AVPD: sa Španjolcima do Somalije

 

Puna dva mjeseca kasnije od planiranog, 4. hrvatski AVPD tim konačno se jutros zaputio u EU operaciju „EU NAVFOR Somalia – ATALANTA“. Jutros u 9:10 avion Airbus A-310 španjolskog Ratnog zrakoplovstva poletio je iz Zračne luke Split prema Djiboutiju, gdje će se u tamošnjoj francuskoj vojnoj bazi 12 pripadnika hrvatskog AVPD tima ukrcati na trgovački brod iz UN-ovog programa WFP (World Food Programme). Tom će brodu hrvatski vojnici pružati zaštitu dok prevozi hranu za Somaliju i zemlje Roga Afrike.

Španjolski avion jučer je došao po hrvatske vojnike (Photo: Mario Marin)

Hrvatski AVPD tim pred polazak (Photo: HRM/D.Mišić, D.Dojkić)

Kako smo već pisali, 4. AVPD tim trebao je biti upućen u Somaliju početkom travnja, no zbog nemogućnosti prijevoza i složenosti funkcioniranja operacije „ATALANTA“ uslijed pandemije koronavirusa, hrvatsko sudjelovanje u operaciji stavljeno je na čekanje. „Po stabiliziranju epidemiološke situacije donesena je odluka o slanju tima u područje operacije“, kaže MORH u današnjem priopćenju, dodajući kako „su u sklopu priprema za upućivanje u operaciju provedene sve epidemiološke mjere“. To znači da je 12 pripadnika AVPD tima provelo 2 tjedna u obaveznoj izolaciji, baš kao i kapetan korvete Davor Gardun koji se upućuje u zapovjedništvo operacije u Roti (Španjolska), kamo je ono preseljeno nakon što je Ujedinjena Kraljevina izašla iz EU, pa Northwood u UK više nije mogao biti sjedište EU operacije.

4. hrvatski AVPD TIM (Photo: HRM/D.Mišić, D.Dojkić)

Prije odlaska, članove hrvatskog AVPD tima primio je zapovjednik HRM, kontraadmiral Ivo Raffanelli, zahvalivši im pritom na zalaganju koje su uložili tijekom priprema: „Pripreme su bile kvalitetne, znanje imate, sposobnosti su potvrđene, i nema sumnje da ćete misiju koja vam je dodijeljena odraditi na najbolji mogući način“. Četvrti AVPD tim svoju je osposobljenost na završnoj vježbi provedenoj 10. i 11. ožujka u splitskoj vojarni „Admiral flote Sveto Letica-Barba“, te u akvatoriju srednjeg Jadrana. Pred ocjenjivačkom komisijom Glavnog stožera OS RH članovi tima pokazali su vrhunsku obučenost i spremnost za izvršenje zadaće.

Stanje 2017. – jedni za remont, drugi za otpad, a treći na vječnom čekanju (Photo: Obris.org)

Inače, ovo je već drugi put da tijekom krize trpi transport hrvatskih vojnih snaga. U ožujku je kasnio povratak 11. HRVCON-a iz Afganistana, jer su zbog pandemije bolesti COVID-19 strateški saveznici bitno promijenili režim svojih vojnih prijevoza, pa je u pomoć priskočila hrvatska nacionalna kompanija Croatia Airlines. Slična se situacija ponovila i sada, prilikom odlaska hrvatskih vojnika u Somaliju. Pritom je potpuno nejasno zašto se prijevoz nije mogao dogovoriti s njemačkim Oružanim snagama, s kojima je Hrvatska još 2016. sklopila dogovor o prijevozu hrvatskog vojnog osoblja za potrebe EU operacije „ATALANTA“, a upravo su Nijemci svojim vojnim avionom u ožujku ove godine vratili pripadnike Vojske Srbije iz Somalije u Beograd.

Hrvatski vojni vrh na čelu s donedavnim načelnikom GS OS RH, generalom Mirkom Šundovom, do nedavno je tvrdio kako Hrvatska nema potrebe za nastavkom razvoja svoje vojne tranportne komponente jer dogovori sa strateškim saveznicima sasvim dobro funkcioniraju. No to „dobro funkcioniranje“ palo je u vodu s prvom većom krizom. Upravo temeljem iskustava u krizi, susjedna Slovenija odlučuje se za nabavu novog vojnog transportnog aviona. U Hrvatskoj se, međutim, odgovorni prave kao da je sve normalno, jer nama nikad ništa ne treba, a imamo i saveznike.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.