Policijski izvid remonta Mi-171Sh

 

Nema ni mjesec dana otkako je s dolaskom ruskih stručnjaka iz tvrtke „Russian Helicopters“ započeo remont za sada prva 4 helikoptera Mi-171Sh iz sastava HRZ i PZO, a već je zapao u probleme. Prema potvrdi koju je jučer dobila Nova TV za svoj središnji Dnevnik, dodjela posla remonta ruskoj tvrtki s dvojbenim certifikatima predmet je interesa policije, kako vojne tako i civilne. „Obavještavamo Vas kako djelatnici Službe vojne policije u suradnji sa policijskim službenicima Uprave kriminalističke policije, a temeljem zahtjeva Županijskog državnog odvjetništva u Velikoj Gorici, provode izvide u konkretnom predmetu, sukladno protokolu o suradnji Uprave kriminalističke policije, Ravnateljstva policije MUP-a RH i Službe vojne policije, Glavnog stožera Oružanih snaga RH“. Prema Zakonu o kaznenom postupku, postupanje tijekom izvida je tajno, pa policija ne iznosi nikakve detalje. Da ne bi bilo zabune, izvid je prva stepenica koja može, ali i ne mora rezultirati pokretanjem istrage.

General Šundov na 15. obljetnici OS RH u Afganistanu (Photo: MORH/T.Brandt)

Ništa rječitiji od MUP-a o ovom slučaju nije bio ni načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov: „Ja, vjerujte mi, vrlo iskreno, nisam upućen u to. Vjerujem da će vrijeme pokazati ukoliko ima tu elemenata. Ja za sada samo znam da taj remont ide onako kako smo predvidjeli“, rekao je za Novu TV načelnik GS OS RH. Na pitanje ima li ruska tvrtka certifikate za ovo što sada radi, Šundov je odgovorio: „Ja vjerujem da, naravno u skladu s onim što strana s kojom je ZTC sklopio ugovor, ima sve potrebito što… sve ono što je potrebito da taj remont bude napravljen profesionalno i stručno. Ja vjerujem da će najbolje obaviti remont onaj koji je proizveo“. Slično ograđivanje već se u prosincu čulo i od general-bojnika Miroslava Kovača, donedavnog zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

U srijedu, 28. veljače, Tportal.hr je objavio odgovor Ministarstva obrane o kvalifikacijama ruskih tvrtki za remont Mi-171Sh, gdje je po prvi puta MORH službeno objavio da će se dijelovi helikoptera remontirati u zavodu 810 na dalekom istoku Rusije. „Izabran je najbolji inozemni partner, sukladno tehničkim zahtjevima, koji jedini posjeduje potrebnu remontnu dokumentaciju i certifikate te je ujedno proizvođač helikoptera. Zavod 810. ARZ posjeduje remontnu dokumentaciju potrebnu za provedbu remonta helikoptera Mi-171Š (i to isključivo za hrvatski Mi-171Sh), a koja je izrađena u Ulan-Udenskom zrakoplovnom zavodu (proizvođaču helikoptera Mi-171Š) i odobrena od konstruktorskog zavoda AO MVZ M. L. Milja, Moskva. Zavod 810.ARZ ima certifikat sukladnosti sustava kvalitete za helikopter Mi-171Sh te obučeno i certificirano zrakoplovno tehničko osoblje za provedbu remonta helikoptera Mi-171Š. Kako je helikopter Mi-171Š vojni helikopter (za razliku od Mi-171), krovna organizacija Russian Helicopters je odredila 810. ARZ za remont navedenih helikoptera“,  odgovorili su iz Ministarstva obrane.

Andrej Boginskij na čelu je “Ruskih helikoptera” od siječnja 2017. (Photo: TASS/Jurij Smitjuk)

Taj „ОАО 810 Авиационный ремонтный завод“ u gradu Čita udaljen je od Hrvatske gotovo 8.000 kilometara, a sudeći prema novostima s njihove web-stranice, Zavod se upravo budi iz dubokog zimskog sna. U utorak, 27. veljače, krovna tvrtka, tj. holding „Ruski helikopteri“ („Вертолеты России“) objavila je da je direktor Andrej Boginskij posjetio zavod u Čiti kako bi raspravio daljnje planove poslovanja, te je osobno proveo inspekciju netom popravljenih helikoptera Mi-8 i Mi-24. „U 2018., 810 ARZ planira transferirati klijentima 16 popravljenih zrakoplova. Također, generalni direktor holdinga ‘Ruski helikopteri’ razmotrio je pripreme za remont helikoptera Mi-35, koji će početi stizati u Zavod u 2019. godini“, piše u priopćenju. No o Hrvatskoj nema ni riječi, iako će remont 10 hrvatskih Mi-171Sh trajati 20 mjeseci, što znači da će dijelovi helikoptera u Zavodu u Čiti biti i ove, ali i barem dio sljedeće godine. „Trenutno, Holding razvija kompleksni projekt razvoja zrakoplovnih remontnih zavoda. S time u vezi, mogućnosti 810 ARZ igrat će jednu od glavnih uloga u izgradnji pouzdane infrastrukture za remont široke linije proizvoda Holdinga u Sibiru i na Dalekom istoku“, najavio je u Čiti glavni direktor holdinga „Ruski helikopteri“ Andrej Boginskij. Kako se u ove planove o razvoju mogućnosti zavoda 810 uklapa Hrvatska – tek će se vidjeti.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.