Remont Mi-171Sh: dječja bolest ili koronavirus?

 

„Jako dobar“ i „vrlo kvalitetan“ remont helikoptera Mi-171Sh dobio je novi nastavak. Radi prevencije loših vijesti u medijima, zapovjednik HRZ-a brigadni general Michael Križanec sazvao je danas press-konferenciju na kojoj je objavio još loših vijesti – od sinoć, svih 5 donedavno operativnih remontiranih helikoptera Mi-171Sh ne leti, već su u postupku popravka slučajno otkrivenog nedostatka. Drugih pet helikoptera Mi-171Sh ionako ne lete već neko vrijeme, budući su ili na redovnom održavanju, ili čekaju uklanjanje nedostataka iz prethodnih post-remontnih reklamacija.

Tema je interesantna, ali nije dramatična“, započeo je general Križanec današnju press-konferenciju, odmah potom objašnjavajući o čemu se radi:

„Jučer poslije podne, iza 15 sati, smo dobili informaciju o određenoj tehnološkoj grešci koja se potkrala tijekom remonta helikoptera Mi-171Sh. Nakon toga smo odlučili da prekinemo uporabu helikoptera, poduzeli mjere da se ne prekine pripravnost helikoptera za hitno medicinsko zračno prevoženje na Krku, znači upućen je helikopter iz 395. Eskadrile transportnih helikoptera iz Divulja na Krk i u roku od 3 sata ponovno je bila spremna pripravnost na Krku. S tim da u međuvremenu nije bilo zahtjeva za medicinsko prevoženje. Istaknuo bih još da jučer, prije 15 sati, su provedena 2 medicinska leta na Krku – znači, 2 života su spašena.

Nakon toga smo poslije podne pa do kasno u noć sjeli s djelatnicima ZTC-a, povezali se i sa ruskim izvođačem koji je bio i odgovoran za taj dio… intenzivne konzultacije kako i što dalje… razriješiti problem, došli smo do određenih zaključaka, predložili mjere i postupili po njima danas tijekom dana“.

Od ranoga jutra su djelatnici ZTC-a i zrakoplovni tehničari iz sastava HRZ-a uklanjali greške na u Lučkom bazirana 4 helikoptera Mi-171Sh, dok će se na petom greška ukloniti tijekom petka.

O čemu se radi?

Tehnološka greška odnosi se na krivo postavljene cijevi u hladnjaku ulja, ili kako je to plastično objasnio zapovjednik HRZ-a:

„Drugim riječima, ulje kojim se podmazuje motor je prolazilo kroz hladnjak, ali drugačijim putem od zamišljenog. Samim time, hladnjak je i dalje ispunjavao svoju funkciju, i sustav filtriranja ulja, sustav za otkrivanje opiljaka, je funkcionirao. Znači, nemamo indikaciju bilo kakve štete. Sa 99,99 posto sigurnosti možemo reći da je banalna greška, ali naši standardi u smislu sigurnosti su takvi da nećemo to dopustiti i morali smo promijeniti položaj crijeva i zamijeniti ulje u tom motoru. Na svih 10 helikoptera“.

Ovu je grešku otkrio ruski inženjer koji je u sklopu reklamacija na jednom od helikoptera Mi-171Sh provodio intenzivnija ispitivanja:

„On je to zamijetio, upozorio nas, istog trena smo alarmirali svoje tehničare koji su pregledali sve helikoptere, potvrdili su da je na svim helikopterima krivo montiran taj dio, te dvije cijevi na hladnjaku, i samim tim smo došli do zaključka da ćemo zaustaviti uporabu i vidjet koji su nam daljnji koraci jer ne želimo ništa riskirati. I evo, reko sam vam, znači tijekom današnjeg dana, do ove press-konferencije, je otklonjeno to na 4 helikoptera. Sam postupak – odšarafi, zamijeni, ispusti 17 litara ulja, stavi 17 novih litara ulja unutra …“.

Sami korisnici, HRZ, odnosno piloti 194. Eskadrile višenamjenskih helikoptera, tijekom uporabe helikoptera Mi-171Sh nisu imali nikakvih indikatora da nešto ne valja – svi parametri rada i nadzora rada uljnog sustava motora su bili „u zelenom“, tvrdi zapovjednik Križanec:

„Znači, , nismo imali povišene temperature, nismo imali čudna očitanja tlakova, jel, tako da ta greška se nije mogla uočiti tijekom eksploatacije. Tu bih želio naglasiti da ni u jednome trenutku nije bila dovedena u pitanje sigurnost posade ili helikoptera, putnika, bolesnika, i sve što smo mi radili već je isključivo, eto, greška primijećena, reagirali smo na vrijeme i istog trena sam izvijestio o tome i načelnika GS, i ministra obrane. Prema mojim spoznajama, o tome je izviješće dobila i Predsjednica,  i to je otprilike glavni neki… glavne neke činjenice vezane uz to što se dešavalo jučer“.

