Intervju: Robert Mathers – “Izvrsnost hrvatskih pilota jamac je brze tranzicije”

 

Početkom tjedna u Hrvatsku je stigla prva oprema za buduće HRZ-ove helikoptere Black Hawk, a ovih dana raspisan je i natječaj za izgradnju hangara za njihov smještaj u bazi Lučko. No s najavama kako se prvi helikopteri očekuju na samom početku godine, prilično je izgledno da bi izgradnja hangara mogla kasniti (posebno uzme li se u obzir i potencijalna otezanja javne nabave te moguće loše vrijeme koje bi moglo u narednih par mjeseci usporiti gradnju). Prošloga tjedna u Splitu Kopnena vojska SAD-a još je jednom izložila helikopter UH-60M, kako bi ga razgledali pripadnici OS RH, ali i druge strane delegacije. Osim terenskog“ iskustva u režiji US Army, na izlagačkom štandu kompanija Sikorsky/Lockheed Martin mogao se dobiti uvid i u teorijski“ dio tog sustava. O tome smo porazgovarali s umirovljenim brigadirom Robertom Mathersom, voditeljem zaduženim za razvoj poslovnih odnosa za Središnju i Istočnu Europu pri kompanijama Sikorsky i Lockheed Martin.

Na sajmu ASDA u Splitu bio je uživo izložen jedan helikopter UH-60M Black Hawk. Hrvatska trenutno nabavlja 4 ovakva helikoptera. Kada ih točno možemo očekivati u Hrvatskoj i za koje snage se oni trenutno opremaju?

Izloženi UH-60M na parkiralištu Spaladium Arene i direktorica DSCA Heidi Grant

„Da, izvanredno je vidjeti Black Hawk ovdje na izložbi ASDA… Znate, to je helikopter koji je najviše na svijetu isprobavan u borbama – 3 milijuna borbenih sati leta – i iznimno smo ponosni što se Hrvatska pridružuje Black Hawk obitelji. Imao sam čast biti među dužnosnicima zaduženim za obranu, vojni izaslanik ovdje u Hrvatskoj, u vrijeme kada je Hrvatska donijela tu odluku prije nekoliko godina, i sada imam privilegij biti ovdje kao dio korporacija Sikorsky i Lockheed Martin te vidjeti provedbu tih odluka. Što se tiče dolaska novih Black Hawk helikoptera u Hrvatsku, oni su naručeni kroz procedure Vlade SAD i kompanija Sikorsky je isporučila te helikoptere Vladi SAD ne bi li ih ona otpremila u Hrvatsku. Dakle, to je bilateralan ‘government-to-government’ posao sa SAD. Pa ipak, mi znamo da će Hrvatska svoje Black Hawk helikoptere dobiti tijekom rane 2022. – prva dva, a onda ubrzo nakon toga i ostale. No, raspored isporuke zadan je od strane Kopnenih snaga SAD budući da su oni ti koji ih zapravo isporučuju. Koliko ja mogu razumijeti iz mojih razgovora s pripadnicima vašeg izvrsnog nacionalnog zrakoplovstva, koji su moji stari prijatelji, oni planiraju postići inicijalnu operativnu sposobnost vrlo skoro“.

Osnovna konfiguracija ili konfiguracija za specijalne snage?

„Koliko znam, vjerujem da će letjelice biti isporučene u svojoj osnovnoj konfiguraciji UH-60M, standardnoj konfiguraciji za Kopnene snage SAD i da Hrvatska namjerava napraviti određene modifikacije za specijalne operacije u neko kasnije doba“.

Očekujete li nakon ova prva 4 helikoptera i daljnje narudžbe od Hrvatske?

„Koliko znam o originalnim planovima koje je Hrvatska imala, govorilo se o stvaranju flote od ukupno do 10 helikoptera Black Hawk, ne bi li se njima zamijenilo neke od starijih modela ruskog podrijetla. Mi se radujemo mogućnosti da vam pomognemo u tome. Što je više helikoptera Black Hawk u Europi – to bolje… Ja ih jako volim, a imao sam mnogo prilika biti u njihovoj putničkoj kabini…“.

Upoznati ste s našom postojećom eskadrilom helikoptera Mi-171 i Mi-8. Koja je prednost Black Hawka i hoće li nam biti teško prilagoditi se na ove nove helikoptere?

