Black Hawkovi stižu, ali kamo?

 

Uskoro bi u Hrvatsku trebali stići prvi helikopteri UH-60M Black Hawk – već u siječnju očekuju se prve letjelice, da bi u ožujku isporuka bila u potpunosti završena. No veliko je pitanje kamo ćemo ih smjestiti, jer hangaru u vojarni u Lučkom nema ni traga. Ministarstvo obrane je u srpnju ove godine od saborskog Odbora za obranu tražilo mišljenje za 32 milijuna kuna bez PDV-a (0dnosno oko 40 milijuna kuna s PDV-om) vrijedan posao izgradnje hangara za Black Hawkove. Tada je državni tajnik u MORH-u Zdravko Jakop rekao kako je „nama na neki način obaveza do isporuke helikoptera provesti adaptaciju i izgradnju adekvatne infrastrukture na odabranoj lokaciji“. Za to je u ovoj godini bilo namijenjeno 17 milijuna kuna, a u sljedećoj – 23 milijuna kuna. Saborski Odbor dao je zeleno svjetlo, no javna nabava pokrenuta je tek 3 mjeseca kasnije. Natječaj je objavljen u Elektroničkom oglasniku Narodnih novina 7. listopada, s rokom dostave ponuda do 22. listopada – što je samo prvi stupanj u postupku nabave i odnosi se na eliminaciju ponuditelja koji ne zadovoljavaju uvjete. No i bez toga, već tada je i laicima bilo jasno da će izgradnja hangara kasniti, što je danas, puna dva mjeseca kasnije – i više nego izvjesno. Naime, danas se stvaraju tek uvjeti za početak provedbe drugog stupnja nabave, jer prema MORH-ovoj dokumentaciji – „Naručitelj će donijeti odluku o nedopustivosti sudjelovanja/pisani poziv za dostavu ponude za II stupanj nadmetanja, u pisanom obliku, najkasnije u roku od 60 dana od isteka roka za dostavu ponuda/zahtjeva za sudjelovanje“.

Što je MORH tražio?

Sve je još (samo) na papiru

Prema tehničkoj specifikaciji, MORH namjerava za potrebe smještaja helikoptera UH-60M Black Hawk izgraditi novi hangar s pripadajućom stajankom, ukopani spremnik vode za sprinkler sustav s pumpnom stanicom, kao i ukopani spremnik vode za hidrantsku mrežu, te prostor za privremeno odlaganje otpadnog kerozina. Novi hangar, maksimalne veličine 81,35*42,83 u metrima, trebao bi biti smješten „na zapadnom dijelu sjevernog dijela parcele“ u vojarni u Lučkom, između dva postojeća hangara sa stajankom i ukopanog spremnika goriva. Osim smještajnog dijela za same helikoptere, hangar bi trebao sadržati i prostor za održavanje. Osim toga, planirano je i izvođenje novih internih prometnica kako bi hangar imao i kolni pristup, te parking za 10 parkirališnih mjesta.

Kako je Ministarstvo obrane mislilo na vrijeme izgraditi hangare za helikoptere Black Hawk, ostaje velika misterija. Iako se mjesecima ranije govorilo i najavljivalo da novi američki helikopteri stižu u prvom kvartalu 2022. godine, Ministarstvo obrane u listopadskom pozivu za javnu nabavu izgradnje hangara izričito navodi: „Predviđeno vrijeme početka radova određeno je datumom potpisa ugovora o javnoj nabavi, a vrijeme trajanja radova, sukladno usvojenom dinamičkom planu, 15 mjeseci“. Dakle, da je nabava i provedena, i da se s izabranim izvođačem radova potpisao ugovor momentalno, krajem listopada ili početkom studenog ove godine (što je iz vidljive dokumentacije nemoguće), radovi u Lučkom svejedno ne bi bili gotovi prije proljeća 2023. godine, dakle punih godinu dana nakon što su se Black Hawkovi već „udomaćili“ u Hrvatskoj.

Milanović: privremeno na Plesu

O kašnjenju izgradnja hangara za Black Hawkove prošloga je tjedna, točnije u petak 3. prosinca, govorio i predsjednik RH Zoran Milanović. On je u kontekstu povećanja cijene Rafalea, odnosno predviđenog iznosa PDV-a, rekao:

Ako imate veće troškove na stavci PDV-a, to vam opterećuje proračun. To znači, dakle, 20 posto manje za žlice, viljuške, toaletni papir, Bradleye… za hangare… za hangare…” I to upravo za hangare za helikoptere Black Hawk, rekao je Milanović: “Dakle, mi smo prije tri godine donijeli odluku o kupovini 2 američka helikoptera Black Hawk. Dva nam poklanjaju, dva kupujemo. To je zamjena postojeće flote, koja je ruska… koja je kvalitetna ali nije perspektivna… Dakle, to je sve dobra roba. Ali, iz niza drugih razloga, dakle, kupuje se američko, odnosno, zapadno. To je ugovoreno prije tri godine. Naši piloti se vraćaju, i posade, sa obuke. Tehničari se vraćaju. Sve što je Ministarstvo vanjskih poslova…  ovaj, obrane… trebalo napraviti je – raspisat javni natječaj, i izgradit dva hangara, ili hangar, u Lučkom. U Lučkom. Jer ti helikopteri ne mogu stajat kod bake u smočnici, niti na vjetrometini, nego ih se treba čuvat u hangarima. Odite u Lučko, i pogledajte jel lopata zakopana?

