Umjesto zatvaranja, Lučko se priprema za UH-60M

 

Nakon što su 2019.nabavljena 4 višenamjenska helikoptera Black Hawk za potrebe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a u jesen 2020. prvi pripadnici HRZ-a otišli na školovanje u SAD, na red je došla i priprema infrastrukture za smještaj ovih novih i modernih letjelica. O tome je danas razgovarano na sjednici saborskog Odbora za obranu, od kojeg se tražilo prethodno mišljenje uoči pokretanja postupka javne nabave za posao izgradnje odgovarajućih hangara.

Državni tajnik Zdravko Jakop naglasio je kako je riječ tek o dopuni ranije odobrene javne nabave, za koju je trenutno u tijeku izrada dokumentacije o nabavi. Prva od 4 točke današnje sjednice Odbora za obranu Hrvatskog sabora ticala se upravo nedavno nabavljenih helikoptera Black Hawk, koji bi u Hrvatsku trebali stići najkasnije za godinu dana.

„Jedno je izvođenje radova na izgradnji novog hangara s pripadajućom infrastrukturom na letjelištu Lučko. Znači, sukladno zahtjevu za nabavu Sektora za vojnu infrastrukturu i zaštitu okoliša ukupna vrijednost nabave iznosi okvirno 32 milijuna kuna – to je negdje oko 40 milijuna kuna sa PDV-om. Izgradnja se planira kao dvogodišnja investicija temeljem čega se po potrebi postupka javne nabave… je potrebno ishoditi suglasnost Vlade RH za 2-godišnje financiranje. Sredstva su osigurana u financijskom planu Ministarstva obrane za 2021. godinu – to jest za ovu godinu – na računu, tako da je za to planirano 17 milijuna kuna. Ostala potrebna financijska sredstva su planirana za 2022. godinu u vrijednosti od 23 milijuna kuna“,

rekao je državni tajnik Jakop. Podsjetio je na projekt opremanja i modernizacije HRZ-a američkim helikopterima, napomenuvši kako je priprema infrastrukture za prihvat ovih letjelica dio tim povodom preuzetih hrvatskih obveza:

„Nama je na neki način obaveza da do isporuke helikoptera i opreme provesti adaptaciju i izgradnju adekvatne infrastrukture na odabranoj lokaciji. Evo, praktički da bi to proveli mi vas molimo za suglasnost. Znači, radi se o predmetu koji je ovdje prezentiran, koji je u okviru Plana nabave .. za njega su i osigurana sredstva za ovu godinu, za sljedeću godinu isto tako. To nam je bitno radi toga jer očekujemo – u skladu sa potpisanim ugovorom sa SAD-om – isporuku helikoptera sljedeću godinu, tako da je naša obaveza – na neki način – do tada riješiti infrastrukturu“.

Nakon dugo vremena, napokon ulaganje u nove objekte u vojarni Lučko

Osim hangara za smještaj i održavanje helikoptera – koji u skladu s modernijim objektima mora biti klimatiziran, odnosno grijan i hlađen – planira se i izgradnja stajanke sa signalizacijom. Sve bi ovo trebalo biti gotovo do dolaska prvih helikoptera UH-60M koji bi, kako nam je nedavno potvrdio zapovjednik HRZ-a brigadni general Michael Križanec – trebali pristići u Hrvatsku u prvom kvartalu sljedeće godine.

Izgradnjom novih objekata i pristizanjem helikoptera Black Hawk baza u Lučkom proživljava novu mladost. Prema još uvijek važećem Dugoročnom planu razvoja OS RH, bilo je predviđeno napuštanje vojarne Lučko do 2019. godine. Radi toga su u tom istom DPR-u bili uplanirani i neki dodatni radovi u vojarni „Pukovnik Marko Živković“ na Plesu – poput izgradnje hangara i proširenja stajanke – i to, kako izričito stoji, „za smještaj Eskadrile višenamjenskih helikoptera zbog preseljenja s Lučkog“. No ne samo da EVH nije izmještena na Pleso, nego ona na staroj lokaciji dobiva i američko leteće pojačanje, a Lučko umjesto ključa u bravu – moderne nove objekte. Iako je sve to za pohvalu, tu se krije i jedan od suštinskih problema kojeg aktualni ministar obrane Mario Banožić mora riješiti u sklopu izrade novog DPR-a. Naime, Banožić je do sada u nekoliko navrata najavljivao potpuno drugačiji koncept DPR-a, u kojem će se, navodno, projekti opremanje i modernizacije izravno povezivati s planiranim financijskim sredstvima, kako bi se zaista i završili u planiranom razdoblju. No DPR je često tek slovo na papiru, a planovi se mijenjaju sukladno političkoj volji i aktualnim dojmovima vladajućih, čemu je sudbina vojarne u Lučkom i planova za njeno gašenje/revitalizaciju iznimno dobar primjer.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.