Krstičević – posebni savjetnik premijera

 

Spekulacije o povratku Damira Krstičevića danas su postale i službena vijest – Vlada je upravo danas, prije početka godišnjeg odmora, održala svoju ukupno treću, a ujedno prvu telefonsku sjednicu na kojoj je donijela nekoliko kadrovskih odluka. Među ostalim, imenovana su dva posebna savjetnika premijera Plenkovića, te je o tome kratkim priopćenjem obavijestila javnost:

“Predsjednik Vlade imenovao je Damira Krstičevića posebnim savjetnikom predsjednika Vlade za poslove obrane, te dr. sc. Matu Granića posebnim savjetnikom predsjednika Vlade za vanjsku politiku”.

Mario Banožić i Damir Krstičević jučer na “Crvenoj zemlji” (Photo: MORH/J.Kopi)

Posebni savjetnici do sada su bili volonteri koji su obavljali posao savjetovanja premijera prema potrebi. U prošlom mandatu premijer Andrej Plenković nije imao posebnog savjetnika za obranu, već samo posebnog savjetnika za nacionalnu sigurnost u liku kontroverznog Roberta Kopala. Hoće li Kopal ponovno biti imenovan za savjetnika još se ne zna, ali je zanimljivo da premijer smatra da mu je potreban i savjetnik za obranu. To se neslužbeno tumači izborom slabe političke osobe Marija Banožića za ministra obrane, s čime navodno nije bio zadovoljan ni dio HDZ-a. Predsjednik RH Zoran Milanović nedavno je izjavio za N1 da ne vidi razlog zbog kojeg bi premijer trebao imati savjetnika za obranu, te da se nada da time ministar obrane neće biti doveden u inferiornu poziciju.

Iz politike, ili ipak ne

Damir Krstičević podnio je ostavku na mjesto ministra obrane u svibnju ove godine, nakon što su u padu školskog aviona Zlin 242L poginula oba člana posade. Iako se nagađalo da bi Krstičević mogao voditi HDZ-ovu listu u 10. izbornoj jedinici, bivši ministar obrane tu je mogućnost otklonio uoči sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a 15. lipnja, najavljujući odlazak iz politike:

“Odlučio sam da je dosta. Sabor me ne zanima, dao sam koliko sam mogao, prije svega u ratu. U timu sam Andreja Plenkovića i dat ću doprinos koliko mogu da HDZ pobijedi na ovim izborima. Cilj je da ljudi u Hrvatskoj žive bolje, da imamo više investicija i da budemo društvo istih prilika. Sudjelovao sam u kreiranju programa za obranu i sigurnost. Što se tiče aktivne politike, ja sam svoje dao. Ima mlađih ljudi. Najbitnije je da se stranka fokusira na program. Hrvatskoj treba jaka, kompaktna vlada i mislim da će građani izabrati ono što smatraju najboljim, a ja sam uvijek tu da dam glas HDZ-u”.

Krstičević na biokovskoj šetnici (Photo: Ministarstvo gospodarstva)

No djelima je Krstičević ipak pokazao da ostaje u aktivnoj politici – osim što je u predizbornoj kampanji aktivno pomagao HDZ-ovom nositelju liste za jug Dalmacije Viliju Berošu, Krstičević je viđen i među uzvanicima u državnom protokolu prilikom otvaranja Nebeske šetnice na Biokovu 1. srpnja. Osim toga, i nakon tzv. povlačenja Krstičević je ostao član Predsjedništva HDZ-a, te član Nacionalnog vijeća i Središnjeg odbora stranke. Ta tri tijela odlučuju i donose strateški okvir djelovanja stranke (a time praktički i Vlade), koja je na izborima početkom srpnja premoćno pobijedila, pa se već s obzirom na to teško može govoriti o raskidu s aktivnom politikom.

Aktivnom politikom Damir Krstičević će se itekako baviti i kao posebni savjetnik premijera za obranu. Za početak, vjerojatno će biti imenovan za člana Međuresornog povjerenstva za nabavu aviona, u kojem je do sada svoje člansko mjesto imao premijerov savjetnik Robert Kopal. Čak ako ga i premijer odluči zadržati na mjestu savjetnika za nacionalnu sigurnost (a nacionalna sigurnost sada je u resoru potpredsjednika Vlade Tome Medveda, a ne ministra obrane Marija Banožića), malo je teže povjerovati da bi u Međuresornom povjerenstvu sjedio Kopal kao savjetnik za nacionalnu sigurnost, ali ne i Krstičević kao savjetnik za obranu. Izgledno je da će prije rujna, kada se očekuje zaprimanje ponuda za nabavu višenamjenskog borbenog aviona, Vlada morati imenovati nove članove Međuresornog povjerenstva budući se dosadašnje temeljito rasulo.

Već poznata uloga

Inače, Krstičević je već jednom bio savjetnik premijera, točnije premijerke Jadranka Kosor tijekom 2011. godine. Tada je bio savjetnik premijerke za obrambenu politiku i vojna pitanja, što je predstavljalo njegov ulazak u ozbiljnije političke vode po prvi put nakon prisilnog umirovljanja iz vojne službe u rujnu 2000. godine. U siječnju 2011. je tim povodom Krstičević za Večernji list rekao:

“Doživljavam to kao potvrdu svojih i profesionalnih i osobnih vrijednosti, ali ujedno i kao veliku odgovornost u razvoju obrambenog sustava Republike Hrvatske. Poznato vam je da sam se, kao i veliki broj građana Hrvatske, odazvao pozivu za obranu domovine 1991., jer sam osjećao da je to moja moralna obveza i dužnost. Danas osjećam isto, osjećam moralnu obvezu odazvati se pozivu predsjednice Vlade i pomoći u stvaranju zrelijeg i boljeg društva u Republici Hrvatskoj. Vjerujem da znam, a nadam se da ću imati prilike dokazati da to i mogu”.

Nagađalo se da je premijerka Kosor tada imenovala Krstičevića kako bi smirila desnu struju HDZ-a nezadovoljnu zbog imenovanja onda još nestranačkog Davora Božinovića za ministra obrane, a postavilo se i pitanje može li savjetnik premijerke biti osoba koja sjedi u Nadzornom odboru informatičke tvrtke koja uvelike posluje s državom. Zanimljivo je kako se povijest djelomično ponavlja.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.