“Vukovar” – hotel koji to nije

 

Danas je na Hrvatskom vojnom učilištu premijer Andrej Plenković svečano otvorio objekt „Vukovar“, namijenjen smještaju polaznika škola i obuka na HVU. U nedostatku drugih aktivnosti, otvorenjem ovog neobičnog nebodera ujedno je obilježen i Dan OS RH i Dan HKoV-a. Među visokim gostima bili su i ministar branitelja Tomo Medved, predstavnici zagrebačkog te splitskog Sveučilišta, kao i bivši zapovjednik HVU umirovljeni general Slavko Barić, ali nije bilo dojučerašnjeg ministra obrane Damira Krstičevića (tijekom čijeg mandata je ipak izgrađen ovaj objekt), načelnika GS OS RH admirala Roberta Hranja, ni ikojeg od predstavnika Ureda predsjednika RH, jednako kao ni predstavnika arhitekata po čijem se projektu gradilo.

Novi neboder sivo-maskirne fasade, koji bitno odudara od ostatka okolnih zgrada izgrađenih u starom austrougarskom stilu, ima ukupno 15 katova – na prvih 13 katova bit će 89 smještajnih jedinica, uglavnom soba te nešto manjeg broja apartmana – na 14. je planiran restoran s kuhinjom, a na posljednjem 15. katu uredit će se teretana, saune i prateći sanitarni sadržaji. Na tom posljednjem katu je i terasa, s koje se pruža zaista spektakularan pogled na Zagreb. U prizemlju će se urediti recepcija i nekakav zajednički dnevni boravak.

„Za Hrvatsku vojsku otvorenje ovakvog objekta je od iznimne važnosti jer postojećim sposobnostima dodajemo novu dimenziju – standard smještaja i života na Hrvatskom vojnom učilištu, a naše aktivnosti su usmjerene ka unapređenju života i rada pripadnika Hrvatske vojske. Ovime je napravljen još jedan važan iskorak čime će se razina života svih polaznika i sudionika nastavnih i obučnih procesa na HVU podići na još jednu višu razinu. Vjerujem kako će smještajni objekt ‘Vukovar’, kao dodatna vrijednost, biti još jedan motiv koji će mlade ljude potaknuti da se pridruže Hrvatskoj vojsci. Baštineći našu kulturu, tradiciju i domoljublje, objekt ‘Vukovar’ simbol je novog doba i poveznice između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti“,

rekao je na svečanosti otvorenja general bojnik Siniša Jurković, zamjenik načelnika GS OS RH.

Zahvalivši premijeru Plenkoviću i bivšem ministru obrane Krstičeviću na „svemu što su napravili za Hrvatsku vojsku u mandatu ove Vlade“, državni tajnik u MORH-u Tomislav Ivić naglasio je kako je „upravo otvorenje objekta ‘Vukovar’ najvidljiviji simbol transformacije Hrvatske vojske“.

Ovaj novoizgrađeni smještajni objekt – iako danas javno otvoren – još uvijek je najvećim dijelom nenamješten, a prve korisnike očekuje tek na jesen, s početkom nove školske godine. Da se s njegovim otvorenjem žurilo zbog Dana OS RH vidi se i na nizu radova kojim se uljepšavala okolina samoga zdanja, a koji su se radili proteklih dana. Kako su u Zagrebu itekako vidljive posljedice potresa, tako je i interventno sanirana ruševna kuća na koju puca pogled sa samog ulaza u MORH-ov neboder – ispred razvaljenog zida i njegovih ostataka na skelama je razvijen bijeli pano, no teško da će to moći ostati kao iole trajnije rješenje.

Nova zgrada, novi prilaz, nova trava – stara ruševina ne uklapa se u koncept

Neke sobe će – zbog njihove veličine i nepravilnih zidova – biti teško opremiti

Kako će izgledati budući Kongresni centar

No izgradnja ovog nebodera, kao i uspostava Sveučilišta obrane i nacionalne sigurnostičiji će zakon biti usvojen, kako očekuje državni tajnik Ivić, u novom sazivu Sabora – nastavak je procesa transformacije Hrvatskog vojnog učilišta. Sljedeće godine očekuje se i završetak izgradnje tamošnjeg Kongresnog centra, koji se zapravo ne gradi ispočetka, nego se samo postojeći Časnički dom preuređuje i modernizira. „Novi kongresni centar imat će 400 sjedećih mjesta, a plan izgradnje, odnosno prenamjene, danas je predočen i premijeru Plenkoviću.

