Prvi Black Hawkovi i službeno u hrvatskim rukama!

 

Prva dva helikoptera UH-60M Black Hawk konačno su u rukama pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva! Danas je u vojarni „Pukovnik Marko Živković“ na Plesu održana svečana primopredaja prva dva helikoptera Black Hawk, koja su u Hrvatsku stigla 3. veljače ove godine, a vode se kao donacija Sjedinjenih Američkih Država. Druga dva takva helikoptera koje je Hrvatska kupila u paketu vrijednom 85 milijuna USD trebali bi stići do kraja ove godine. Iako u Ministarstvu obrane ističu kako se radi o važnom koraku prema zamjeni istočne tehnologije zapadnom, činjenica je da će ovi helikopteri primarno služiti za potrebe Zapovjedništva za specijalne snage i središta MSAP u Zemuniku. Zato ni ne čudi da je na današnju ceremoniju stigao poseban gost – zapovjednik američkog Zapovjedništva za specijalne snage u Europi (SOCEUR), general-bojnik David H. Tabor. „Ovi moderni sofisticirani helikopteri, vrijedni 360 milijuna kuna, doprinosit će kako obrani same Hrvatske, tako i kolektivnoj sigurnosti NATO saveza u cjelini,“ istaknuo je general Tabor i nastavio:

„Iznimno sam ponosan na produktivni odnos koji smo izgradili u ovoj regiji i mogu vam reći da Zapovjedništvo specijalnih snaga za Europu željno iščekuje svaku mogućnost da radimo s vama. Ne treba ni posebno reći – ali je uvijek dobro ponoviti – da je najbolji dio mog posla baš izgradnja i jačanje odnosa koje smo razvili s našim saveznicima i partnerima širom europskog kontinenta. Hrvatska nastavlja demonstrirati svoju posvećenost razvoju sposobnosti snaga za specijalne operacije (SOF), posebice Hrvatska je domaćin Multinacionalnog specijalnog zrakoplovnog programa u Zadru, koji služi kao kritično bitna točka za zrakoplovno uvježbavanje SOF-a iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Bugarske. Ovaj NATO program omogućava kopnenim i zrakoplovnim SOF da surađuju i vježbaju na visokoj razini u dostizanju svojih NATO ciljeva uz poljske, njemačke i američke saveznike. Ove aktivnosti demonstriraju ne samo hrvatsku želju za suradnjom i nastojanja za dostizanje naprednih SOF sposobnosti, nego i spremnost da se pomogne NATO saveznicima i regionalnim partnerima u obrani suvereniteta NATO članica te suradnji s regionalnim partnerima na stvaranju sigurne i stabilne Europe“.

U sličnom svečanom tonu bio je i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, brigadni general Michael Križanec, ustvrdivši kako je Black Hawk bio jedan od prvih izbora HRZ-a zbog svoje izvrsnosti i dokazanosti u brojnim situacijama:

Zapovjednik HRZ-a Michael Križanec s otpravnikom poslova Markom Flemingom i SOCEUR-om Davidom Taborom

„Zahvaljujem Vladi SAD-a i svima koji su proveli proces nabave, hvala američkom timu koji nam i dalje pruža podršku da cijeli ovaj projekt uspješno privedemo kraju. Mi pripadnici HRZ-a znat ćemo kako opravdati vaše povjerenje, bit ćemo uvijek spremni obraniti granice Lijepe naše, ali i cijelog Saveza“.

Jaku američku delegaciju činili su i zamjenik zapovjednika Kopnene vojske SAD u Europi za Nacionalne garde general-bojnik Mike Wickman, pomoćnik zapovjednika Nacionalne garde Minnesote za zrakoplovstvo, brigadni general Daniel Gabrielli, te zapovjednik ODC-a (Office of Defense Cooperation) pukovnik Brad Ritzel. Upravo je Nacionalna garda Minnesote odigrala važnu ulogu u obuci pripadnika HRZ-a. Prema riječima Marka Fleminga, otpravnika poslova u Veleposlanstvu SAD u Zagrebu:

„Nacionalna garda Minnesote, kroz hrvatski State Partnership Program s američkom saveznom državom Minnesota, i nadalje podupire hrvatske Black Hawk sposobnosti kroz vojnu razmjenu fokusiranu na prijenos najboljih praksi u korištenju helikoptera Black Hawk na terenu. Prva hrvatska posada Black Hawka nedavno je letjela sa svojim kolegama iz Nacionalne garde Minnesote ne bi li razvili svoje ključne operativne sposobnosti. Od taktičkih vozila Kopnenih snaga do helikoptera tipa Kiowa Warrior i Black Hawk Nacionalna garda Minnesote ostaje i nadalje u punini posvećena razvoju hrvatskih sposobnosti kako za korištenje američkih oružnih sustava, tako i za partnersku suradnju na ostalim važnim poljima djelovanja, uključujući tu i cyber-inicijative. Kroz više od 25 godina suradnje unutar State Partnership programa, osoblje iz Hrvatske i Minnesote leti zajedno, uči zajedno i priprema se zajedno na najvišoj operativnoj razini“.

