UH-60M – novi korak HRZ-a prema zapadnoj tehnologiji

 

Uz predstavljanje dva helikoptera UH-60M Black Hawk iz sastava Kopnenih snaga SAD, koji su za ovu priliku u srijedu poslijepodne doletjeli iz Njemačke, danas je u 91. ZB na Plesu i službeno objavljeno – Hrvatska dobiva 2 ovakva helikoptera. Baš kao što smo objavili na portalu Obris.org još prije tjedan dana, dva primjerka helikoptera UH-60M američka su donacija vrijedna između 53 i 55 milijuna dolara, koja se prvenstveno nabavlja za potrebe Zapovjedništva specijalnih snaga OS RH. Osim ove dvije letjelice, donacija će obuhvatiti i ponešto naoružanja, zemaljske opreme te pričuvnih dijelova, kao i obuku pilota i tehničara.

„Nakon povijesne odluke Vlade o nabavi višenamjenskog borbenog aviona F-16, i nabave američkih helikoptera Kiowa Warrior, Hrvatska vojska oprema se potpuno novim višenamjenskim helikopterima. Crni jastrebovi će tako vrlo brzo biti u službi pobjedničke Hrvatske vojske. Riječ je o jednom od najboljih helikoptera na svijetu koji je zbog učinka i izdržljivosti dobio naziv ‘radni konj’. 2018. godina tako uistinu postaje prekretnica u razvoju sposobnosti HRZ-a, na što smo iznimno ponosni.

Ministar obrane RH i veleposlanik SAD-a čekaju ukrcavanje u UH-60M

Želim se ovom prilikom zahvaliti SAD-u, našem ključnom partneru i savezniku, u području obrane i sigurnosti, odnosno veleposlaniku g. Kohorstu, svim njegovim prethodnicima, kao i cijelom političkom i vojnom osoblju, koji su pomogli da se ova vrijedna – ja ne bih želio reći donacija, ovo je investiranje partnera i prijatelja u hrvatsku sigurnost. Ovo je još jedan od dokaza istinskog savezništva i strateškog partnerstva dviju zemalja. Za Hrvatsku vojsku ova investicija je nemjerljivo važna. Teško je i zamisliti koliko dolazak Crnih jastrebova unapređuje i ojačava naše helikopterske sposobnosti“,

rekao je u svom uvodnom govoru ministar obrane Damir Krstičević, dodavši kako će ovo biti ogroman tehnološki iskorak za Hrvatsku vojsku. Prije svega, dolazak prva dva helikoptera Black Hawk u redove OS RH prvi je korak u postupku zamjene postojećih transportnih helikoptera istočne proizvodnje onima sa Zapada. To je put koji, u hrvatskim prilikama, nije ni brz ni jednostavan: „Kao pouzdana i vjerodostojna članica NATO saveza, prelazak na zapadnu tehnologiju je jedini mogući i ispravan put. On će biti postupan, sukladno financijskim mogućnostima RH i trenutnim raspoloživim resursima postojećih transportnih helikoptera“, napomenuo je ministar Krstičević.

Jutrošnje predstavljanje na Plesu veleposlaniku SAD-a Robertu Kohorstu bio je prvi susret s Black Hawkovima izbliza, ali i najvrijednija donacija opreme u njegovom kratkom dosadašnjem veleposlaničkom mandatu u Republici Hrvatskoj.

Ministar Krstičević dobio je od veleposlanika Kohorsta maketu Black Hawka

„Ova je donacija samo najsvježija u seriji velikih donacija SAD Hrvatskoj. Ove donacije obuhvaćaju 26 helikoptera Kiowa Warrior, 214 MRAP vozila, sustav za pročišćavanje vode, inženjerijsku opremu za mirovne operacije, i terenski rasporedivu mobilnu kuhinju kojom se pruža podrška pripadnicima oružanih snaga na terenu – čime smo nabrojali tek neke od tih donacija. Ova investicija u helikoptere Black Hawk je ujedno i jedna od najvećih donacija u sposobnosti, koje je u posljednje vrijeme Vlada SAD dala u Europi, vrijedna preko 53 milijuna USD. To je jasan znak nepokolebljive predanosti Sjedinjenih Država očuvanju našeg strateškog partnerstva, i postizanju uzajamno postavljenih sigurnosnih ciljeva“,

rekao je Kohorst, koji očekuje da su za sada dogovorena 2 UH-60M tek prva u nizu:

„Ova prva dva helikoptera Black Hawk će započeti transformaciju prema zapadnoj helikopterskoj platformi, i omogućiti će Hrvatskoj NATO introperabilnost za mnogo nadolazećih godina. Helikopteri Black Hawk neće samo biti izvrsni resurs za suprotstavljanje transnacionalnim i terorističkim prijetnjama, već će podržavati i buduća raspoređivanja snaga u raznolike misije. Oni će osiguravati pojačanu interoperabilnost, i zrakoplovne sposobnosti – kako uzduž najduže kopnene granice s nekom zemljom izvan EU, tako i uzduž hrvatske obale, gdje je oko 25 posto hrvatskog BDP-a vezano uz turizam. Mi se nadamo kako je ovo začetak i dodatnih kupovina Black Hawk helikoptera, koje bi Hrvatskoj pomogle u zadovoljavanju njenih vojnih operativnih zahtjeva, i pomogle ojačati sposobnosti za podršku civilnim institucijama za medicinski prijevoz te traganje i spašavanje. Ovo je vrlo važno za moju Vladu, a moglo bi donijeti i buduće poslovne mogućnosti za poduzeća iz Hrvatske i SAD“.

