Plenković: dogovorili smo se, uzimamo Bradleye

 

Postigli smo dogovor o oklopnim vozilima Bradley“, izjavio je danas na izvanrednoj press-konferenciji premijer Andrej Plenković. Sinoć je MORH dobio dva posebna Pisma ponuda i prihvaćanja, LoA, a sutra će – nakon mišljenja saborskog Odbora za obranu – zeleno svjetlo dati i Vlada RH, čime će onda više od godinu dana nakon postupanja u Sjedinjenim Državama i u Hrvatskoj brzinski biti formalno proveden proces pribavljanja vozila Bradley za Hrvatsku kopnenu vojsku. Pri tome, zeleno svjetlo se tu očekuje i od Ureda predsjednika RH, što ipak ne bi trebao biti problem s obzirom na višetjedno Milanovićevo pozivanje Vlade da konačno prelomi i prihvati američku ponudu.

Temeljem napetosti proteklih mjeseci, i dodatnih razgovora između Ministarstva obrane RH, Vlade RH i SAD-a, odnosno samog Pentagona i Veleposlanstva SAD u RH, postignut je za Hrvatsku bolji dogovor, ustvrdili su danas premijer Plenković i ministar obrane Mario Banožić.

Od novosti dogovorenih tijekom pregovora, Plenković je istaknuo:

  • Ukupna vrijednost ovoga programa je 196,4 milijuna USD. U ranijoj fazi ponuda SAD-a je bila da će njihova donacija iznositi 45 milijuna USD. „Mi smo kroz razgovore proteklih tjedana dogovorili da će donacija američke strane biti 51,1 milijun USD – dakle za 6 milijuna USD je veća donacija SAD-a Hrvatskoj u ovom poslu vezanom za Bradleye. Time će uplata s hrvatske strane, logično, za 6 milijuna USD biti manja. Ukupna uplata s hrvatske strane bit će 145,3 milijuna USD“, naglasio je Plenković.
  • Prema ranijoj ponudi, dogovor je bio 84 vozila, od toga 62 borbena vozila, 5 vozila za obuku i 17 vozila za popravke i rezervne dijelove. Od ta 62 vozila koja bi bila u uporabi nakon modernizacije, u ranijoj je ponudi potpuno opremljeno bilo 28 vozila. Prema novom dogovoru, sva 62 vozila bit će modernizirana i opremljena na istoj razini kao što su u prvoj varijanti trebala biti spomenuta 28 vozila. Osigurano je dodatnih 11 milijuna USD donacije za potrebe modernizacije.
  • Umjesto inicijalnih 17 vozila za rezervne dijelove, dogovorena su 22 vozila za rezervne dijelove. Time je ukupan broj vozila, kazao je Plenković, s 84 podignut na 89 vozila Bradley.
  • Oprema vozila uključuje automatski top od 25 mm, strojnicu kalibra 7,62 mm, te rakete klase TOW.

No to nije sve, naglasio je Plenković:

„Sama modernizacija vozila odvijat će se u Slavonskom Brodu, u tvrtki ‘Đuro Đaković Specijalna vozila’, koja će u suradnji s korporacijom koja se zove BAE, dakle američko-britanska korporacija, biti zadužena da nakon što vozila budu transportirana iz SAD u Hrvatsku da budu modernizirana u Đuri Đakoviću“.

Ovakvim dogovorom, smatra Plenković, ispunjen je strateški cilj Hrvatske o jačanju partnerskih i prijateljskih odnosa sa SAD-om, kao i drugi cilj koji se tiče samih vozila – Hrvatska je dobila manju cijenu, veću donaciju, potpunu opremljenost 62 vozila plus veći broj vozila za kanibalizaciju, te u narednim godinama osiguran posao za Đuru Đakovića. Plenković se pritom nada da bi slavonsko-brodska tvornica zahvaljujući sustavnoj suradnji sa SAD-om mogla postati i širi servisni centar, sa širim spektrom aktivnosti od onih vezanih za same Bradleye.

