Raspad obuke pilota za OH-58D

 

Sljedećeg mjeseca bit će točno godinu i pol otkako je na svečanosti u 93. ZB u Zemuniku sada već davnog 5. prosinca 2017. obilježen završetak obuke PRVIH hrvatskih pilota i zrakoplovnih tehničara na helikopterima OH-58D Kiowa Warrior.

Prva skupina obučenih pilota i tehničara za OH-58D (Photo: MORH/T.Brandt)

Prvih 8 pilota te 2017. obučavali su američki instruktori letenja i održavanja tehnike, ujedno ih osposobivši za samostalno provođenje obuke budućih pilota na Kiowama. Nova tura obuke započela je 2 mjeseca kasnije – 6. veljače 2018. godine, te su po prvi puta obuku tada samostalno počeli provoditi instruktori letenja iz sastava Eskadrile helikoptera 93. ZB HRZ. Istodobno je u Središtu za obuku HRZ-a „Rudolf Perešin“ započela i obuka nove skupine zrakoplovnih tehničara i inženjera. Tadašnji zapovjednik Eskadrile helikoptera, pukovnik Krešimir Ražov, ujedno i jedan od prvih 8 obučenih pilota za OH-58D, bio je pun pohvala:

Imamo izvrsne certificirane obučavatelje svih faza obuke na helikopterima OH-58D Kiowa Warrior, a polaznici obuke su visoko motivirani piloti i tehničari sa Bell-ova i ne sumnjam kako će ova skupina u potpunosti ovladati novim vještinama na helikopterima koji doista pružaju novu vrijednost, ne samo za Eskadrilu nego i sustav OS RH“.

Obuka treće skupine pilota na Slunju (Photo: HRZ/M.Karačić)

Nažalost, ta DRUGA skupina do danas nije završila preobuku s Bella 206 na Kiowe, pa OS RH i nadalje imaju samo onih početnih 8 pilota za helikoptere OH-58D. Da je obuka za pilote Kiowa Warriora doživjela raspad, neizravno je potvrdilo i priopćenje koje je 10. travnja ove godine poslano medijima iz 93. ZB u Zemuniku. U njemu se obavještava da je TREĆA skupina pilota za OH-58D na vojnom poligonu u Slunju provela bojna gađanja i raketiranja iz helikoptera OH-58D u dnevnim i noćnim uvjetima, strojnicama i nevođenim raketnim zrnima Hydra 70 mm. Iz izjave relativno novog zapovjednika Eskadrile helikoptera, pukovnika Davora Grena, postaje jasno da druga skupina pilota još nije završila s obukom za OH-58D, te da će se u određenom trenutku spojiti DRUGA i TREĆA skupina pilota kako bi zajedno završili preobuku s helikoptera Bell 206 na helikoptere Kiowa Warrior.

Nakon druge skupine pilota započeli smo s obukom dodatnih izvidničko-borbenih pilota. Kako je riječ o pilotima s većim iskustvom letenja na helikopteru Bell-206 B, obuka se odvija po skraćenom modelu, te je sa završnim bojnim gađanjima i raketiranjima uspješno okončana njihova prva faza obuke. Prva gađanja i raketiranja su temelj jer se usvajaju sve potrebite procedure i postupci kod bojnih djelovanja. Slijedi taktička obuka druge i treće skupine pilota koja će završiti također s bojnim djelovanjima, odnosno do razine pune borbene spremnosti u svim uvjetima. Nakon toga nastavljamo ciklus osposobljavanja novih pilota po nešto dužem programu, jer je riječ o mlađim naraštajima pilota“,

citira se u priopćenju od prije 15 dana izjava pukovnika Grena.

OH-58D na otvorenju vojne izložbe ASDA 2019

S obzirom na više nego očigledan raspad sustava obuke pilota za helikoptere Kiowa Warrior, dodatna objašnjenja potražili smo u MORH-u. Dok preobuka druge skupina zrakoplovnih tehničara za OH-58D nije zapala u probleme, te je uspješno okončana u rujnu 2018. godine, završetak preobuke druge skupina pilota za OH-58D očekuje se tek sredinom ove godine, odgovorili su nam u Ministarstvu obrane. Naime,

preobuka pilota sastoji se od dvije cjeline i svaka od njih završava bojnim gađanjem i raketiranjem na vojnom poligonu ‘Eugen Kvaternik’ u Slunju. Navedena skupina pilota je do rujna 2018., kada su imali kvalifikacijska bojeva dnevna i noćna gađanja, obučena do razine LCR – Limmited Combat Ready, a razinu FCR – Full Combat Ready dostiže se završetkom obuke u cjelini. (…) Paralelno je tekao proces integracije s kopnenom vojskom i obučni proces, a na korist ukupnih sposobnosti Hrvatske vojske. Tijekom godine realizirana je veća količina sati naleta, a također je provedena i obuka novih probnih pilota na helikopteru OH-58D Kiowa Warrior“,

stoji u MORH-ovom odgovoru na pitanja portala Obris.org.

OH-58D nakon vježbe “Velebit 18”

Nadalje, indirektno se potvrđuju i glasine o razlozima kašnjenja preobuke – još u jesen prošle godine moglo se čuti kako preobuka novih pilota trpi zbog brojnih obaveza postojećih 8 pilota-instruktora. Neizravno, MORH to potvrđuje u svom odgovoru: „Preobuka pilota je u tijeku. Naime, piloti sudjeluju u brojnim vježbama, tako su sudjelovali i u pripremama i provedbi vježbi tijekom 2018., te u vježbi ‘Velebit 18 – Združena snaga’“. Koliko je kronično nedostajalo pilota za Kiowe, pokazalo se upravo na vježbi „Velebit 18“ – tada je za potrebe vježbe u zraku bilo svih 8 pilota, odnosno 4 posade za 4 helikoptera, uključujući i pukovnika Ražova, koji je u međuvremenu imenovan za zapovjednika 93. baze u Zemuniku. Za slučaj potrebe, kao rezerva bilo je odabrano još par pilota iz druge skupine na preobuci, koji su u tom trenutku već bili osposobljeni za razinu LCR (Limmited Combat Ready). Napomenimo da je zbog raznih obaveza tijekom prošle godine trpjela i obuka 6. člana „Krila Oluje“, akrobatske skupine koja je prošlu letačku sezonu odradila u krnjem sastavu.

Plan obuke za OH-58D prezentiran u svibnju 2017.

OH-58D nad Jarunom za Dan OS RH 2018.

Da ne bi bilo zabune, preobuka druge skupine pilota trebala je trajati jednako kao i obuka prve skupine, koju su provodili instruktori iz SAD-a. „Obuka druge skupine pilota za helikopter OH-58D Kiowa Warrior provodi se istom metodom kao i za prvu skupinu u trajanju od 32 tjedna za kompletnu obuku koja je moguća zbog velikog prethodnog iskustva hrvatskih pilota“, odgovorila nam je Služba za odnose s javnošću Ministarstva obrane. Sudeći po izjavi pukovnika Grena, preobuka 3. skupine pilota bit će nešto kraća od planirana 32 tjedna, a kada će početi i koliko će trajati obuka 4. skupine pilota, one koja će prema Grenu biti „provedena po nešto dužem programu“, s obzirom na postojeće iskustvo – teško je prognozirati.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.