Black Hawk “in”, Mi-8 “out”

 

Saborski Odbor za obranu jučer je jednoglasno podržao MORH-ov plan nabave helikoptera UH-60M Black Hawk za HRZ. Radi se o nabavi 2 donirana helikoptera i još dodatna 2 koja će RH kupiti, kao što je portal Obris.org i objavio na samom kraju listopada ove godine. Iako je MORH tada s jedne strane demantirao da se radi o ikakvoj kupovini, s druge je strane zbunjeno poručivao da mora izvidjeti o čemu se radi. No kako se jučer čulo na Odboru, sam MORH je nedavno od SAD-a zatražio ponudu za kupovinu dodatna 2 helikoptera UH-60M Black Hawk. Kako je objasnio ministar obrane Damir Krstičević, MORH je od Vlade SAD-a dobio ukupno 3 ponude vrijedne oko 138,2 milijuna USD ili oko 932,66 milijuna kuna (po tečaju od 6,748610 kuna za USD), odnosno oko 1,166 milijardi HRK s uključenim PDV-om. Prva ponuda odnosi se na namjensku donaciju u vrijednosti od 53,4 milijuna dolara za nabavu dva nova helikoptera UH-60M Black Hawk, druga ponuda se odnosi na nabavu integrirane logističke potpore (ukupne vrijednosti od 38,8 milijuna USD), a treća ponuda je za nabavu dodatna dva helikoptera uz povoljnije uvjete (u vrijednosti od 46 milijuna USD).

„Prihvaćanje ove navedene ponude predstavlja važan doprinos modernizaciji helikopterskih sposobnosti HRZ-a i Zapovjedništva specijalnih snaga, i značajan iskorak krajnjem cilju potpunog prelaska na zapadnu tehnologiju. Prvi helikopteri bi bili raspoređeni upravo u sastav ZSS-a u smislu njihove operativne uporabe, ali bi, naravno, održavanje i sve provodilo HRZ, obuku pilota i letenje. Namjera je ove helikoptere jednako tako koristiti i u međunarodnom obučnom centru specijalnih snaga, kojeg za koji dan otvaramo u 93. krilu HRZ-a u bazi Zemunik kod Zadra. I naknadnom nabavom postupno će se onda i svi helikopteri istočne proizvodnje zamijeniti helikopterima zapadne proizvodnje, što nam je u intenciji prilikom razvoja sadašnjeg Dugoročnog plana razvoja Hrvatske vojske. Provedbom opremanja prema predloženom modelu osigurala bi se održivost u helikopterskim sposobnostima HV za najmanje 30 godina“.

rekao je u svom uvodnom govoru načelnik GS OS RH, general zbora Mirko Šundov, dok je o detaljima samog projekta nabave helikoptera UH-60 Black Hawk za HRZ i ZSS govorio novi zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, brigadni general Michael Križanec.

On je također spomenuo tri američke ponude, pri čemu je posebno objasnio drugu ponudu, odnosno tzv. „total package“, što podrazumijeva s jedne strane obuku pilota, zrakoplovnih tehničara i inženjera, te s druge strane – samu logističku potporu, kao što je osiguravanje rezervnih dijelova i druge opreme i alata, zrakoplovni računalni sustav za planiranje misija, tehnički računalni sustav za praćenje stanja helikoptera, itd. Već za mjesec dana, odnosno u siječnju 2020. godine, Hrvatska mora prijaviti točan broj ljudi koje misli poslati na obuku, kako bi imala rezervirana mjesta. Trenutni je plan da na obuku u Fort Rucker u Alabamu ode ukupno 25 zrakoplovnih tehničara i inženjera, te 8 pilota. Provođenje obuke je planirano za 2021. godinu, a planirano je da ih se obuči po principu „train the trainers“ (kao i u slučaju obuke za OH-58D Kiowa Warrior), odnosno do razine da mogu sami u RH obučavati druge pripadnike HRZ-a.

Treća američka ponuda, ona o kupovini dodatna dva helikoptera UH-60M, također je (baš kao i početna nabava ovih helikoptera) utemeljena na Taktičko-tehničkoj studiji koja je u HRZ-u i OS RH izrađena tijekom 2019. godine.

„Njena poanta je u tome što ne možemo očekivati ispravnost i raspoloživost 100% helikoptera, nego do 70%. Dakle, s 2 helikoptera mi bi imali jednoga raspoloživog u postrojbi, a to nam je kritično pogotovo u inicijalnom dijelu kad treba obuka krenuti kako bismo postigli inicijalne operativne sposobnosti. Sa 4 helikoptera već imamo nešto što je opipljivije, što može vrlo brzo doseći granicu inicijalne operativne sposobnosti, drugim riječima da do početka 2023. godine vidimo Crne jastrebove i u provedbi zadaća u HRZ“,

pojasnio je general Križanec. Osim obuke pripadnika HRZ-a, u 2021. godini očekuju se i isporuke određenog dijela opreme, dok se prva dva Black Hawka mogu očekivati u prvom kvartalu 2022., te druga dva do kraja iste godine.

Nije tajna, a to je potvrđeno i jučer na Saboru, da će s dolaskom novih američkih višenamjenskih helikoptera započeti i zamjena postojećih, ruskih Mil-ova. Od postojeća 24 srednja transportna/višenamjenska helikoptera ruske proizvodnje, HRZ raspolaže s 3 najslabije inačice Mi-8 (najslabije po TT značajkama), 11 naprednijih inačica Mi-8 MTV-1 i 10 najnaprednijih inačica Mi-171Sh. Helikopterima Mi-8 2024. godine počinje proces isteka međuremontnog resursa, pa bi do 2027. HRZ ostao na samo 10 nedavno remontiranih helikoptera Mi-171Sh. Kako je jučer pojasnio general Križanec, „najznačajnije ograničenje svih ovih helikoptera iz ove porodice su ta što nisu opremljeni uređajima i opremom koji su nužni za interoperabilnost i ispunjavanje Ciljeva sposobnosti NATO saveza“. Tako je, temeljem važećih strateških dokumenata, kao i na temelju budućeg DPR-a, te TT studije opremanja OS RH višenamjenskim helikopterom i Studije izvodljivosti, donesena odluka o zamjeni istočne zapadnom tehnologijom u obliku helikoptera UH-60M Black Hawk. Pri tome je posve normalno prihvaćena ideja postupanja po budućem DPR-u (koji još nije prošao raspravu i proceduru donošenja) – ujedno lagano preskačući aktualni te službeno važeći istovrsni dokument, kojeg se i propustilo dopuniti u ovom aspektu.

Kako je najavio ministar obrane Damir Krstičević, plan je da se s dolaskom i uvođenjem u operativnu uporabu prva 4 Black Hawka povuku prva 4 helikoptera Mi-8.

„Smatram kako je to primjer odgovornog upravljanja raspoloživim resursima – znači, konkretno, naša je namjera – evo tu je i struka – da prodamo 4 helikoptera Mi-8. Znači, da pokrenemo i taj proces prodaje helikoptera,“

istaknuo je Krstičević, dodavši da se američki helikopteri  mogu koristiti za sve tri misije OS RH, s posebnim naglaskom na treću, pomoć civilnim institucijama – u zaštiti i nadzoru državne granice, za traganje i spašavanje, hitni medicinski prijevoz, te za strateški prijevoz.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.