Robert Mathers kao vojni izaslanik SAD i bivši ministar obrane RH Krstičević na prezentaciji obuke pilota za OH-58D

„Znate, prilagodba na svaki novi sustav nije lagana, te iako sam nisam pilot – radio sam s više raznih oružanih snaga kada su provodile takve tranzicije. Nekoliko je tu stvari koje me čine vrlo optimističnim i zbog kojih mi se čini da će ovo ići relativno brzo – kao prvo, naša strana, Vlada SAD, dali smo Hrvatskoj 16 helikoptera Kiowa Warrior i u to vrijeme sjećam se kako sam komentirao u Zadru da američki instruktori nikad prije nisu vidjeli tako brzu adaptaciju pilota helikoptera na neku sasvim novu platformu. Dakle, ti Mi-8/Mi-171 piloti tu su se snašli kao ribe u vodi. To je isti set vještina, samo na drugoj platformi. Naši instruktori bili su iznimno impresionirani profesionalizmom i pilotskim vještinama kandidata. Zato vjerujem da će i ovo biti iznimno brza tranzicija zbog organski izuzetno kvalitetne prirode hrvatskih pilota. U ovu je kupoprodaju uključen i paket obuke kroz sustav Foreign Military Sales (FMS), kao što je u pružanje obuke bila uključena i Nacionalna garda savezne države Minnesotta. A ja vjerujem da oni namjeravaju i nastaviti s takvom potporom po pitanju hrvatske flote Black Hawk helikoptera. Dakle, mislim da će sve to učiniti tranziciju mnogo lakšom“.

Koje su mogućnosti suradnje ne samo s SAD-om, nego i s drugim europskim zemljama koje također imaju u svojoj službi Black Hawk helikoptere?

„Prije 10 godina bile su samo 2 države u Europi koje su imale helikoptere Black Hawk, i one nisu bile u NATO savezu – Švedska i Austrija. Dakle, sada će takvih država biti 8, uključujući tu i Hrvatsku. Mi vidimo kako taj krug raste i raste, možda ste čuli nedavno da je i Rumunjska  odlučila nabaviti Black Hawk za potrebe svog Ministarstva unutarnjih poslova, a oni kupuju direktno iz Poljske. Dakle, to je direktna komercijalna kupoprodaja (“Direct Commercial Sale”). Sve te tzv. ‘nove NATO države’, u koje spada i Hrvatska, prebacuju svoje flote na helikoptere tipa Black Hawk, i to čini njihovu interoperabilnost sa savezničkim snagama, i SAD i onima drugih NATO država, mnogo boljom. Činjenica da se tu radi o jednoj zajedničkoj platformi – a mi tu imamo iznimno mnogo iskustava, i od strane SAD i drugih saveznika – čini ovaj rast širom regije još i boljim. Hrvatska će tu ostati – ja to čvrsto vjerujem – jedno njihovo čvorište za čitav niz zemalja jugoistočne Europe. Oni će u Hrvatskoj pronaći i uzor pri tranzicijama svojih helikopterskih flota, a to je nešto što smo vrlo zadovoljni vidjeti. Ujedno to i meni daje dodatni razlog za ponovni dolazak u ovu lijepu zemlju“.

Dobar ste poznavatelj naše situacije. Što još – osim helikoptera Black Hawk – možete ponuditi? Što bi nama bilo zanimljivo?

„Jedna od stvari koju tržišno istražujemo od strane koncerna Sikorsky/Lockheed Martin u više zemalja jugoistočne Europe su helikopteri za gašenje požara. Možda ste čuli za njih – nazivaju se Firehawk, S-70 Firehawk. To je letjelica kao Black Hawk… Započelo ih se graditi u Poljskoj, a mi ih koristimo i u Kaliforniji za borbu protiv požara na svakodnevnoj bazi, pa i baš danas. Vatrogasne institucije savezne države Kalifornije i posebno vatrogasci okruga Los Angeles obožavaju svoje helikoptere Firehawk iz više razloga: kao prvo – većina njihovih pilota su bivši piloti Kopnenih snaga SAD sa iskustvom službe na helikopterima Black Hawk. Osim toga, oni mogu podnijeti uvjete u južnoj Kaliforniji, a ti uvjeti su slični onima u Dalmaciji – brzi prijelazi od razine mora do velikih nadmorskih visina, a oni imaju u Kaliforniji i svoju vlastitu buru, koja se zove ‘vjetrovi svete Ane’ (“Santa Ana winds”, op.a.), i u kalifornijskim požarima prošle godine jedini helikopteri koji su pod takvim uvjetima mogli polijetati bili su baš Firehawk. Pod vjetrovima brzine 40 čvorova ni jedan drugi helikopter nije mogao polijetati da bi gasio požar.