Zapovjednik ZSS.a brigadni general Perica Turalija, zapovjednik HRZ-a brigadni general Mato Mikić, i vojni izaslanik SAD-a brigadir Robert Mathers

Novi helikopteri će biti u sastavu Zapovjedništva specijalnih snaga OS RH, čiji se zapovjednik, brigadni general Perica Turalija, nada da cijela nabava neće stati na samo ova dva Black Hawka: „To je minimum onoga što nas u ovome trenutku zadovoljava, ali je ono još uvijek nedovoljno. U budućnosti bi definitivno trebalo minimalno još 4 nabaviti da bi to bilo u skladu s onim što je naša zadaća“. Pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga već imaju, kako kaže general Turalija, „velika iskustva“ s ovom vrstom letjelica, kao i s helikopterima Sikorsky SH-60 Sea Hawk, na kojima su provodili vježbe i obuke s američkim kolegama. Helikopteri s boljim manevarskim moćima dodatno će povećati sposobnosti pripadnika ZSS-a, uvjeren je Turalija. „Ono što je za nas bitno u ovom momentu je integracijska obuka pripadnika Specijalnih snaga i posada helikoptera za naše namjenske zadaće koje su širokog spektra“, kaže zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga, koje će svoje buduće UH-60M Black Hawk koristiti za borbeno traganje i spašavanje, te različite vrste akcija i operacija.

Brigadir Michael Križanec, zamjenik zapovjednika HRZ

Dva helikoptera UH-60M koje će Hrvatska dobiti tijekom 2020./2021. godine bit će potpuno nova, „ravno s trake“, potvrdio nam je brigadir Michael Križanec, zamjenik zapovjednika HRZ-a. „To su najmoderniji višenamjenski helikopteri koji su se dokazali kroz 40 godina uporabe širom svijeta. Koriste se u 27 zemalja, preko 10 milijuna sati naleta, od toga 2 milijuna sati naleta u borbenim operacijama, u različitim uvjetima. Govorim o nečemu što je dokazano, što se pokazalo i što je definitivno jedno od najboljih rješenja“, rekao je brigadir Križanec. U standardnoj konfiguraciji UH-60 Black Hawk može primiti 11 putnika, međutim, kada je hrvatska inačica u pitanju, kaže Križanec, „Mi razmatramo opcije koje nisu standardne, gdje ne treba sjedalo, ne treba pojas, pa onda on može povesti i do 20 vojnika“. Što se naoružanja tiče,

„… ono što mi razmatramo kao temeljne opcije, to je naoružanje za samozaštitu. Govorimo dakle o bočnim strojnicama, a tzv. ‘fixed-forward-firing’ naoružanje razmatra se. Razmatraju se različite opcije“.

Na bočne „gunnere“ u ZSS-u itekako računaju: „Mi znamo za to i ustrojbeno planiramo već ljude za takva mjesta“, spremno odgovara brigadni general Turalija.

Isporuci helikoptera prethodit će obuka pilota i tehničara. U prvoj turi, po principu „Train the Trainers“, bit će nešto više od 20 pripadnika HRZ-a, najavljuje brigadir Michael Križannec:

„Neke inicijalne brojke, koje naravno sad nisu definitivne jer sad počinjemo s planskim procesom koji će definirati te detalje… al’ razmatramo opciju od 6 do 8 pilota i oko 15-ak tehničara, koji bi poslužili kao inicijalni kadar koji će naknadno provoditi obuku naših djelatnika ovdje u Hrvatskoj“.

Poučeni iskustvom s američkim izvidničkim helikopterima OH-58D, „samo letenje je najmanji problem, što smo pokazali i u preobuci pilota Kiowa Warriora, gdje letenje nije bilo prvo, nego je bio problem taktika, bio je problem gađanje… znači, to su stvari na kojima je bio naglasak. Ovdje će biti naglasak oko toga što sve platforma nudi, gdje nam čovjek postaje limitirajući faktor“. Brigadir Križanec nimalo ne sumnja da će preobuka pilota i tehničara proći dobro, jer „imamo mlade i sposobne ljude koji su jako motivirani. Temeljnu obuku su svi završavali u Zadru na Bellovima 206, ja tu ne vidim nikakav problem“.

Za razliku od 2015. godine, kada su u sklopu promo-akcije američki Black Hawkovi također posjetili 91. ZB, na današnjem predstavljanju ovih helikoptera u zrak su se vinuli tek ministar obrane Damir Krstičević i američki veleposlanik Robert Kohorst. Kratak let iznad Zagreba i okolice bio je dovoljan da obojica zaključe da su „uživali u ovoj predivnoj letjelici“.

„Ja sam jako sretan, ponosan, i razmišljao sam. Razmišljao sam o prijateljima i suborcima koji su poginuli u Domovinskom ratu. Znamo da je ogromna žrtva plaćena za današnji mir i slobodu u Hrvatskoj, i vidimo… naša zadaća, svih nas, je upravo razvijati Hrvatsku vojsku. Upravo, da nam se nikad više ne dogodi ono što se dogodilo 90-tih godina. I vidite da to radimo jako dobro. Obnavljamo vojsku, moderniziramo vojsku, i ja se nadam 2021. – kad budemo obilježavali 30 godina Hrvatske vojske… imati F-16 Barak, imati Crnog jastreba, i ostala sredstva… Pa to je čudo. U samo 30 godina“,

rekao je ministar Krstičević, ne otkrivajući hoće li se za OS RH zaista nabavljati više od spomenuta 2 helikoptera UH-60M, jer se tu navodno ide „korak po korak“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.