UH-60A Black Hawk na Plesu

 

Dok se još prije nekoliko godina na Kosovu moglo zateći helikoptere više zemalja, u posljednje vrijeme ovaj globalno ne baš česti resurs u NATO mirovnu misiju KFOR daju Hrvatska i Sjedinjene Američke Države. I dok je od ukupno 31 ondje prisutne države SAD ujedno i pojedinačno najveća zemlja sudionik misije KFOR (prema zadnjim dostupnim podacima 713 od ukupno 4687 ljudi u misiji), hrvatski je doprinos bitno manji (u svibnju ove godine ukupno 27 ljudi, ali sa 2 letjelice). A upravo su helikopteri UH-60 Black Hawk iz sastava američkih kopnenih snaga posljednjih dana postali učestali gosti u Hrvatskoj, budući su SAD krenule u izmjenu dijela svojih u misiju KFOR raspoređenih letjelica.

Goste su službeno pozdravili zapovjednik HRZ i vojni izaslanik SAD u Hrvatskoj

Prvo je 29. svibnja šest letjelica UH-60L preko Hrvatske odletjelo put Kosova, uz usputna stajanja u Zagrebu, gdje su jednoj od njih bili otklonjeni manji tehnički problemi, a onda i u Splitu. Tim je helikopterima pilotirala skupina pilota iz sastava američke 12. Combat Aviation Brigade pod zapovjedništvom bojnika Patricka DeForesta, koji je sa svojim ljudima po isporuci svježih letjelica na Kosovu krenuo natrag put njemačkoga Wiesbadena, centra tamošnje savezne pokrajine Hessen – načelno istim putem (uz stajanje i u Zadru), prevozeći u Njemačku šest helikoptera UH-60A. Budući se od posada helikoptera saznalo da ukupan let Kosovo-Njemačka Black Hawk nikako ne može savladati u jednome navratu, bilo je dobro vidjeti i njihovo stajanje u Zagrebu.

Te su letjelice na Pleso pristigle jučer, 1. lipnja oko 17:35, da bi svoj put iz Hrvatske nastavile danas oko 8 ujutro. Nakon njihova dužeg korištenja na Kosovu, ove helikoptere čeka transport u Njemačku, te nakon toga vjerojatno i povratak u SAD, na remont i modernizaciju. Iako su jasne razlike u performansama, učinku, a onda i cijeni između spomenutih varijanti A i L helikoptera UH-60 – upitani Amerikanci su njihove razlike za pilote opisali kao neznatne: “Za nas je to prvenstveno tek pitanje nekih ograničenja – ograničenje temperature ili tlakova, koje se mijenjaju od jednog do drugog tipa. Ali, sve u svemu, nije tu mnogo razlika između modela Alpha i Lima“.

Upoznavanje s osnovnim karakteristikama helikoptera UH-60A, Pleso, 1. lipnja 2015. godine

Oko 15 sati boravka u Zagrebu ovih šest helikoptera UH-60A bilo je sjajno iskorišteno. Nakon dočeka od strane visokih vojnih i vojno-diplomatskih dužnosnika, pružena je prilika da se pojedinim predstavnicima obrambenog sustava RH (među kojima je i delegacija iz Ureda predsjednice RH) dodatno prezentira ovu zrakoplovnu tehniku, a i domaćim je medijima bilo organizirano upoznavanje s ovim tipom vojnih transportnih helikoptera. To je posebno bitno ako imamo u vidu da se već mjesecima javno nagađa o mogućoj kupovini ovih helikoptera za potrebe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva – što je rezultiralo i sudjelovanjem tvrtke Sikorsky na sajmu vojne opreme ASDA 2015 u Splitu prije nešto više od mjesec dana, kao i nizom spekulacija o njihovoj mogućoj cijeni te modalitetu pribavljanja.

Povratak skupine koja je vozila goste i novinare na probni let

U tu su svrhu oko pola sata po pristajanju skupine u Zagrebu četiri novopristigla Black Hawk helikoptera opet krenula u zrak, na kraći kružni pokazni let (preko Velike Gorice, prema Turopolju i natrag). Dok su time ukrcanim hrvatskim novinarima bile prikazane neke od mogućnosti ovih letjelica, ujedno im je bila dana i prilično široka mogućnost snimanja ovoga leta te gostujućih američkih letjelica. Nakon toga, po povratku na Pleso, posade su prvo stajale na raspolaganju novinarima, da bi se onda posvetile i provođenju klasičnog PMD pregleda (Preventive Maintenance Daily), kojeg se radi svakodnevno kada se leti ili na svakih sedam dana ako letjelice miruju na tlu.

Starije verzije helikoptera UH-60 karakterizira i analogni cockpit

Posebno je zanimljivo za spomenuti i da se u ovom aktualnom preletu preko Hrvatske za Njemačku radilo upravo o letjelicama tipa UH-60A, koje su na Kosovu služile pretežito za prijevoz i kontrolu nemira, te nisu bili aktivno naoružavane – kao što je to za UH-60 tipično u ratnim područjima, recimo Afganistana. Te UH-60A su SAD u posljednje vrijeme navodno krenule masivnije povlačiti iz službe, a za njihovu se cijenu pretpostavlja da bi mogla biti i do 4 puta niža od one za sada aktualnu varijantu Black Hawk helikoptera UH-60M.

Partnerstvo na djelu!

Pri tome, helikopterima UH-60M se jediničnu nabavnu cijenu za potrebe vojnih korisnika iz SAD-a u fiskalnoj godini 2015. definiralo na oko 16,96 milijuna USD, što navodno predstavlja i svojevrstan pad prema fiskalnoj 2014. godini, kada je ovaj jedinični trošak iznosio 17,44 milijuna USD. Pri tome riječ je o dugogodišnjim ugovorima o nabavi, kod kojih se za 2015. procjenjuje da sam zmaj letjelice košta 11,89 milijuna USD, komplet pripadajuće avionike još 662 tisuće USD, motori T700-GE-701D su po 739 tisuća USD (ukupno 1,48 milijuna USD), dok ostali troškovi po letjelici tu dodaju još 2,93 milijuna USD na konačni trošak od spomenutih oko 17 milijuna USD.

Bilo kako bilo, jučer su u Zagrebu bili praktično prezentirani helikopteri američke kopnene vojske UH-60A Black Hawk, za koje se od zapovjednika HRZ-a general bojnika Dražena Šćurija moglo čuti tek: “Volio bi vidjeti ovakve letjelice u našoj floti, no trenutno se rade financijske studije nakon kojih će se znati je li to isplativo“. Hoće li i njihovo pribavljanje postati dio već dosad opsežne obrambene suradnje RH i Sjedinjenih Američkih Država, još je itekako otvoreno pitanje.

—————————

—————————

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.