Obuka pilota za UH-60M u punome jeku

 

Nemalo iznenađenje izazvala je izjava sad bivšeg ministra obrane Damira Krstičevića da je Hrvatska, odnosno Ministarstvo obrane, u prosincu 2019. i siječnju 2020. avansno i u cijelosti platilo dva dodatno naručena nova helikoptera UH-60M Black Hawk. No odmah nakon uplate započela je selekcija pilota HRZ-a – već u siječnju 2020. Hrvatska je morala prijaviti točan broj pilota i zrakoplovnih tehničara koji će otići u SAD na školovanje. Tadašnji je plan bio da na obuku u Fort Rucker u saveznu državu Alabamu ode ukupno 25 zrakoplovnih tehničara i inženjera, te 8 pilota. Prva grupa je već u jesen prošle godine – točnije u listopadu 2020. – otišla na obuku u Sjedinjene Američke Države. Kako je u razgovoru za Hrvatski vojnik u travnju ove godine potvrdio brigadir Mario Pleša, voditelj odsjeka u Odjelu za doktrinu, obuku i vježbe Zapovjedništva HRZ-a, te jedan od ključnih časnika za obuku u projektu uvođenja helikoptera Black Hawk u HRZ, na obuku su poslani najiskusniji piloti, koji će u budućnosti imati ulogu testnih pilota (Maintenance Test Pilot) za hrvatske UH-60M.

Osim ovoga razgovora s brigadirom Plešom za službeno vojno glasilo, Ministarstvo obrane uopće do sada nije komuniciralo ama baš ništa o obuci pripadnika HRZ-a za upravljanje i održavanje novih BH-helikoptera. Zato smo nedavno, prilikom promocije 25. naraštaja pilota HRZ-a, iskoristili priliku i upitali zapovjednika HRZ-a, brigadnog generala Michaela Križanca u kojoj je fazi obuka i kada se može očekivati povratak pripadnika HRZ-a s američke obuke.

Što se tiče obuke pilota za Black Hawk, to je počelo još prošle godine, i u tijeku je obuka treće grupe, i upućivanje prve grupe na jednu specifičnu obuku za probne pilote. Počela je i obuka tehničara, isto prošle godine. I podešavana je dinamika obuke, i njihovo završavanje, na način da budemo spremni prihvatiti helikoptere u prvom kvartalu 2022. godine“,

odgovorio je na upit portala Obris.org zapovjednik Križanec. No hoće li se obuka za UH-60M nastaviti u Hrvatskoj – kako je bilo planirano i višekratno najavljivano, po sustavu „train the trainers“ koji je primijenjen i u slučaju obuke za OH-58D – tek će se vidjeti:

Daljnja obuka i pilota i tehničara će ovisiti o tome da li ćemo mi zaključiti da nam je isplativo razvijati određene segmente obuke, u našim kapacitetima, ili ćemo se zadržati na obuci u SAD-u. Obzirom na cost-benefit analizu, odnosno SWOT-analizu, koja će pokazati – da li bi nam bio, možda, preveliki ulog razvijati vlastiti kapacitet, ili se osloniti na ove… A, naravno, da će to sve ovisiti… ovaj, o dinamici daljnje nabave helikoptera. Jer, brojke su nešto što definira potrebe, a onda s tim možemo definirati uloge“.

Znači li to, pitali smo generala Križanca, da se neće stati na nabavi samo ova već ugovorena 4 Black Hawka, već će uslijediti daljnja nabava do pune eskadrile?

„Takva je politička i strateška odluka bila donesena još ranijih godina, tamo 2015. pa nadalje, i tog ćemo se svi držati. Međutim, prejudiciranje nekakvih rokova, financijske moći, i svega ostalog, nije na meni. Jer ja moram tu bit potpuno usklađen sa načelnikom, ministrom, sa proračunom i svim ostalim. Naravno da ono o čemu vodimo računa – da ne narušimo određene sposobnosti… a ove ćemo polagano graditi, kroz vrijeme, jel? I ja mislim da bi Dugoročni plan razvoja, koji bi uskoro trebao biti objavljen, i koji bi trebao proći proceduru u Hrvatskom saboru – trebao definirati neke stvari malo preciznije. Ali, to ćemo sačekati…“,

odgovorio je zapovjednik HRZ-a na pitanje portala Obris.org.

Do kraja ove godine očekuje se i isporuka određenog dijela opreme za hrvatske UH-60M, dok bi prva dva helikoptera trebala biti isporučena Hrvatskoj u prvom kvartalu 2022. godine. Istovremeno bi trebao započeti i proces povlačenja iz operativne uporabe HRZ-ovih helikoptera Mi-8, što bi trebalo biti definirano i budućim Dugoročnim planom razvoja OS RH.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.