Stigli prvi Black Hawkovi

 

Jutros oko 09.35 u zagrebačku zračnu luku sletio je transportni avion C-17A Globemaster III američkog Ratnog zrakoplovstva, noseći u svojoj utrobi dva helikoptera UH-60M Black Hawk za potrebe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Oni su došli djelomično sastavljeni, a kroz narednih nekoliko tjedana bit će spremni za letenje. Na repu već nose hrvatski grb, a vode se pod brojevima 230 i 231. Preostala dva, ne donirana nego kupljena UH-60M trebala bi stići u Hrvatsku sredinom ove godine.

Nove helikoptere na Plesu su dočekali ministar obrane Mario Banožić, načelnik GS OS RH admiral Robert Hranj i otpravnik poslova u Veleposlanstvu SAD Mark Fleming.

„Upravo ova dva helikoptera mi smo imali priliku vidjeti u srpnju, u Americi, kad smo načelnik i ja posjetili, među svima ostalima, i tvrtku Sikorsky, gdje su se helikopteri sastavljali. Moramo stvarno izraziti jednu zahvalnost Amerikancima, kao našim najvažnijim partnerima, saveznicima koji daju podršku ovom projektu koja nije mala. Ta… taj iznos koji su oni dali, od 58 mil. USD u donaciji – dva helikoptera – i ono što smo mi još namirili u 83 milijuna USD iznosa… U biti daje prvu jednu stepenicu u… zamjene naših helikoptera koji su istočne proizvodnje, i u budućnosti da pređemo na zapadnu tehnologiju. Naravno da ćemo, u jednom trenutku još uvijek imati i Black Hawkove, isto tako i naše ruske helikoptere, koji će polako… jednom dinamikom koju ćemo zajedno napraviti, u suradnji sa Glavnim stožerom… i polako odlaziti u povijest, a zanavljat se više sa… upravo ovima zapadne tehnologije”,

rekao je Banožić, ujedno spominjući i nabavu dodatnih letjelica ovoga tipa: „To je naša topla želja. Da li će biti brojka 10, 8 ili 6, to ćemo vidit, ali želja nam je nabaviti još”. Vrijednost ova prva dva donirana helikoptera procijenjena je na oko 360 milijuna kuna. Kako je to pojasnio načelnik GS Robert Hranj: „Sve ono što smo trebali dobit, sve smo platili. Mislim, plaćeno je u fazama. Ali, već je sve plaćeno. (…) 153 milijuna dolara sve ukupno. Imamo paket i logističke opreme, dva helikoptera smo kupili. Naravno, još uvijek tu ima nekih troškova koji će bit vezani… Čim vi dobijete sredstvo, morate planirat novce za njihovo održavanje i za operativnu uporabu”. To su ponešto različiti iznosi od onih službeno predstavljenih javnosti u prosincu 2019. godine, kada je bila riječ o donaciji 2 helikoptera vrijedna oko 53,4 milijuna USD, dok se dodatne hrvatske troškove ovog projekta procjenjivalo na još 84,8 milijuna USD (i to 38,8 milijuna USD za integralnu logističku potporu, te 46 milijuna USD za preostala dva kupljena helikoptera UH-60M). Dakle, tada se spominjalo ukupnu vrijednost od 138,2 milijuna USD, odnosno 1,166 milijardi HRK s PDV-om (oko 174.8 milijuna USD), dok se sada barata ukupnom cifrom od 153 milijuna USD, bez posebnog  spomena je li to vrijednost posla ili cifra s uračunatim porezom na dodanu vrijednost. Poznajući stanje stvari, nije nemoguće da je posao jednostavno poskupio 14,8 milijuna USD u dvije godine, dok će se o PDV-u tek pričati…

Kako bilo da bilo, pristizanje ovih letjelica dokaz je čvrstih savezničkih odnosa između SAD i Hrvatske, naglasio je Mark Fleming, otpravnik poslova u američkom Veleposlanstvu:

Hrvatska je stekla reputaciju predanog i sposobnog saveznika u NATO-u, a uvođenje helikoptera Black Hawk dodatno će ojačati sposobnosti OS RH. Svakodnevno radimo zajedno na izgradnji alata koji su našim zemljama potrebni za osiguranje regionalne sigurnosti i na podršci jačanju NATO saveza“.