Prije negoli  je presjekao vrpcu budućeg smještajnog objekta, premijer Andrej Plenković pohvalio se uspjesima svoje Vlade na području obrane, također se zahvalivši svom bivšem ministru Krstičeviću.

„Na početku mandata posjetio sam, zajedno s Damirom, vojarnu ‘Croatia’ i uvjerio se osobno u tadašnje stanje, koje nije bilo dobro, smještajnih kapaciteta. Ni u drugim vojarnama nije bilo puno bolje. Stoga smo ulaganjima odlučili preokrenuti trendove, i siguran sam da većina pripadnika Hrvatske vojske sada radi i živi u bitno boljim uvjetima nego što je to bilo ranije. Dokaz tomu je i ovo učilište, i smještajni objekt koji nosi ime po gradu heroju Vukovaru, i koji će u dogledno vrijeme postati dio novog Sveučilišta obrane i sigurnosti ‘Dr. Franjo Tuđman’, što smo i predložili kroz Zakon koji je upućen prema Hrvatskom saboru“,

rekao je premijer Plenković.

Buduća teretana

Nesuđeni hotel

Ideja o izgradnji hotela potječe još iz vremena ministra obrane Ante Kotromanovića, kada je na stolu bio i prijedlog da se uspostavi „Adriatic Defence College“ na HVU. Tada se razmišljalo i o izgradnji hotela, koji bi služio za smještaj visokih časnika i gostiju koji će dolaziti na zagrebački Črnomerec. Nakon izgradnje hotela, plan je bio i da MORH pokrene renovaciju postojećeg vojnog hotela „Zvonimir“ u Bauerovoj ulici. No plan o uspostavi međunarodne vojne škole je propao, a hotel se pretvorio u smještaj za polaznike HVU, te privremeni ured za djelatnike Ratne škole, čiji su redoviti prostori stradali u potresu krajem ožujka ove godine.

Izgradnja nebodera započela je u prosincu 2016. godine, na samom početku mandata ministra obrane Damira Krstičevića, a trebala se završiti 2018. godine. Za radove izgradnje izabrana je splitska tvrtka „Lavčević d.d.“, a ukupni troškovi izgradnje iznose 55 milijuna kuna s PDV-om.

Sam projekt napravili su zagrebački arhitekti iz arhitektonskog ureda „Proarh“, i bio je vrlo ambiciozno zamišljen. Neboder je zamišljen kao stilizirana granata presvučena maskirnim uzorkom, što prilično odudara od austrougarskog okoliša. Osim 15 katova samog nebodera, prvotni projekt je trebao u svome sastavu imati i podzemne garaže, no zbog problema s podzemnim vodama od toga se u hodu odustalo. Svojevremeno je bila najavljena i izgradnja bazena u samom neboderu, no ni to se nije dogodilo. Na zadnjoj, tzv. tehničkoj etaži, trebali su biti postavljeni solarni paneli, od kojih se također odustalo. Bruto površina cijelog objekta iznosi 5548 četvornih metara, i to je istovjetno originalnom projektu.

MORH-ov neboder inicijalno se trebao zvati „Nikola Zrinski“, i to u vrijeme kada se HVU zvao „Petar Zrinski“, no kako je ono u međuvremenu promijenilo ime u HVU „Dr. Franjo Tuđman“, tako je i neboder u konačnici dobio naziv „Vukovar“. Osim toga, neboder je trebao činiti cjelinu od 3 nebodera na tom dijelu Ilice (na potezu od Selska do Črnomerca), no zbog problema sa zagrebačkom gradskom administracijom, trio je za sada, kako se čini, spao na 2 visoke građevine.

Pogled s 15. kata – najbolji dio novog MORH-ovog nebodera

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.