana Černochová imala je priliku vidjeti demonstraciju i na tlu i u zraku, uključujući tu ukrcavanje i prijevoz oklopnih vozila Pandur II. Češko Ministarstvo obrane tom je prilikom napomenulo da se radi o neobvezujućoj demonstraciji sposobnosti brazilskog transportnog aviona, apsolutno bez ikakvih obaveza. Samo 10 dana nakon prezentacije u Češkoj, Ministarstvo obrane Nizozemske 16. lipnja ove godine objavilo je da kupuje 5 brazilskih C-390M, koji su u užem izboru dobili prednost pred Lockheed Martinovim C-130J. Nizozemci očekuju da će prvi od planiranih 5 novih aviona stići u zemlju tijekom 2026. Pritom je nizozemsko Ministarstvo obrane objasnilo da je nabava novih transportnih aviona ubrzana zbog pojačane nepouzdnosti postojećih C-130H, koje nizozemske Zračne snage trenutno imaju u službi i koje su planirali eksploatirati najmanje do 2031. godine. Jednako tako su se promijenili i financijski planovi, pa umjesto prvotno namijenjenih između 250 milijuna i 1 milijarde eura vrijednost projekta procijenjena je između 1 i 2,5 milijarde eura.

S početkom pandemije bolesti COVID-19 upravo su prednosti vlastitog zračnog transporta došle do posebnog izražaja, pa su neke europske zemlje krenule razmišljati o jačanju svojih vojnih transportnih flota. U hrvatskom susjedstvu to su učinile već spomenuta Mađarska u sklopu svog plana modernizacije Oružanih snaga, te Slovenija koja je krajem prošle godine kupila transportni avion C-27J Spartan, talijanskog proizvođača Leonardo. U veljači ove godine europski koncern Airbus objavio je da je Republika Srbija naručila 2 transportna zrakoplova C295.

Gdje je tu Hrvatska? Hrvatska 2 transportna aviona An-32B i dalje tužno stoje u 91. Zrakoplovnoj bazi na Plesu, dok su s početkom rata u Ukrajini pokopane i zadnje nade da će se s njima pokušati učiniti barem nešto korisno. O potpuno nejasnim razlozima njihovog umirovljenja“ više se niti ne raspravlja, kao ni o eventualnim krivcima za način kako je potrošen njihov letni resurs nakon prošloga remonta. Bivši načelnik GS OS RH, danas umirovljeni general Mirko Šundov, ušao je u povijest izjavom da hrvatske OS RH bolje i jeftinije rješavaju transportni zrakoplovni prijevoz zahvaljujući saveznicima, da bi samo koju godinu kasnije hrvatski vojnici bili ostavljeni na cjedilu prilikom odlaska iz Afganistana. Zbog nedostatka savezničkog prijevoza, po njih je otišla nacionalna zrakoplovna kompanija Croatia Airlines. Za potrebe NATO aktivnosti ojačane Prednje prisutnosti (enhanced Forward Presence – eFP) hrvatski vojnici su se do odredišta u Poljskoj i Litvi drndali u vlaku, a prije dvije godine 4. hrvatski AVPD tim sa Španjolcima je letio do Somalije. Iako se kao argument protiv kupovine vojnog transportnog aviona za potrebe OS RH može prihvatiti ne baš česta potreba za takvom vrstom prijevoza, te visoka cijena takve kupovine (kao da je uopće išta jeftino!), sa žaljenjem se može konstatirati da je to do danas tek još jedna u nizu izgubljenih sposobnosti hrvatskog obrambenog sustava.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.