Uskoro na remont ide novih 6 helikoptera

 

Saborski Odbor za obranu jučer je dao pozitivno mišljenje po pitanju želja Ministarstva obrane RH da se nastavi s remontom dodatnih 6 helikoptera Mi-8, tijekom ove i sljedeće godine. Iako je, prema najavi, Odbor trebao raspravljati tek o Godišnjem izvješću o obrani i Izvješću o humanitarnom razminiranju, na dnevnom se redu prilično neočekivano pojavila i 3. točka: „Mišljenje o postupku nabave remonta helikoptera“. Ovo je ukupno drugi put od stupanja na snagu novog Zakona o obrani da Ministarstvo obrane za nabavu neke usluge traži mišljenje nadležnog parlamentarnog Odbora, i ujedno drugi put da je mišljenje Odbora po takvome pitanju bilo jednoglasno pozitivno.

Zamjenica ministra obrane Višnja Tafra ukratko je objasnila o čemu će se tu raditi:

„U 2014. i 2015. godini riječ je o remontu 6 helikoptera Mi-8 T i Mi-8 MTV 1 – znači, za njih, od 6 helikoptera planiran je remont 3 u 2014. i još 3 u 2015. godini. Nabavu usluge imamo namjeru provesti kao i u prethodnom remontu – to znači prema Zakonu o javnoj nabavi. Imamo namjeru napraviti javnu nabavu sukladno članku 10 Zakona o javnoj nabavi, te Sporazumom o poslovnoj suradnji između Ministarstva obrane i Zrakoplovno-tehničkog centra. Navedena tvrtka pokazala se osposobljenom za izvođenje ovog remonta jer je obavila remont na 4 helikoptera od ukupno ugovorenih 6 prošle godine i nadamo se da će završiti i druga dva.“

Za remont daljnja 3 transportna helikoptera ove godine je u proračunu Ministarstva obrane rezervirano 47 milijuna, a slična suma – točnije 47 milijuna i 100 tisuća kuna – bit će izdvojena i 2015. godine za remont još 3 letjelice. Tafra je još pojasnila da se radi o starijim helikopterima od onih 6 koji su otišli na remont tijekom prošle godine, ali ih je zbog povećanog opsega zadaća za civilne institucije nužno održavati u uporabnom stanju. Najbolje je to vidljivo ovih dana, gdje letjelice iz sastava HRZ i PZO djeluju na raznim poplavljenim područjima, a nije zanemariv ni podatak da se ove godine udvostručio broj obavljenih medicinskih letova.

Remont helikoptera ponovno će obavljati Zrakoplovno-tehnički centar (ZTC) u Velikoj Gorici – poduzeće koji je, zahvaljujući prošlogodišnjem (još) nedovršenome radu na remontu 6 letjelica, steklo viši stupanj sposobnosti. No, ni uz ovako unaprijeđene sposobnosti, ZTC ne može remontirati motore i elise – pa će se za to morati, kao i prošle godine, raspisati dodatni javni natječaj za obavljanje tih specijaliziranih poslova. S obzirom na situaciju u Ukrajini, kao i na trenutne odnose Hrvatske te NATO saveza s Ruskom Federacijom koja je originalni proizvođač spomenutih tipova helikoptera – to sasvim sigurno neće biti ni jednostavan natječaj, a ni jednostavna odluka o izvršitelju radova na remontu motora i elisa.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.