Le Bourget: vrh HRZ-a kod Antonova

 

Zapovjednik HRZ, brigadni general Mato Mikić, predvodio je hrvatsku delegaciju  na najvećoj izložbi zrakoplovne tehnike i zrakoplovne inovacije na svijetu, 53. International Pariz Air Showu. Na popularnom Le Bourgetu Mikić je boravio u razdoblju od 17. do 19. lipnja 2019. godine, a već prvog dana boravka, priopćio je MORH, održani su brojni sastanci s predstavnicima kompanija kao što su Elbit, Siera Nevada Corporation, Embraer, Secamic, te francuski DGA (Direction générale de l’armement). Osim toga, održani su i sastanci s organizacijama koje provode različite oblike obuke i treninga.

Ono zanimljivije, što je MORH propustio spomenuti, je susret koji se dogodio drugog dana Paris Air Showa, i drugog dana boravka hrvatske delegacije. Naime, ukrajinska tvrtka Antonov objavila je na svojoj Facebook stranici raspored susreta tog drugog dana, gdje su, među ostalim, zabilježili: “Predstavnici hrvatskog Ministarstva obrane i Ratnog Zrakoplovstva posjetili su izložbeno mjesto Antonova, kako bi razgovarali o suradnji na produženju životnog vijeka i modernizaciji dva AN-32 iz sastava Hrvatskog ratnog zrakoplovstva“.

Delegacija HRZ na izložbenom mjestu ukrajinskog Antonova (Photo: Facebook/Antonov)

U pratnji zapovjednika HRZ-a generala Mikića bili su i načelnik odjela logistike Zapovjedništva HRZ-a, brigadir Slaven Pedić, načelnik Ureda zapovjednika HRZ-a, brigadir Stanko Hrženjak, te hrvatski vojni izaslanik u Francuskoj, brigadir Ivo Martinić.

Dva transportna aviona AN-32B iz sastava HRZ već 7 godina tužno stoje parkirani u 91. ZB. Agencija Alan oglasila je njihovu prodaju 2014. godine, te je u siječnju 2015. ponovila natječaj. Neslužbeno se pričalo da je za njih zainteresirana ukrajinska državna kompanija Ukrspecexport, no do danas taj navodni interes nije dao rezultata. Od prije nekoliko mjeseci ta se priča ponovno podgrijava, a u narednom razdoblju će se vidjeti je li posjet vrha HRZ-a predstavnicima Antonova na Paris Air Showu na tome tragu, ili je tu bila riječ tek o kurtoaznom obilasku jednog od znanih izlagača, odabranog nekim grubim načelnim kriterijem.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.