HRZ obučava mađarske pilote

 

Proteklih je dana prvo troje mađarskih pilota stiglo na obuku u Središte za obuku (SzO) Hrvatskog ratnog zrakoplovstva „Rudolf Perešin“ u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku. Oni su prvo u ponedjeljak, 3. rujna, započeli s teorijskim pripremama za letačku obuku na avionu Zlin 242L, da bi onda u četvrtak, 6. rujna 2018. započeli i sa svojom letačkom obukom – u Eskadrili aviona (EA) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Prvo troje pilota Mađarskog ratnog zrakoplovstva na Zemuniku čine dva muškarca i jedna žena, dok će im se tijekom rujna i listopada pridružiti još pet mađarskih pilota-instruktora na obuci osvježenja. Ova se međunarodna obuka provodi na komercijalnoj osnovi, po prvi puta s pilotima Mađarskog ratnog zrakoplovstva, i po prvi put na avionu Zlin 242L.

Prvo troje mađarskih pilota je prije početka obuke pozdravio brigadir Goran Huljev, zapovjednik SzO-a, te ih je upoznao sa svime što ih očekuje. Prvo su se početkom tjedna pod budnim okom djelatnika SzO-a u sklopu tzv. tehničke učionice upoznali s tehničkim karakteristikama aviona Zlin 242L. Nakon toga su upravo danas započeli letačku obuku u Eskadrili aviona 93. ZB, koja će se na avionu Zlin 242L provoditi do sredine listopada ove godine u kompleksu vojarne „Pukovnik Mirko Vukušić“ na Zemuniku. Letačka obuka za mađarske kandidate pilota obuhvaća Program selekcijskog letenja i temeljne letačke obuke na avionu Zlin 242L, radi procjene i obučavanja polaznika po elementima osnovnog i akrobatskog letenja, navigacije i grupnog letenja. Obučni ciklus za ovu skupinu traje 6 tjedana, dok će mađarski instruktori po svom pristizanju u bazu Zemunik provesti kraću obuku osvježenja na avionu Zlin 242L.

Do sada su u 93. ZB letačku obuku završila ukupno 42 inozemna pilota – njih 38 iz Sultanata Oman, dva iz Češke, te po jedan pilot iz Makedonije te Bosne i Hercegovine. Pukovnik Željko Harapin, zapovjednik Eskadrile aviona, istaknuo je da provedba bilo koje obuke, na bilo kojem tipu aviona, i po bilo kojem profilu letačke obuke uvijek predstavlja izazov. „Nastavnici letenja Eskadrile aviona stekli su iskustvo u obučavanju stranih polaznika kroz letačku obuku pripadnika Sultanata Oman na avionu Pilatus PC-9M. Navedeno iskustvo dalo je dobar temelj za provedbu svih oblika međunarodne letačke obuke na oba tipa aviona, što će zasigurno olakšati rad i provedbu letačke obuke i sa polaznicima Ratnog zrakoplovstva Mađarske. Vjerujemo kako će obuka u potpunosti zadovoljiti zahtjeve mađarskog ratnog zrakoplovstva u pogledu kvalitete obuke kao i naše procjene polaznika koji se nakon ovog segmenta letačke obuke upućuju na daljnju obuku na drugi tip aviona“, zaključio je pukovnik Harapin.

Bojnik Zlatko Parać, voditelj obuke, objasnio je usklađenost Programa letačke obuke s traženim zahtjevima, uz to što je sam princip provedbe letačke obuke, standardi prolaznosti i pristup identičan kao i za polaznike Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. „Obuka je također prilagođena i pojedinim polaznicima, obzirom na njihova dosadašnja letačka iskustva, a provodit će je ukupno 6 pilota Eskadrile aviona“, naglasio je bojnik Parać. Već pogledom na troje prvih mađarskih pilota vide se i razlike u njihovom prethodnom iskustvu. Naime, dok jedan od dva muškarca ponosno ističe mađarske oznake letnog iskustva na zrakoplovima Zlin, njegov kolega nosi oznake mađarske 12. protuzračne pukovnije „Arrabona“ iz mjesta Győr – što ne čudi ako znamo da je Mađarska tijekom 2016. godine poticala prelazak perspektivnog ljudstva u redove letačkog osoblja. Za razliku od toga, mađarska poručnica izgleda dolazi iz redova Transportne eskadrile „Teve“, stacionirane u 59. zrakoplovnoj bazi „Szentgyörgyi Dezső“ u Kecskemétu.

