C-27J Spartan za Slovensku vojsku: da, ali…

 

Zastarjeli i istrošeni Turbolet L-410, te ovisnost o tuđem zračnom transportu u jeku pandemije bolesti Covid-19 nagnali su Sloveniju na ozbiljno razmatranje nabave novog transportnog aviona. To je postao jedan od ciljeva modernizacije pri izradi novog Zakona o obrambenim investicijama (odnosno, Zakona o osiguravanju sredstava za investicije u Slovenskoj vojsci u godinama 2021.-2026.), da bi krajem prošloga tjedna, u petak 15. siječnja, bilo i službeno objavljeno – kupit će se transportni zrakoplov C-27J Spartan talijanskog proizvođača Leonardo (koji je svojedobno i u Hrvatskoj bio u krugu mogućih zamjena za neoperativne An-32). Slovenija je već neko vrijeme pokazivala ozbiljan interes upravo za ovaj transportni avion, a u nekoliko prošlotjednih priopćenja slovenska Vlada i Ministarstvo obrane objasnili su kako je do tog izbora došlo.

Projektna skupina Ministarstva obrane Republike Slovenije istaknula je pitanje ispunjavanja vojno-tehničkih zahtjeva kao ključni preduvjet za odluku o kupovini taktičkog transportnog zrakoplova, kao i izvedivost takve kupovine sa stajališta dugoročnog održavanja. Provedeno je istraživanje tržišta u kojem su sudjelovali proizvođači i korisnici potencijalnih tipova ransportnih zrakoplova, i to u kategoriji lakih aviona C-295 CASA proizvođača Airbus i C-27J Spartan proizvođača Leonardo, te u kategoriji srednjih C-130J-30 Super Hercules proizvođača Lockheed Martin i C-390 Millennium proizvođača Embraer, te A-400 proizvođača Airbus. Prije konačne odluke, ispitano je i korisničko iskustvo vojski u državama koje već koriste spomenute tipove letjelica.

Na temelju dobivenih podataka pripremljena je analiza postizanja minimalnih vojno-tehničkih zahtjeva u okviru letnih i teretnih kapaciteta, kao i ekonomska analiza investicijskih troškova tijekom vijeka trajanja zrakoplova, pri čemu su predstavljene prednosti i nedostaci svake verzije. I tu Slovenci nisu otkrivali toplu vodu, već su došlo do jednostavnog zaključka: što je veći zrakoplov to je veći volument i nosivost tereta, a isto vrijedi i za troškove – za veći zrakoplov veća je cijena i trošak održavanja, kao i trošak operativnog djelovanja. Tu je na koncu djelovala ona naša stara fraza o priuštivosti – omjer ekonomske isplativosti investicije u usporedbi s učinkovitošću aviona i financijskim sredstvima.

Na temelju rezultata analize stanja zračnog transporta Slovenske vojske, utvrđenih potreba i ekonomske opravdanosti same investicije, kao i činjenice da se i nadalje planira prijevoz većih masa i dimenzija tereta kroz strateške NATO programe zračnog prometa SAC (Strategic Airlift Capability) i SALIS (Strategic Airlift International Solution), u samu završnicu ušla su dva tipa aviona, a stručna skupina MORS-a odlučila je da je Leonardov C-27J Spartan najbolja opcija. Pritom je Ministarstvo obrane RS naglasilo da izgradnja nacionalne sposobnosti vertikalnog transporta neće zamijeniti sudjelovanje Republike Slovenije u strateškim programima zračnog transporta, već će se s njima nadopunjavati.

C-27J Spartan

Ako je ikako moguće, predlažu slovenski stručnjaci, transportni zrakoplov C-27J Spartan treba nabaviti od Talijanske Republike putem mehanizma „država s državom“ (ili u Hrvatskoj dobro poznati G2G), na čemu je odmah počela raditi Uprava za logistiku MORS-a. „Cilj nam je transparentna kupovina ključne opreme za Slovensku vojsku, bez posrednika, i s pružanjem sveobuhvatne usluge (obuka, osiguranje rezervnih dijelova, održavanje tijekom cijelog razdoblja korištenja), u najkraćem mogućem roku i s osiguranim financijskim sredstvima“, stoji u priopćenju slovenskog Ministarstva obrane. Na taj način,smatraju u MORS-u, putem G2G nabave izbjegavaju se potencijalni rizici od korupcije, a budući je Italija korisnik odabranog transportnog aviona – putem G2G ugovora Slovenija namjerava dogovoriti i logistiku, rezervne dijelova, održavanje tijekom životnog ciklusa, te obuku pilota. Za operativno djelovanje novog slovenskog transportnog aviona u trenutku isporuke morat će se osigurati odgovarajući infrastrukturni uvjeti, prije svega izgradnja novog hangara.

