Staro željezo kupujem…

 

Staaaro željezo kupujem !!!“… „Beeez akumulatora i maziva !!“… „Spooosobno za tegljenje !

Tako po prilici glasi tekst javne nabave koju je Ministarstvo obrane RH oglasilo putem Narodnih novina 21. srpnja ove godine. MORH, naime, kupuje 2 stara, rashodovana metalna broda ili „jednakovrijedni plutajući objekt“, ukupne vrijednosti 512.000,00 kuna bez PDV-a. Točnije, MORH namjerava kroz ograničeni postupak javne nabave s prethodnom objavom nabaviti jedan rashodovani brod vrijednosti do 192.000,00 kn, te drugi u vrijednosti do 320.000,00 kn. Kako se došlo do procjene baš ovih vrijednosti nije vidljivo iz oglasa, pa ne bi trebalo čuditi ako MORH i HRM imaju na umu točno određeni brodski krš koji namjeravaju otkupiti.

Za oba broda, naime, vrijede iste tehničke specifikacije: (1) metalna konstrukcija trupa i nadgrađa broda/objekta (čelik, aluminij), (2) duljina broda/objekta „preko svega“ – ne manja od 35 metara, te (3) visina boka broda/objekta od vodne linije do glavne neprekinute palube – ne manja od 3 metra. Uz to treba: (a) priložiti potvrdu o vlasništvu broda/objekta, (b) navesti lokaciju broda/objekta, (c) priložiti foto-dokumentaciju broda/objekta visoke rezolucije, ne stariju od 15 dana od dana objave nadmetanja, (d) brod očistiti od ekološki štetnih materija (goriva, mazuta, zauljenih i onečišćenih voda, azbesta i drugog), (e) brod olakšati, uklanjanjem glavnih motora i ostale krupne opreme, (f) brod mora imati potvrdu Hrvatskog registra brodova (HRB) da može sigurno biti na mrtvome vezu do kraja 2015. godine, odnosno 2016. (za drugi brod), te ponešto kriptično izraženo – (g)oprema za snimanje koju treba ugraditi na brod-metu po posebnoj specifikaciji koju ugrađuje specijalizirani kooperant s kalkuliranim troškom od 65.000 kn s PDV-om“. Pri tome nije jasno je li na dobavljaču rashodovanoga broda da tu sam ugradi navedenu opremu za snimanje, ili samo treba osposobiti svoje otpadno plovilo za takvu buduću ugradnju.

“Krka” i “Orebić” nasukani su podno Marjana

Oba broda moraju se nalaziti na hrvatskom dijelu Jadrana, te biti spremni i sposobni za tegljenje, što se dokazuje potvrdom-odobrenjem HRB-a ili drugog klasifikacijskog društva. Isti uvjeti kao za brodove vrijede i za ponuditelje plutajućeg objekta. Tegljenje broda ili objekta izvršit će MORH kao naručitelj, odnosno HRM. Krajnji rok isporuke prvog, jeftinijeg broda/objekta je najkasnije 18. rujna ove godine, a onog drugog, skupljeg – do 1. listopada ove godine.

Ako se pitate što će Ministarstvo s ovim kršem (pritom zlobno ustvrđujući kako i vlastitog vjerojatno već ima dovoljno i previše), treba se podsjetiti na nedavno ispaljivanje protubrodskih raketa RBS-15. Tada su u MORH-u muku mučili s metom za spomenutu raketu, da bi na kraju došli do zaključka kako im je najbrže i najjeftinije izraditi vlastitu metu sastavljenu od otpisanih pontona i kontejnera. Budući da sada MORH nabavlja dva stara broda, očito je da se i nadalje, do kraja ove godine ili početkom sljedeće, namjerava nastaviti s provođenjem takvih ispaljivanja RBS-ova.
————————–

————————–

Olupina teretnog broda “Vranjic”, 29. srpnja 2015. godine

Kada bi relevantne državne institucije imale ikakvu viziju, vjerujemo da se moglo dogovoriti da MORH u suradnji s npr. Brodosplitom odsuče i u vlastite svrhe upotrijebi teretne brodove „Vranjic“, „Krka“ ili „Orebić“, koji još od 5. ožujka ove godine trunu što na sjevernim obalama Marjana, što kod Slatina na Čiovu. MORH bi u tom slučaju pomogao čišćenju Kaštelanskog zaljeva, lokalnom bi stanovništvu spasio buduće turističke sezone, a vjerojatno bi bilo osnove i da se čitav posao i naplati vlasniku broda, državi i lokalnoj samoupravi koja već mjesecima ne zna što bi s tim pomorskim kršem na plažama i šetnicama. No, naravno, sve bi to bilo moguće samo pod uvjetom da i DUUDI, odnosno CERP, te nadležno Ministarstvo pomorstva, pa i Ministarstvo obrane, imaju ideju i volju…
————————–
Olupina teretnog broda „Vranjic“ već mjesecima na Čiovu

————————–

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.