Mi znamo da su širom jugoistočne Europe – od Hrvatske preko Jadrana, pa sve do Egejskog mora i istočnog Mediterana – vatrogasna djelovanja jedna posebno bitna djelatnost i rado bismo vidjeli helikoptere Firehawk u Hrvatskoj. Riječ je tu o istoj platformi, o gotovo kompletno istim letjelicama – jedna je UH-60 Black Hawk, a druga je S-70 Firehawk – vrlo su slične. Iznimna je tu izmjenjivost dijelova, obuke i održavanja, i zato je to najefikasniji takav vatrogasni helikopter na svijetu. No  moram napomenuti da on nije samo za vatrogasne poslove – naime, kada nije požarna sezona, njima se može raditi traganje i spašavanje, mogu služiti i za redovne medicinske evakuacije i transport, a mogu transportirati i vatrogasce tijekom požarne sezone. Dakle, ja sam iz doba svog prijašnjeg posla dobro upoznat s vašom vatrogasnom flotom i vašim izvrsnim vatrogasnim pilotima aviona Bombardier CL-415 i Air Tractor… Sve su to vrlo efikasni avioni, ali oni imaju samo jednu misiju – tu misiju izvršavaju iznimno dobro, no ako bi Hrvatska razmišljala o helikopterima Firehawk, tu govorimo o letjelicama koje ne samo da su iznimno efikasne u protupožarne svrhe, već mogu izvoditi i druge misije na poljima traganja i spašavanja, te medicinske skrbi … što god od njih hrvatske vlasti budu tražile“.

I to su sve aktivnosti koje se mogu raditi paralelno i na Black Hawku i na namjenskoj protupožarnoj letjelici?

„Naravno, apsolutno. Jedina je razlika u tome što je Firehawk ponešto modificiran za vatrogasne poslove. Dakle, mi imamo povezano poduzeće koje se zove ‘United RotorCraft’ i koji u helikoptere ugrađuje tankove kapaciteta 3.800 litara i uvežu ih, za njih dodaju i usisne cijevi tako da mogu puniti taj tank iz bilo kojeg izvora vode u kojem je razina veća od 1 metar… iz kojeg mogu „piti vodu“ kao insekt, u kojem je razina barem 1 metar. Može biti iz bazena, oceana, jezera, mora, nije bitno… I onda možete ugraditi i dodatnu opremu – vitla, dodatna svjetla. On vodu ispušta kao bombarder, a ne postupno kao iz vjedra. Dakle, vrlo je efikasan, i ako upotrijebite Google i potražite ‘Firehawk California“ vidjet ćete mnoge video snimke njihovog gašenja požara. Kalifornija baš voli svoje helikoptere Firehawk“.

Vidim, ponovno je ovdje maketa F-16, ovdje je i simulator za F-16… Ne odustajete?

Delegacija Bahreina na izložbenom mjestu Lockheed Martina na ASDA-i

„Mi razumijemo da je Hrvatska donijela svoju odluku po pitanju borbenih aviona, i želimo joj sve najbolje u razvoju njenih sposobnosti. Rado bismo da je to bio F-16, budući je to ipak najviše borbeno oproban avion na svijetu. Vidite, mi stojimo na raspolaganju poduprijeti Hrvatsku kao Lockheed Martin kroz sva naša zrakoplovna rješenja. Dakle, radujemo se nastavku suradnje, a ako to neće biti moguće na polju borbenih zrakoplova – onda to mogu biti i neke druge letjelice. I da, imamo mi i druge potencijalne kupce koji razmišljaju o F-16, nije to samo Hrvatska“.

Na samom kraju razgovora, Mathers je zaključio: Izvrsno je vratiti se opet u Hrvatsku, jako volim hrvatski narod, predivno je biti opet u Dalmaciji u rujnu, i iznimno sam sretan biti u ovakvoj poziciji da nastavim s tvrtkom Lockheed Martin ono što sam radio i za Vladu SAD, a to je jačanje vaših sposobnosti kao saveznika i prijatelja“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.