Mađarska kupila dva transportna KC-390

 

Mađarska Vlada i Embraer danas su potpisali ugovor o nabavi dva višenamjenske transportna zrakoplova nove generacije Embraer C-390 Millennium, u njegovoj konfiguraciji za dopunu gorivom u zraku (Air-to-Air Refueling – AAR), s oznakom KC-390. Uz to, u ugovor su uključeni i obuka pilota i tehničkog osoblja, kao i druge usluge te podrška, kao dio procesa jačanja sposobnosti mađarskih Obrambenih snaga, posebice na polju taktičkog zračnog prijevoza, dopune goriva u zraku, te sposobnosti medicinskog prijevoza, kao i drugih misija od javnog interesa. Početak isporuka je zakazan za 2023. godinu.

“Nastavno na kupovinu sredstava koja daju sposobnost zračnog prijevoza osoblja 2018. godine, vidjet ćemo pristizanje zrakoplova KC-390 u Mađarsku 2023.-2024., koji će omogućiti dostavu velikih vojnih tereta u operativnim uvjetima, kao i pružanje usluge dopune gorivom u zraku. Mi pribavljamo višenamjensku transportnu flotu za mađarske Obrambene snage ne bi li ispunili najširi mogući raspon zadaća u našem nacionalnom okviru na suveren način”, kazao je Gáspár Maróth, povjerenik Vlade Mađarske zadužen za koordiniranje obrambenog razvoja. Te 2018. godine Mađarska je započela obnovu svojih zračnih transportnih sposobnosti – prvo nabavom dva zrakoplova Airbus A319, a onda i još dva Dassault Falcon 7X (prvi u kolovozu 2018. i drugi u ožujku 2019. godine), koji su svi bazirani u zrakoplovnoj luci Kecskemét i odande služe za vojni i VIP transport.

“Čast nam je da smo odabrani od mađarske Vlade i mađarskih Obrambenih snaga da pružimo najnaprednije višenamjenske transportne zrakoplove koji su dostupni na tržištu,” rekao je Jackson Schneider, predsjednik Uprave Embraer Defense and Security. “Mađarska je druga po redu europska nacija i operator u okviru NATO-a koja je odabrala C-390 Millennium, zrakoplov vrhunskih sposobnosti koji pruža izvrsnu produktivnost svojom kombinacijom bez premca brzine, nosivosti i mogućnosti brzog rekonfiguriranja za višemisijske operacije.”

Avioni KC-390 za mađarske Obrambene snage bit će prvi u svijetu opremljeni i jedinicom za intenzivnu njegu u svojoj konfiguraciji, što je karakteristika koja je nužan preduvjet za provođenje humanitarnih misija. Ove letjelice u potpunosti zadovoljavaju zahtjeve mađarskih Obrambenih snaga, budući su sposobne izvoditi različite tipove vojnih i civilnih misija, uključujući tu: (1) humanitarnu potporu, (2) medicinsko evakuiranje, (3) traganje i spašavanje, (4) prijevoz tereta i ljudstva, (5) precizno izbacivanje tereta, (6) padobranske operacije, te (7) dopuna goriva u zraku (AAR). Ovi KC-390 su u potpunosti NATO kompatibilni, ne samo po pitanju svog hardvera, nego također i po svojoj avionici i konfiguraciji komunikacijskog sustava. Nadalje, konfiguracija samih komponenti sustava za dopunu gorivom u zraku kod KC-390 znači da ovi avioni mogu takvu dopunu vršiti za mađarske JAS 39 Gripen, kao i za druge letjelice koje koriste istu tehnologiju..

 

Avioni C-390 Millenium su potpuno operativni, i od zaprimanja svog prvog takvog aviona 2019. godine brazilske Zračne snage su ovakve letjelice slale u više kritično bitnih misija u Brazil i inozemstvo, sa sjajnom operativnom raspoloživošću. Također, Vlada Portugala potpisala je ugovor o pribavljanju 5 aviona C-390 Millennium 2019. godine, koji su trenutno u proizvodnji i bit će u službi 2023. godine.

C-390 je taktički transportni zrakoplov na mlazni pogon, dizajniran da postavi novi standard u svojoj kategoriji. Neke od najjačih strana ovog aviona su: povećana mobilnost, otporan dizajn, povišena fleksibilnost, moderna i dokazana tehnologija, te jednostavnije održavanje. Budući da lete brže i dostavljaju više tereta, obje varijante – C-390 Millennium i KC-390 su platforme primjerene veličine za većinu scenarija potencijalnog operativnog raspoređivanja. Smanjena potreba za intervencijama i održavanje po stanju (on condition maintenance) kombinirane s vrlo pouzdanim sustavima i komponentama pomažu u smanjivanju vremena potrebnog za održavanje i troškova, pridonoseći time izvanrednoj razini dsotupnosti i niskim troškovima tijekom životnog ciklusa letjelica.

Embraer je globalna zrakoplovna kompanija sa sjedištem u Brazilu koja posluje na polju komercijalne i VIP avijacije, obrane i sigurnosti, te poljoprivredne avijacije. Ova kompanija dizajnira, razvija, proizvodi i prodaje zrakoplove i sisteme pružajući svojim kupcima usluge i potporu i nakon kupovine. Od kada je osnovana 1969., kompanija Embraer je isporučila više od 8000 zrakoplova. U prosjeku, svakih 10 sekundi neka letjelica proizvedena od Embraera polijeće negdje u svijetu, prevozeći preko 145 milijuna putnika na godinu. Embraer je vodeći proizvođač komercijalnih aviona do 150 sjedala, i najvažniji izvoznik roba visoke vrijednosti iz Brazila. Kompanija održava industrijske jedinice, urede, te centre za distribuciju usluga i dijelova širom Amerike, Afrike, Azije i Europe.

 

*Izvor: Embraer

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.