Obuka pilota u Mađarskoj

Do ljeta 2015. godine Mađarska je početnu obuku pilota obavljala na vlastitih osam aviona Jak-52, što je obustavljeno nakon prizemljenja čitave flote tih letjelica po nesreći sredinom ljeta 2015. godine. Ta je godina bila posebno nesretna za Mađarsko ratno zrakoplovstvo, kojem je tijekom leta 26. lipnja 2015. došlo do spontanog zapaljenja motora jedne letjelice Jak-52. Dvojica pilota uspjela su sletjeti na aerodrom Szolnok bez gubitka ljudskih života, iako je jedan od njih bio teško opečen – za što ih je onda i odlikovao tadašnji mađarski ministar obrane Csaba Hende. Nakon toga su avioni Jak-52 ostali prizemljeni, a Mađarska je 2016. godine odlučila investirati u nove školske avione Zlin. Dva aviona Zlin 242L su sletjela u Mađarsku 24. ožujka 2017. godine, dok su još dva aviona Zlin 143LSi naručena od proizvođača. Budući je kod tih novih letjelica ustanovljen niz tehničkih problema (navodno vezanih uz preveliku težinu tražene i ugrađene opreme), pristigli avioni Zlin do danas nisu uključeni u dnevno funkcioniranje Mađarskog ratnog zrakoplovstva. Do rješavanja spomenutih problema i dovršetka pregradnje vlastitih zrakoplova Zlin 242L, Mađarska je očigledno odlučila početnu obuku svojih pilota obaviti u Hrvatskoj – prvo obučiti troje novih pilota, a onda osvježiti i obuku svojih postojećih pilota za češki Zlin 242L.

————————-
Pristizanje dva Zlin 242L u Mađarsku, ožujak 2017. godine

————————-

Mađarski JAS 39 Gripen nad Budimpeštom, 20. kolovoza 2018. godine

Treba napomenuti kako je Mađarska, nakon ovakve osnovne obuke pilota, tako obučeno ljudstvo raspoređivala ili na helikoptere (domaća obuka), ili na nadzvučne borbene zrakoplove. Naprednu obuku potrebnu za prelazak na nadzvučne borbene avione JAS 39 Gripen mađarski piloti od travnja 2002. godine obavljaju u Kanadi, koristeći usluge NATO programa „NATO Flight Training in Canada“ (NFTC). Tu strani piloti prolaze obuku u kanadskim pokrajinama Saskatchewan i Alberta, pod vodstvom civilnog poduzeća CAE Inc. (održavanje letjelica, smještaj i prehrana), i Kraljevskog kanadskog ratnog zrakoplovstva. Pri tome, leti se na avionima CT-156 Harvard II i onda CT-155 Hawk. Po sadašnjim dogovorima, mađarsko sudjelovanje u ovom programu trebalo bi potrajati barem još godinu ili dvije, iako službena Budimpešta paralelno razmišlja i o uspostavi vlastite prijelazne pilotske obuke – bilo kupovinom odgovarajućih zrakoplova, ili iznajmljivanjem određenog broja letnih sati na zrakoplovima Aero L-159 ALCA Ratnog zrakoplovstva Češke.

Mađarski avioni Jak-52 i Zlin 242, ožujak 2017. godine

 

*Photo: SZO HRZ (Leida Parlov), HRZ (Marinko Karačić), društvene mreže

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.