Jedini razlog zbog kojeg se ta tehnička greška nije otkrila je da – nije još došlo vrijeme za pregled:

„Da smo imali neku indikaciju da je ovo sigurnosni problem koji može i mora zapriječit daljnju uporabu, reagirali bi i prije. Činjenica vam je da i u našem procesu pregleda helikoptera nismo još došli do 300 sati pregleda jer bi mi to najvjerojatnije i sami otkrili. Znači, radovi koji obuhvaćaju taj dio i segment se provode na 300 sati, mi smo sada na nekih 200 sati eksploatacije helikoptera – prvih koji su izašli s remonta“.

Što dalje?

Od završetka remonta pa do danas ukupno 10 helikoptera Mi-171Sh imali su 1.100 sati naleta, od toga su dva helikoptera imala i po 50 sati u NATO operaciji KFOR na Kosovu, i to bez kvarova i bilo kakvih primjedbi, što je samo dokaz da je remont uspio, ističe general Križanec. No sve je ovo, kaže, normalan tijek stvari:

„Dal’ će bit još reklamacija? Vjerojatno da. Svi mi radimo svoj posao i nastojimo zaštititi interes MO kako bi se svi nedostaci otklonili u jamstvenom roku, a ne kasnije kada će to padat na teret Ministarstva, odnosno na proračun za održavanje HRZ-a“.

U ovom slučaju, kaže Križanec, „ruski izvođač je priznao svoju grešku još sinoć, i svi radovi i sav materijal će se naplatiti njima“.

Do današnjeg dana, reklamacija je bilo „ispod 200“, rekao je zapovjednik Križanec, od čega je otklonjeno 2/3, dok je 1/3 u procesu realizacije. Sve dosadašnje reklamacije odnose se na 4 vrste nedostataka koje se, sukladno ugovoru, dijele u 4 kategorije – (1) količina, (2) kvaliteta, (3) ispravnost i (4) nomenklatura.

„Količina – ukoliko nije isporučeno ono što je ugovorom propisano, znači manje od ugovorenog. Kvaliteta – ukoliko nešto nije sukladno očekivanoj kvaliteti. Nomenklatura – ako su upisani krivi brojevi. I kad zbrojite u te 4 kategorije sve reklamacije – ispod 200 ih je bilo. Zadnji put sam vam rekao – neke reklamacije su se odnosile na banalne stvari. Međutim, ne želimo ništa preuzimati na teret Ministarstva obzirom da smo u jamstvenom roku. Niti jedan kvar ili nedostatak, nesukladnost po ugovoru, ne želimo trošiti novce poreznih obveznika jer smo to platili već kroz iznos od 206 milijuna kuna za remont. Ono što je ključno opet u tom svemu, remont je završen na vrijeme, međutim – za zadnja 3 helikoptera je došlo do kašnjenja od 6, 32, 35 i 42 dana. To je sad predmet povjerenstva koje treba utvrdit da li je to kašnjenje uzrokovano višom silom ili nije, i da li će se aktivirat ugovorene kazne propisane ugovorom“,

pojasnio je general Križanec, ne želeći ulaziti u moguću naplatu penala, budući je HRZ tek krajnji korisnik, a ugovor o remontu ipak je potpisan između Ministarstva obrane i ZTC-a. Baš zato treba posebno napomenuti da predstavnici ni jedne od ovih dviju civilnih strana danas nisu izašli pred javnost zajedno s dvojicom visokih časnika HRZ-a.

Nema drame! Zanimljiva je to formulacija koju smo prvi puta mogli čuti 2014. godine zbog problema nakon remonta MiG-ova u Ukrajini, a koju je danas ponovio zapovjednik HRZ-a povodom problema s remontiranim helikopterima Mi-171Sh. No tu je i bitna razlika. MiG-ovi 21 išli su na svoj posljednji remont nakon 30+ godina životnog vijeka, u trenutku kada za njih više gotovo pa i ne postoje iole svježi originalni dijelovi, a ruski ih proizvođač više nije mogao ili nije želio uzeti pod svoje. Za razliku od MiG-ova, helikopteri Mi-171Sh na svoj su prvi remont otišli protekom tek 10 godina životnog vijeka, a izbor ruskog partnera ZTC-u opravdavao se kao „najbolji mogući“ jer ipak proizvođač zna najbolje. A onda su u samo tjedan dana „dječje bolesti“  remontiranih Mi-171Sh uznapredovale kao korona virus – od 160 reklamacija došlo se na 200, a od 5 raspoloživih helikoptera na današnja 4, sutra možda i 5. Nema drame, bit će toga još!

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.