Promjena na čelu Sektora za javnu nabavu

 

Od prvoga dana ove godine MORH-ov Samostalni sektor za postupke javne nabave ima novog čelnog čovjeka. Nakon četiri i pol godine na čelu ovog Sektora, brigadir Ivica Devčić raspoređen je na novo radno mjesto. Iako je po prvim neslužbenim informacijama Devčić bio „neraspoređen“, iz MORH-ove Samostalne službe za odnose s javnošću su pojasnili:

„Nije točno da je brigadir Ivica Devčić na raspolaganju, već je od 1. siječnja 2022. raspoređen u skladu sa Zakonom o službi u OSRH na drugo radno mjesto u skladu s potrebama službe i činom. Novi raspored za navedenog časnika je u Upravi za materijalne resurse“.

Trenutno Samostalni sector za javnu nabavu nema novog načelnika, već tu dužnost privremeno obavlja voditelj jedne od službi iz Sektora za nabavu. Zašto je tako iznenada Devčić „razmješten“, te je li točno da je i on predmet određenih policijskih izvida, MORH nije želio odgovoriti.

Jesu li helikopteri UH-60M i Mi-171Sh Devčića koštali funkcije?

Što se Devčića tiče, premještaj načelnika jednog važnog sektora u MORH-u u Upravu za materijalne resurse zasigurno nije promaknuće. Štoviše, sudeći prema nedavnim izjavama ministra obrane Banožića, ovaj premještaj mogao bi se gledati u kontekstu kašnjenja raspisivanja i provedbe natječaja za izgradnju hangara za skoro pristižuće helikoptere Black Hawk. Iako je još u srpnju prošle godine Ministarstvo obrane od saborskog Odbora za obranu tražilo zeleno svjetlo za izgradnju hangar u Lučkom, tek je početkom listopada raspisan javni natječaj za uslugu izgradnje ovih objekata, pa je čak i laiku bilo jasno da nema nikakve šanse da će radovi biti završeni do dolaska novih američkih helikoptera. Budući se još broji sitno do njihovog dolaska u Hrvatsku, kompromisno rješenje je da privremeni smještaj za prva dva UH-60M bude na Plesu, u donekle novijem hangaru za dežurni borbeni dvojac. Prvog radnog dana nove 2022. ministar obrane Banožić potpisao je odluku o odabiru izvođača radova na parkirnom hangaru u Lučkom, temeljem kojeg će se s izabranim tvrtkama – a riječ je o jednoj iz Donjeg Stupnika i dvije iz Zagreba – MORH potpisati ugovor.

Tijekom Devčićevih godina na čelu Sektora za javnu nabavu nakupilo se par velikih slučajeva koji su trenutno predmeti interesa policije i Državnog odvjetništva. Kao prvi tu je svakako slučaj remonta helikoptera Mi-171Sh, koji MUP i DORH „češljaju“ već jedno duže vrijeme. Jednako tako se preispituje i izgradnja te opremanje famoznog MORH-ovog hotela na Črnomercu, tzv. objekta „Vukovar“, koji je izgrađen mimo početnog i prihvaćenog projekta, a s izvođačem radova, splitskom tvrtkom Lavčević, u nekoliko su navrata sklapani aneksi ugovora.

Matko Kuzmanić u nekoliko je navrata tražio da Devčić dođe pred Odbor za obranu

Predmet prijave DORH-u je i MORH-ov natječaj za snajpersku pušku 7,62*51 s dodatnom opremom, o čemu je na sjednici saborskog Odbora za obranu u srpnju 2021. govorio socijaldemokrat Matko Kuzmanić. „Radi se o namještenom natječaju u kojem je u startu isključen domaći proizvođač“, rekao je Kuzmanić, dodavši kako je već i prije plana nabave i raspisanog natječaja netko iz MORH-a razgovarao s austrijskim Steyrom upravo o spomenutom snajperu. Državni tajnik u MORH-u Zdravko Jakop izjavio je da nije upoznat s ovim predmetom, i zamolio da ovaj problem uđe u zapisnik te se proslijedi ministru obrane.

Postoje ozbiljne sumnje u nabavu snajperskih pušaka koja je trenutno u tijeku, ozbiljne indicije da je tu došlo do određenih, pa možemo nazvati uvjetno koruptivnih radnji i ja kao predsjednik Odbora, nakon što sam upoznat da postoji tako nešto, sigurno ću zatražiti od nadležnih institucija da provjere“, rekao je novinarima tog 8. srpnja, nakon sjednice Odbora za obranu, njegov predsjednik Franko Vidović. U međuvremenu je, kako smo neslužbeno saznali, zbog spomenute nabave snajperske puške podnesena i prijava DORH-u, pa je institucijama ostavljeno poprilično vremena da odrade svoj posao, kako se to lijepo kaže.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.