Za Roberta Mathersa, voditelja razvoja poslovnih odnosa za Središnju i Istočnu Europu pri kompanijama Sikorsky i Lockheed Martin,  današnji je dan također bio od posebne važnosti:

Predsjednik Milanović, Robert Mathers, zapovjednik HRZ general Križanec i predsjednikov savjetnik Dragan Lozančić

„Ovo je stvarno sjajan dan za Hrvatsku i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo., kao i za američko-hrvatske odnose, kao i na mom profesionalnom i osobnom planu, jer sam kao vojni izaslanik bio ovdje kada smo objavili donaciju prva dva Black Hawka.. i to da ih sada vidim ovdje na službenoj ceremoniji prijema, to mi je važno i na osobnom planu. Sada imam čast raditi za kompaniju koja proizvodi helikoptere Black Hawk – to je Sikorsky – i vidjeti ih ovdje, vidjeti najbolji borbeni helikopter na svijetu u hrvatskim Oružanim snagama, je veliko zadovoljstvo. Imamo NATO članicu s dodatnom sposobnosti, a isto tako i moji prijatelji ovdje, i unutar HRZ-a, imaju najbolje“.

Projekt opremanja HRZ-a s 4 helikoptera Black Hawk uključuje 2 donirana i 2 kupljena, potpuno nova helikoptera, nabavu paketa integralne logističke potpore (alat, mjerni uređaji, pričuvni dijelovi i potrošni materijal), obuku osoblja te konačno, adaptaciju i izgradnju namjenske infrastructure. Ukupna ugovorena vrijednost ovog paketa je 138 milijuna USD, od čega 53 milijuna USD otpada na financijsku pomoć Vlade SAD-a Republici Hrvatskoj, a 85 milijuna je – kako već rekosmo – hrvatsko Ministarstvo obrane uplatilo avansno američkoj Vladi. Ovaj je posao zaključen krajem 2019. U vrijeme ministra Damira Krstičevića, koji je današnju primopredaju prva dva helikoptera gledao kao gost. Treba podsjetiti da se o potencijalnoj hrvatskoj nabavi Black Hawkova pričalo i puno prije, u vrijeme ministra obrane Ante Kotromanovića i premijera Zorana Milanovića. No tada je zaključak bio da su Black Hawkovi jednostavno preskupi za tadašnji smanjeni obrambeni proračun. Danas je bivši premijer, a sada predsjednik RH Zoran Milanović kazao:

„Ta dva helikoptera su dar i zalog neke buduće suradnje – da ne kupujemo Eurocoptere – dakle, nema tu puno ljubavi. Ima partnerstvo… Amerikanci su – posebno što se vojske tiče, OK, to je dokazana i dobra suradnja – ja sam pola života potrošio i uložio na to tako da mi znamo s kim imamo posla, ne?! (…) Ovo je udica, ovo je ‘sky hook’. Dakle, na ovo još idu deseci milijuna dolara robe koju kupujemo. Dakle, mi ćemo na ova druga dva potrošiti 110 milijuna dolara – to je 60 milijuna dolara za dva helikoptera, 50 milijuna dolara je paket održavanja i opreme, do 8 helikoptera ukupno. To su ogromni novci“.

Tu još treba ubrojiti i hangare (parkirni i servisni), koji su u prvom pokušaju izgradnje neslavno propali, pa su ova dva helikoptera UH-60M trenutno podstanari u novom hangaru za dežurni borbeni dvojac. No ministar obrane Mario Banožić, nakon par-minutnog leta u Black Hawku i pod očitim dojmom, obećava da će i to biti riješeno:

Ministar Banožić nakon leta u UH-60M Black Hawk

„Danas su ta dva hangara, odnosno ta dva predmeta javne nabave u postupku – ovaj manje vrijednosti… mislim da sada se ide na odluku o odabiru, odnosno ocjenjivanju sposobnosti ponuđača (mislim da ih se 7 javilo), a ovaj drugi je u procedure objave… Ja  sam siguran da ćemo mi taj projekat završiti onako kako smo i zamislili, unatoč svim ovim izazovima koji se događaju od početka javne nabave pa do kraja, kada se bitno promijeni cijena u građevinskom resoru. Ja očekujem da ćemo ih završiti kako je i planirano – u šest mjeseci otkako se potpiše nabava“.

