F-18 obilježio CIAV

 

Kako izgleda air-show u kojeg se aktivno uključe Ministarstvo obrane i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo – zorno je prošloga vikenda demonstrirano na 8. varaždinskom CIAV-u. Bez pomoći HRZ-a i korištenja 91. ZB na Plesu CIAV ove godine ne bi uspio prerasti u do sada najozbiljniji air-show u Hrvatskoj. Najveće ovogodišnje atrakcije bili su borbeni lovci – MiG-21 iz sastava HRZ-a, Eurofighter Typhoon iz sastava RAF-a, mađarski Gripen te F-18A/EF-18A Hornet iz sastava španjolskih Zračnih snaga.

Ujedno je, nažalost, RAF-ov Typhoon bio i najveće razočarenje CIAV-a – njegov „nastup“ trajao je tek 40-ak sekundi, te je uključivao prelet i gotovo vertikalni uspon s 5000 na nešto više od 20.000 stopa. Dok su svi ostali u čudu, iščekujući novu nenadanu pojavu RAF-ovog lovca, program u zraku nastavio je ZLIN-242L. Tu je, kako se čini, došlo do nesporazuma između organizatora CIAV-a i Engleza – naime, kako nam je dva dana uoči varaždinskog air-showa rekao pilot Ellis Williams, koji je izveo ovaj „spektakularni“ prelet, on i kolega mu došli su u Hrvatsku na vježbu „Flying Sabre“, te nisu i ne mogu biti kvalificirani za pokazne manevre na zrakoplovnim priredbama. Jedino što je mogao i smio napraviti je bilo upravo ono što je i pokazao na varaždinskom nebu – nizak te brz prelet, a zatim i oštro polijetanje u visine. Odmah nakon što se vinuo nebu pod oblake, RAF-ov je avion nastavio svoj let za Rumunjsku, gdje je angažiran u sklopu NATO-misije nadzora tamošnjeg zračnog prostora, tako da je propala prvotna najava organizatora o sudjelovanju EF Typhoona i drugog dana priredbe, u nedjelju, 22. srpnja ove godine.

No zato je španjolski F-18A pokazao sve što zna i može – sve to u vidokrugu brojne publike. To ne treba čuditi budući je pilot bio upravo pilot za display, i mogao je iz aviona izvući njegov maksimum. On je u 91. ZB na Plesu stigao dan ranije, u petak 20. srpnja, iz baze u Torrejonu, a po povratku iz Varaždina na Plesu razveselio je i Zagrepčane s par bravura.

Treći inozemni lovac bio je švedski Gripen, koji je već standardno na CIAV doletio iz baze u Mađarskoj, i uobičajenim kvalitetnim nastupom razveselio ipak nešto manji broj publike, budući je netom prije toga počela padati kišica, pa se dio gledatelja razišao pred najavom oluje, koja se srećom nije obistinila. Bili su tu i MiG-ovi HRZ-a, koji su bili više nego dobri. U dva nastupa (prvi – solo, i drugi – u paru i u društvu PC-9) izveli su atraktivan brisanac, te vježbu presretanja potencijalnog neprijateljskog aviona. Neprijatelja je glumio pukovnik Damir Barišić, donedavni vođa „Krila Oluje“, a 2 naoružana MiG-a pokazali su kako ga presresti i prisiliti na slijetanje.

Osim MiG-ova i Pilatusa, HRZ je pokazao većinu onoga što ima u svom sastavu – standardno dobra „Krila Oluje“, koja još uvijek nastupaju u krnjem sastavu, helikopter Mi-8 (jer su u programu najavljeni Mi-171Sh još uvijek na remontu), dva vatrogasna zrakoplova – AT-802A/F i CL-415 (koji su pokazali kako se izbacuje voda na požarište), te još uvijek za naše prilike nove helikoptere – OH-58D Kiowa Warrios. To je bila prilika da većina publike u Varaždinu po prvi puta vidi ove letjelice u zraku, kada su one u društvu Mi-8 izvele CSAR vježbu – prikazano je spašavanje pilota iz neprijateljskog okruženja nakon obaranja. MUP je na CIAV-u sudjelovao s 2 helikoptera – AB-212 i EC-135.

Po prvi puta na CIAV-u je sudjelovala poljska akro-grupa „Orlik“ na avionima PZL-130 TC II Turbo Orlik, dok od ostalih treba spomenuti slovenski Galeb G-2 i PC-9M Hudournik s odličnim programom, te austrijski SAAB-105, također s vrlo atraktivnom izvedbom. Na static displayu je bio najvidljiviji helikopter Sikorsky UH-60A Black Hawk iz sastava European Air Servicesa, koji je ponajprije služio kao reklama za potencijalnu hrvatsku nabavu ovog helikoptera. Prema riječima organizatora, na ovogodišnjem CIAV-u sudjelovalo je ukupno oko 50 letjelica iz 11 zemalja.

Publike nije nedostajalo, a da nije bilo prognoza o kiši i nestabilnom vremenu – bilo bi je i više.

Nije nedostajalo ni zanimljivih suvenira – pri čemu treba istaknuti odlične prodajne štandove slovačkih i španjolskih Zračnih snaga. Nažalost, kao i u svim sličnim slučajevima do sada, domaći Pleter pravi se da se tržišna ponuda „događa nekom drugom“. Ne da nije bilo Pleterovog štanda, nego je i ponuda domaćih prigodnih suvenira bila ograničena na nekoliko mjesta gdje je organizator, uz ulaznice za air-show, prodavao 3 vrste majica – jedne s amblemom „Krila Oluje“, druge sa slikom Mi-171Sh, te treće u ludo žutoj boji s MiG-om Kockicom. Bilo je tu još i par sitnica s oznakom Aero-kluba Varaždin, te prozirnom maketom MiG-a, ali to je – što se domaće ponude tiče – bilo sve. Pleter može biti sram što ne pokazuje nikakav interes za sudjelovanje na ovakvim priredbama, i što jasno pokazuje da mu tržišna zarada nije niti cilj sve dok dobro živi od raznih oblika prihoda iz MORH-a.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.