C-27J Spartan

Ovaj taktički prijevoz koristit će se primarno u 3 svrhe: (1) premještanje snaga Slovenske vojske na područje djelovanja i iz područja djelovanja kući, (2) osiguranje izdržljivosti snaga SV u izvršavanju borbenih ili humanitarnih zadaća, te (3) medicinska evakuacija snaga SV i evakuacija građana, uključujući i spašavanja izoliranog osoblja (Personal Recovery – PR). Slovenija bi Spartana zasigurno najviše koristila za prijevoz svojih vojnika u NATO misiju KFOR na Kosovu, ali bi ga navodno bila voljna “posuditi” i drugim saveznicima unutar NATO-a.

Kupovinom jednog zrakoplova C-27J Spartan Republika Slovenija će djelomično ispuniti preuzete ciljeve sposobnosti u okviru NATO saveza, no s dva takva zrakoplova u potpunosti bi se postigli zadani ciljevi. O tome će se očito još razmišljati, posebno uzme li se u obzir da, prema dosadašnjim iskutvima, cijene pada uzme li se više od jednog komada iste tehnike, gdje se Spartana procijenjuje na oko 60 milijuna eura.

Postupak nabave započet će čim Ustavni sud Republike Slovenije donese odluku o Zakonu o osiguravanju sredstava za investicije u Slovenskoj vojsci u godinama 2021.-2026. Slovenska opozicija se, naime, protivila ovom zakonu, pa je stranka Ljevica podnijela zahtjev za preispitivanje ustavnosti: „Ti bi ugovori (o kupovini nove vojne opreme, op.a.) predstavljali veliko financijsko opterećenje za Republiku Sloveniju u godini u kojoj još nisu usvojeni državni proračuni“, navodi se u zahtjevu za ocjenu ustavnosti. Ljevica traži referendum o dodatnim ulaganjima u obranu, a suspenzijom Zakona o obrambenim ulaganjima suspendiralo bi se i sklapanje novih ugovora. Ustavni sud je 10. siječnja privremeno zaustavio provedbu Zakona o obrambenim ulaganjima jer je, smatra Sud, Vlada površno procijenila sigurnosne prijetnje i potrebu za ulaganjima. Među ostalim, Vlada je u svom očitovanju Ustavnom sudu navela da bi obustava provedbe Zakona o obrambenim ulaganjima utjecala na modernizaciju vojarni i druge infrastrukture, no Ustavni sud u preliminarnoj odluci navodi da Vlada nije obrazložila na koji bi se način zaustavila planirana modernizacija vojarni budući da je usvojen proračun za obranu koji Ministarstvu obrane daje otvorene ruke. Janšina Vlada je nadalje „ozbiljnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti“ vidjela u mogućem porastu broja migranata i s time povezanim aktivnostima organiziranog kriminala, no Ustavni sud smatra da Vlada nije prikazala konkretne okolnosti zbog kojih bi se moglo opravdano zaključiti da se u vrlo bliskoj budućnosti može očekivati pogoršanje sigurnosne situacije, te kako bi predstojeći ugovori o kupovini nove vojne opreme pridonijeli učinkovitom upravljanju sigurnosnim krizama u bliskoj budućnosti (pod uvjetom da se one zaista i dogode).

Konačna odluka Ustavnog suda očekuje se do kraja siječnja, a Ministarstvo obrane Slovenije već je javno upozorilo da će svako otezanje donošenja konačne odluke rezultirati kašnjenjem u provedbi projekata modernizacije Slovenske vojske, čime će nastati nepopravljive posljedice za sigurnost i međunarodni kredibilitet Slovenije. Po ocjeni domaćih i stranih stručnjaka, upozorava MORS, Slovenska vojska već neko vrijeme ne djeluje u skladu sa 128. člankom Ustava Republike Slovenije, jer nije sposobna provesti obranu Republike Slovenije na njenom teritoriju, te je u suprotnosti s ustavnim člancima 3a i 8 jer ne ispunjava svoje međunarodne obveze u kontekstu osiguranja kolektivne sigurnosti. Ministarstvo obrane zato poziva Ustavni sud da donese konačnu odluku u najkraćem mogućem roku, jer bi se u suprotnom otegnulo razdoblje ključnih ulaganja u SV, te bi se dodatno produbila trenutna protuustavna situacija. Ostane li Ustavni sud pri svom preliminarnom mišljenju, u pitanje neće doći samo nabava transportnog zrakoplova za Slovensku vojsku, nego i transportnih helikoptera, borbenih vozila, topničkih sustava, sredstava protuzračne obrane, i raznog drugog naoružanja koje se predviđa nabaviti u narednih 5 godina.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.