Tako Banožić očekuje da će hangar biti gotovi najkasnije s početkom sljedeće godine, dok isporuku sljedeća dva Black Hawka očekuje do kraja ove godine. No konkretan odgovor hoće li se kupovati još helikoptera UH-60M – od Banožića nema, tek obećanje:

„Nama je cilj zamijeniti sve sovjetske helikoptere, odnosno helikoptere sovjetske proizvodnje koje imamo u ovom momentu u Hrvatskoj vojsci. Vidite i sami – ne samo kroz nabavu Kiowa, ne samo kroz nabavku helikoptera Black Hawk, ne samo kroz zamjenu višenamjenskih, odnosno nabavku višenamjenskih borbenih aviona Rafale, i ostale infrastrukture, idemo upravo u modernizaciju i razvoj Hrvatskog ratnog zrakoplovstva prema zapadnoj tehnologiji“.

Nabava UH-60M projekt je bivšeg ministra obrane Damira Krstičevića

Sve nade Banožić polaže u prijedlog novog Dugoročnog plana razvoja OS HR kroz koji se namjerava uskladiti projekte modernizacije oružnih sustava s proračunskih izdvajanjima, pa bi tako u tom budućem DPR-u trebali pisati i koliko kakvih helikoptera trebaju naše Oružane snage. No do novog DPR-a ima još puno, a prvim helikopterima Mi-8 iz sastava HRZ-a resursi ističu već sljedeće godine:

„U pravu ste. Mi-8 izlazi resurs 2023. godine i oni su predmet naših razgovora i sa našim saveznicima, i partnerima i prijateljima ne bi li vidjeli na koji način prije svega ponašat se prema ‘eM-I-osmicama’, ali isto tako radit na daljnjem ulaganjima… Vi znate da uz ‘eM-I-osmice’ imamo i 171Sh, koji su isto tako u uporabi još nekoliko godina – to je jedan puno opširniji i ozbiljniji pristup osim samog zamjena helikoptera za helikopter“.

Vremena je, naravno, sve manje, a rat u Ukrajini ozbiljno je promijenio generalni pristup nabavljanju nove vojne opreme. No Robert Mathers tvrdi da njegova kompanija Sikorski/Lockheed Martin stoji spremna za potencijalne hrvatske narudžbe:

„Mi smo spremni, kako Sikorski tako i Lockheed Martin, spremni su odgovoriti na potrebe naših klijenata i partnera, na polju obrane i sigurnosti, koje god one bile. Ovdje se zapravo radi o jačanju hrvatskih sposobnosti, i zaista je riječ o sposobnostima koje žele razviti – bilo kroz jačanje transporta, traganja i spašavanja, borbe protiv požara, medicinskih potreba, specijalnih operacija… Mislim, istina je da je Black Hawk može ostvarivati sve te zadaće. Ali na kraju je sve zaista u sposobnostima – ne idete u Bauhaus u Buzinu samo zato jer želite kupiti svrdlo, nego idete u Bauhaus u Buzinu jer smatrate da trebate izbušiti rupu na zidu u vašoj kući. Dakle, pitanje je kojom to sposobnošću želite ovladati, i koja su to najbolja sredstva kojima je najbolje možete dostići. I ako Hrvatska odluči da joj treba još helikoptera Black Hawk za postizanje njenog cilja – mi smo spremni surađivati s Vama, i sa američkom Vladom da to ostvarimo. (…) Trenutno je 10 zemalja u Europi koje lete na Black Hawkovima, uključujući sad i Hrvatsku, ili koje su ih već naručile. I, mi naširoko vidimo pojačani interes za modernim i sposobnim oružnim sustavom – jer, kako sam već spomenuo, sve je u sposobnostima. Jer, kako u ovim situacijama vidimo,  imati moderni, u borbi dokazani i pouzdani oružni sustav je stvarno najvažnija stvar u vremenima poput ovih. Dakle, vidimo silno jačanje interesa širom Europe i svijeta za modernizacijom vojski, i mislim da su događanja u Ukrajini definitivno utjecala na te odluke“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.