Srbija kupila dva transportna aviona Airbus C295

 

Kako je danas objavio europski koncern AIRBUS, Republika Srbija je naručila dva primjerka vojnog transportnog zrakoplova C295, čime je Ratno zrakopovstvo i protuzračna obrana Vojske Srbije postalo ukupno 36 korisnik ovih aviona na svijetu. Do posla je došlo praktično sedam godina od kada se tu temu počelo promišljati u Republici Srbiji.

Ugovor o konkretnom poslu sklopljen je u Madridu, tijekom radnog posjeta srpskog predsjednika Aleksandra Vučića Španjolskoj, i u prisustvu visokih državnih dužnosnika kako Republike Srbije, tako i Kraljevine Španjolske. Za Srbiju su potpisnici su bili  pukovnik Aleksandar Cakić (predstavnik Ministarstva obrane RS), te Miroslav Mijatović kao predstavnik poduzeća Jugoimport, dok su za Airbus potpisnici bili  Bernhard Brenner (čelnik divizije Marketing/Sales pri Airbus Defense&Space) te Ioannis Papachristofilou (čelnik zadužen za marketing pri AIRBUS D&S). Nakon potpisivanja ugovora, predsjednik Srbije Aleksandra Vučića na Twitteru je objavio: “Važan dan za Srbiju i našu vojsku. Transportno zrakoplovstvo predstavlja bitno ojačanje našge ukupnog zrakoplovstva“, a u prigodnoj izjavi od njega su se mogli čuti i neki drugi detalji.

“Ugovorom koji smo potpisali na 81 milijun eura značajno smo ojačali vojsku. Oko 66 milijuna eura ide na avione, a 15 milijuna eura za robu i obuku naših pilota. Time ćemo dobiti konačno važan dio našeg ukupnog zrakoplovstva – transportno zrakoplovstvo. Taj avion moći će prevoziti 79 vojnika ili 50 padobranaca. To je važno za manevre i diverzantsko djelovanje, prijevoz oružja”,

rekao je Vučić.

Uz ovaj opći ugovor slijedi i zasebni “Government-to-Government” nadzorni ugovor sklopljen između Ministarstava obrane Srbije i Španjolske, kojem je cilj proučavati  razvoj budućih obrambenih projekata između ove dvije države. Sve to je samo nastavak i do sada intenzivnih poslovnih odnosa Republike Srbije i koncerna AIRBUS.

Spomenuta dva transportna zrakoplova bit će opremljena modernim sustavom avionike “Collins Aerospace Pro Line Fusion”, a njihova se isporuka očekuje krajem 2023. godine. Kako naglašava AIRBUS, s 281 isporučenim avionom ovoga tipa, te preko pola milijuna letnih sati, C295 je vodeća platforma u svom segmentu zrakoplovnog tržišta.

Konkretni postupak nabave transportnih aviona AIRBUS C295 je Republika Srbija započela u listopadu 2021. godine, potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju između ministarstava obrane Srbije i Španjolske, čime je otvoren put za intenziviranje vojnotehničke suradnje među dvijema državama. Spomenutu namjeru o ovoj zrakoplovnoj kupovini je tada javnosti i objavio ministar obrane Nebojša Stefanović na vojnome sajmu “Partner 2021” u Beogradu – da bi onda namjera bila i dodatno konkretizirana tijekom ministarskog posjeta Španjolskoj u studenom 2021. godine, potpisivanjem pisma namjere (1) o želji kupovine vojnih transportnih aviona, te (2) podršci Ministarstva obrane Kraljevine Španjolske toj kupovini. Kako navode mediji u Srbiji, ovim je poslom Srbija riješila problem svojih vojno-transportnih sposobnosti, koje su se godinama oslanjale na ukupno dvije letjelice – jedan An-2TD nabavljen 1977. godine stacioniran u Nišu, te jedan An-26 iz 1984. godine, stacioniran na aerodromu Batajnica.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.