Kako je objasnio načelnik Hranj:

Prva dva helikoptera će vrlo brzo postati operativni. Mi imamo školovane pilote, školovane tehničare. Mora proći jedan formalan proces primopredaje, gdje će američki stručnjaci predat helikopter nama – ova dva helikoptera će bit spremna za korištenje, za letenje, u nekoliko narednih tjedana, i onda mi postupno krećemo sa fazom završne obuke, postižemo inicijalnu operativnu spremnost u slijedeća dva mjeseca, do tri mjeseca… i onda još malo treninga, i krajem godine oni će biti potpuno operativni. Ono – ‘Full Operational Capability’”.

Trenutno je za Black Hawkove obučeno 7 pilota, dok osmi uskoro kreće na obuku. Jednako tako, nešto manje od 30 zrakoplovnih tehničara prošlo je obuku, naglasio je admiral Hranj. Od nabavljena 4 helikoptera, dva će prvenstveno biti namijenjena za potrebe specijalnih snaga:

„To su… Znači, to su univerzalni, višenamjenski, bolje je reći, helikopteri. Dva helikoptera, svaka, koji će imat prvenstvenu zadaću sudjelovati u operacijama potpore specijalnim snagama – znači, zračni tim specijalnih snaga. I, sad… ti će se helikopteri, zajedno sa specijalnim snagama uvježbavat u onom našem središtu u Zadru. To im je temeljna namjena. Naravno, bit će prostora i vremena da oni obavljaju i druge zadaće – borbene zadaće, zadaće prijevoza vojnika, i u konačnici, i potpora civilnim institucijama u skladu sa potrebama”,

istaknuo je načelnik Hranj. O dolasku preostala dva UH-60M, on je rekao:

Druga dva helikoptera nemamo još točne datume, ali… sredinom ove godine bi trebala doć druga dva helikoptera. Upravo finaliziramo te rokove, te datume isporuke. Ali, ne mogu vam sad reći točan datum dolaska”.

Helikopteri će za sada biti smješteni u hangaru dežurnog borbenog dvojca u vojarni „Pukovnik Marko Živković” na Plesu, budući da izgradnja njihovog stalnog smještaja u Lučkom još nije ni započela. Ministar Banožić je na pitanje novinara to objašnjavao ovako:

„Dakle, ‘hangar Lučko’ ima u sebi, u tom projektu postoje dva hangara. Jedan je veći, jedan manji. Ovaj manji, ‘parkirni hangar’, u pravilu je negdje više od 1.000 kvadrata. On je završen proces javne nabave, i u fazi je potpisivanje ugovora. Sukladno Zakonu o javnoj nabavi postoje još uvijek određeni žalbeni procesi, koji moraju proć. Isto tako, u fazi je projektiranje… ovaj veći, ‘servisni hangar’, ili ‘radionički’ kako ga zovu… koji će bit nešto više od 3.000 kvadrata. I, očekujemo da će on bit gotov u prvoj polovici 2023. godine. Nažalost, upravo ova planiranja, koja sam spomenio, znaju puno puta… kod planiranja i proračuna napraviti određene prioritizacije… Ali, ako imate projekte koje su vam bili započeli u 2020. godini, a ove ste očekivali u budućem razdoblju, a i događa se smanjenje proračuna – onda ponekada se dogodi i ova situacija, da sredstva koja su bila namijenjena za hangare, bila skinuta u 2020. godini”.

Naravno, sve to ponešto čudi za čuti kad znamo da se spomenuto događa baš u mandatu aktualnog ministra obrane, da je nakon navedene 2020. izgradnja kasnila i čitavu 2021. godinu, da upravo brojimo i dodatna kašnjenja, a sve u situaciji kada se Vlada RH već godinama konstantno hvali porastima tog istog obrambenog proračuna…

*Photo: US Embassy Zagreb

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.