Saveznici prevoze dok hrvatski Antonovi propadaju

 

Na jučerašnjoj 22. sjednici, iznimno održanoj u Sisku, Vlada RH upoznala se s „Tehničkim dogovorom između Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Saveznog ministarstva obrane Savezne Republike Njemačke o pružanju usluga prijevoza hrvatskom vojnom osoblju koje sudjeluje u operaciji ‘EU NAVFOR Somalija – ATALANTA’“. Radi se o dogovoru koji je 10. studenog 2016. potpisan u Bonnu, te 27. prosinca iste godine u Zagrebu, a s kojim se Vlada, eto, upoznaje tek post festum. Ministar obrane Damir Krstičević ukratko je objasnio što se točno dogovorilo s njemačkim saveznicima:

„Ovim tehničkim dogovorom između Ministarstva obrane RH i Saveznog ministarstva obrane SR Njemačke potvrđuje se način potpore prijevozom koji njemačka strana pruža hrvatskoj strani tijekom razmještaja u području operacije EU Somalia – ATALANTA. Njemački sudionik će, ovisno o raspoloživosti, osigurati potreban prijevoz osoblja hrvatskog kontingenta, opreme i tereta u i iz područja operacije, uz povrat sredstava, dok je prijevoz iz Republike Hrvatske u SR Njemačku i obratno odgovornost hrvatskog sudionika“.

Za to vrijeme…

Nažalost, dok dva hrvatska transportna zrakoplova tipa An-32B već gotovo 5 godina trunu u 91. ZB na Plesu, MORH je odlučio da mu je isplativije nekom drugom platiti za prijevoz vlastitih vojnika. No to je politika koja je na snazi još od 2012., a da će se tako i nastaviti potvrdio nam je i načelnik GS OS RH general Mirko Šundov na proslavi 25. godišnjice HRZ-a. Na naše izričito pitanje da li su OS RH odustale od transportnog zrakoplovstva (misleći pritom na transportne Antonove koji su stajali u pozadini), Šundov je odgovorio:

„Transportno zrakoplovstvo je uvijek važna komponenta i ono je važno posebice u smislu prevoženja snaga. Međutim, malim oružanim snagama je svakako važno da u toj komponenti ima te dostatne kapacitete što bi se prevozilo, a onda u tom kontekstu i da ima takva sredstva s kojima će se takve snage prevoziti. Ja vjerujem da je budućnost u jednoj dobroj povezanosti s našim saveznicima i partnerima u tom smislu. Kao što vidite, naš strateški partner u prevoženju naših snaga u operaciji u Afganistan su Sjedinjene Američke Države, i to je jedan dobar model, ja bih rekao.“

No nije da hrvatski transportni An-ovi nemaju budućnost. Imaju, ali ne u sustavu HRZ i OS RH. Još prije dvije godine Agencija Alan oglasila je njihovu prodaju, a iako se za njih navodno zanimao ukrajinski kupac – do dana današnjeg nisu prodani. Od te se ideje, međutim, ne odustaje, potvrdio nam je načelnik Šundov:

Oni su trenutno u fazi čekanja da Ministarstvo obrane pronađe ili pokuša pronaći kupca i najvjerojatnije u tom smislu će se ići dalje sa tim zrakoplovima. Evo… Šteta je što to sve skupa tako dugo traje i toliko vremena treba, ali to je u tim procesima tako i nemoguće je drugačije napraviti“.

——————–

——————–

Pritom je slaba utjeha to što su posjetitelji nedavnih Dana otvorenih vrata baze na Plesu, održanih u prosincu prošle godine, pokazali veliko zanimanje baš i za prisilno prizemljene transportne zrakoplove An-32B. Jedan je od njih, naime, bio otvoren za obilazak, pa su građani stajali u redu ne bi li kroz rep ušli, a kroz njegovu kabinu izašli. Po zanimanju posjetitelja su ti transportni zrakoplovi neznatno zaostajali za možda najvećom atrakcijom manifestacije, vatrogasnim zrakoplovom Canadair CL-415 – o čijim je poduhvatima u Izraelu baš tog prosinca brujala čitava država.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.