UH-60M – oprema koja nije za “ledinu”

Helikopteri dolaze sutra. Dakle, zadnji će doći u ožujku. Sad da se krene kopati, a neće, jer Banožić nije u stanju, i Plenković, organizirat bilo kakav natječaj… pa tako ni za obnovu u Zagrebu. Novci propadaju. Radi se o hangarima koji vrijede desetke milijuna kuna, ne eura. Dakle, sitnica. I što ćemo sad raditi? Sad ćemo na Plesu, dakle, ne na Lučkom, deset kilometara dalje, te helikoptere stavit u postojeće hangare. Ali, u tim hangarima nije bakina zimnica, nego neke druge vrijedne stvari – koje će, logikom manje štete, morat ić na kišu i snijeg. Tko će za to odgovarati? Dakle, za taj kriminalni nemar. Za uništavanje resursa Hrvatske vojske. Ili možda ne trebaju hangari? Dakle, kupuješ vrhunski proizvod – dva kupuješ, dva ti daruju – dakle, Amerikanci su nam darovali dva helikoptera… Dva smo kupili. Obučavamo ljude. To košta. I nisi u stanju, dakle, ono… ofarbati garažu. Dakle… Mislim, ja stvarno ne uspijevam nać odgovor na pitanje – kako je moguće da se tako nešto događa? Kako je moguće da se nije, dakle, iskoristila praktički ni lipa do sada od europskog novca, i novaca za obnovu… Kak je to moguće?“.

Kroz bujicu pitanja kako je to moguće, Milanović je najavio da će ovoga puta povesti sa sobom i novinare da razgledaju „Potemkinova sela“ u Lučkom: „Odnosno, to nisu ‘Potemkinova sela’, to su ‘španska sela’… Potemkinova sela bar imaju fasade… Ovdje nema ničega“.

Prema postojećem DPR-u, koji je donesen upravo u premijerskom mandatu Zorana Milanovića, vojarna u Lučkom proglašena je neperspektivnom, zbog čega je bilo predviđeno njeno napuštanje do 2019. godine. Sve je to bio plan u trenutku kada se namjeravalo krenuti u veliku rekonstrukciju vojarne „Pukovnik Marko Živković“ na Plesu. No umjesto toga, i unatoč još uvijek važećem DPR-u, 2017. godine u vrijeme ministarskog mandata Damira Krstičevića odlučeno je da vojarna u Lučkom – u kojoj je inače smještena Eskadrila višenamjenskih helikoptera (EVH) – ipak dobije priliku za novi život. Pojačanje postojećoj floti EVH trebali bi činiti upravo novi američki helikopteri, no bolji život za Lučko nikako da počne.

Proračunski prioriteti – infrastruktura za UH-60M i VBA

Uvođenje helikoptera UH-60M Black Hawk u operativnu upotrebu jedan je od glavnih prioriteta Ministarstva obrane, potvrdio je na sjednici saborskog Odbora za obranu 30. studenog ove godine državni tajnik u MORH-u Zdravko Jakop. Objašnjavajući pojedine stavke proračuna za iduću godinu, Jakop se dotaknuo i projekta Black Hawk:

Prezentacija o nabavi UH-60M iz prosinca 2019.

Ovdje se radi o 183,6 milijuna kuna. Cilj projekta je uvođenje navedenog helikoptera u operativnu uporabu s ciljem dostizanaj nove sposobnosti prije svega za specijalne zračne operacije. Znači, 2019. smo praktički pokrenuli projekt, 2026. je cilj da se taj projekt zatvori. Ukupna vrijednost je negdje 1,16 milijardi bez troškova adaptacije i izgradnje namjenske infrastrukture. Znači, radi se o 4 helikoptera – od toga 2 su donirana i 2 su kupljena – donirana od SAD. Radi se o paketu integralne logističke potpore, znači uz to – uz helikoptere – alati, mjerni uređaji, pričuvni dijelovi, potrošni materijali i drugo, obuka osoblja, te adaptacija i izgradnja namjenske infrastrukture, tzv. ‘full package’ koji bi trebao osiguravati nesmetanu uporabu tih sredstava. Tijekom ’21. isporučen je i zaprimljen dio opreme – znači govorimo o alatima, mjernim uređajima, pričuvnim dijelovima, potrošnom materijalu u vrijednosti od oko 15 milijuna dolara. Ostatak će biti isporučen prije isporuke helikoptera. Mi očekujemo da će prva dva biti isporučena u siječnju, a preostala dva u ožujku 2022. godine“.

Paralelno s ovim procesom teče i obuka pilota te zrakoplovnih tehničara, od kojih je jedan dio već i završio svoju obuku u SAD. Da bi cijeli projekt bio spreman, potrebna je i prilagodba infrastrukture, rekao je Jakop krajem studenog:

Naša obaveza je da na letjelištu Lučko iz kojeg će operativno djelovati ti helikopteri… da se to adaptira, osigura namjenska infrastruktura, i to će predstavljati dodatni trošak – procjena je oko 50 milijuna kuna. To je jedan svakako od prioriteta u sljedećoj godini jer to nije samo za dostizanje ove sposobnosti specijalnih zračnih operacija. To je na neki način i polako prelazak na zapadnu tehnologiju za koju smo se na neki način opredijelili“.

Dakle, bez obzira što prvi helikopteri Black Hawk stižu već za mjesec il dva, gradnja njihovog smještaja počet će tek nakon što oni dođu. I tu je predsjednik RH potpuno u pravu – čija je to odgovornost? Tim više što se radi o unaprijed planiranoj aktivnosti, pa opravdanju da je „dolazak helikoptera iznenadio“ nema mjesta?!

Ovim tempom i s ovim navikama planiranja, već sada bi nužno trebalo započeti i s izgradnjom infrastrukture za prihvat novih višenamjenskih borbenih aviona ne bi li – jednom kada dođu – sve bilo spremno. No, prema dosadašnjem iskustvu, i to će kasniti.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.