CA vraća 11. HRVCON iz Afganistana

 

Dok transportni zrakoplovi AN-32B već 8 godina trunu u vojnoj bazi na Plesu, upravo se danas pokazao puni smisao potrebe očuvanja transportne komponente HRZ-a. Naime, 11. HRVCON zaglavio je u Afganistanu nakon primopredaje dužnosti, i već mu je par puta do sada odgođen povratak u Republiku Hrvatsku. Zbog toga se Vlada RH odlučila na drastičnu mjeru – povratak u domovinu civilnim avionom domaće nacionalne avio-kompanije.

Na jutrošnjoj 220. sjednici Vlade RH, koja se po novom do daljnjega ne održava u Banskim dvorima nego u novouređenim prostorima NSK, ministar obrane Damir Krstičević objasnio je okolnosti i razloge takvog poteza:

„Trenutačno se u misiji potpore miru ‘Resolute Support’ u Afganistanu, uz 108. pripadnika 12. hrvatskog kontingenta, nalazi i 105 pripadnika Hrvatske vojske iz sastava 11. HRVCON-a. U sklopu tog 11. kontingenta, koji je već predao dužnost 12. kontingentu, nalazi se 35 vojnika iz savezničkih partnerskih zemalja u sklopu Američko-jadranske inicijative, i to: 26 pripadnika Vojske Crne Gore, 7 pripadnika OS Sjeverne Makedonije, te 2 pripadnika OS Republike Albanije. 11. hrvatski kontingent je u Afganistanu odradio sjajan posao – ja ih pohvaljujem i zahvaljujem im se jer su 6 mjeseci doprinosili miru i stabilnosti u Afganistanu, te su promovirali našu zemlju kao pouzdanog saveznika.

Zbog globalne situacije s koronavirusom njihov povratak u RH bio je privremeno odgođen. Ipak, mi smo procijenili kako njihov daljnji ostanak u Afganistanu nakon isteka mandata predstavlja zdravstveni i sigurnosni rizik. Stoga je potrebno izvršiti povratak svih pripadnika iz sastava 11. hrvatskog kontingenta. Sigurnost svakog hrvatskog vojnika naš je apsolutni prioritet. Ovom odlukom predlaže se davanje suglasnosti Vlade RH da Croatia Airlines obavi transport, odnosno povratak pripadnika Hrvatske vojske koji us sudjelovali u misiji potpore miru ‘Resolute Support’ u Afganistanu. Ovim putem se zahvaljujem Vama, g. Predsjedniče, ministru prometa, ministru vanjskih poslova, i predsjedniku Uprave Croatia Airlinesa za potporu koju ste dali u pripremi ove odluke. Naša odgovornost je svakog hrvatskog vojnika vratiti njihovim obiteljima. Oni su odradili svoju dužnost, a sada je na nama ovaj zadnji korak. Taj korak ćemo napraviti kao država, koristeći se svim raspoloživim sastavnicama i resursima sustava domovinske sigurnosti.

Kao što sam već rekao, pobrinut ćemo se i za naše saveznike, partnere iz Crne Gore, Albanije i Makedonije. Zajedno smo u ovoj misiji dugi niz godina i to je najmanje što možemo učiniti za njih. A sada idemo vratiti naše vojnike u Hrvatsku!“

Vlada je, naravno, jednoglasno donijela ovu odluku, i zadužila Ministarstvo obrane, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova za njenu provedbu. Ministarstvo obrane najavilo je da se povratak 11. HRVCON-a iz Afganistana avionom Croatia Airlinesa planira za petak, 27. ožujka, a neslužbeno doznajemo da bi se vojnici trebali vratiti navečer oko 22 sata.

Ovo nije prvi put da hrvatski vojnici iz Afganistana imaju problem s povratkom kući, ali je prvi puta da se Vlada RH i Ministarstvo obrane odlučuju na ovakvu vrstu povratka. Unatoč uglavnom medijskim prigovorima, do sada su se najviši dužnosnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga pravili da je sasvim normalno „ubiti“ vlastitu transportnu sposobnost jer, eto, prijevoz sa saveznicima sasvim dobro funkcionira i puno je isplativiji od vlastitog prijevoza. Danas su se pokazale mane ovakvoga stava! Iako je, naravno, AN-32B premali za prijevoz cijelog kontingenta odjednom, to nije razlog da ga se tako olako otpiše i nimalo ne razmišlja o opstanku transportnog zrakoplovstva. Posebno to vrijedi u doba izvanrednih stanja, kada po obustavi većine civilnog zračnog prometa među državama sve češće prometuju tek državni specijalni letovi i vojne transportne letjelice.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.