Temeljem želja i potreba GS OS RH i HKoV-a, sva vozila bit će modernizirana na verziju M2A2 ODS (dakle, onako kako je prvotno i planirano prije više od 4 godine). Uključuje li modernizacija i digitalizaciju – Plenković nije želio odgovoriti, ali je istaknuo da su Bradleyi gusjeničari, što će biti „nova“ kvaliteta za OS RH. Naravno, pri tome je prigodno opet prešućena hrvatska flota gusjeničnih oklopnih vozila M-80, no takav potez stvarno i nije neka suštinska novost. Trenutno nije precizirano ni kada će ta nova vozila biti operativno spremna, kao što nije potpuno precizirana niti dinamika njihove otplate. Jedino je premijer čvrsto ustvrdio da će prva, a ujedno i najveća rata u iznosu od oko 47 milijuna USD biti plaćena u narednim tjednima, dok će se ostatak „fleksibilno“ otplatiti kroz narednih nekoliko godina – osim ako Hrvatska ne poželi otplatiti Bradleye i ranije, što je podložno dogovoru sa SAD. Ministar obrane Mario Banožić naglasio je da se tijekom pregovora postigla ušteda od gotovo 100 tisuća USD manje po vozilu, dok bi cijeli proces ugovaranja bio lakši da je Predsjednik Republike bio „afirmativan“.

Naravno, pri svemu tome treba napomenuti kako na spomenuti novčani iznos od 145,3 milijuna USD hrvatskoga troška vjerojatno treba pribrojiti još i PDV (oko 36.325.000 USD, odnosno oko 242.37 milijuna kuna prema tečaju od 6,672217 HRK za USD), kojeg se ovdje izgleda opet nije posebno spominjalo, a koji tereti proračun Ministarstva obrane. Ujedno, nije ni na koji način dotaknuta ni zanimljiva situacija kako Republika Hrvatska ovim poslom nastavlja parcijalno skupljati raznolike zapadne protuoklopne rakete, gdje će uz AGM-114 Hellfire u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, sada uz nedavno pribavljani Spike LR u Hrvatskoj kopnenoj vojsci osvanuti i niz varijanti raketa BGM-71 TOW. Kako bilo da bilo, prva vozila M2A2 ODS Bradley će u Hrvatsku valjda doći 2023. godine, a nakon toga će isporuka biti sukcesivna, ovisno o jačanju kapaciteta Đure Đakovića, s namjerom da sva vozila budu isporučena do 2026. godine.

Milanović: “Hvala američkim partnerima na strpljenju”

Predsjednik Zoran Milanović, koji je mjesecima najupornije i najglasnije požurivao Vladu da bez kalkuliranja prihvati američku ponudu, kasnije popodne oglasio se priopćenjem u kojem ističe kako je „napokon, pet do 12, predsjednik Vlade Andrej Plenković dogovorio je s američkom stranom nabavu borbenih vozila pješaštva Bradley za opremanje Hrvatske kopnene vojske“. Ne propuštajući priliku „spotaknut“ se o aferu „stan“ ministra obrane Marija Banožića „koji se više brinuo o opremanju stana što ga je dobio od države nego o opremanju Hrvatske vojske“, Milanović u priopćenju kaže kako Plenković „Doista podcjenjuje inteligenciju svih koji su bili uključeni u nabavu Bradleya, a samo naivnima može prodavati priču kako je sve što je radio bio manevar, a ne kardinalni nemar koji je Hrvatsku vojsku mogao skupo koštati – da dugoročno ostane bez borbenih vozila pješaštva“.

„Uvjereni smo doista kako Plenkovićeva odluka nema baš nikakve veze s pritiscima i angažmanom Predsjednika Republike koji je još početkom studenoga prvi upozorio javnost da je ministar, koji se bavi opremanjem stanova, zaboravio opremanje vojske i prekrižio Bradleye. Ni tada, ni nakon što mu je vojni vrh dao do znanja kako HV-u trebaju Bradleyi, niti kada mu je predsjednik Milanović javno pobrojio sve argumente zašto HV-u trebaju Bradleyi, Plenković nije znao što mu je činiti jer ga opremanje HV-a nije uopće zanimalo.

Dobro je, za Hrvatsku vojsku, što je napokon donio odluku. Ali, država i vojska se ne vode od danas do sutra i ovisno o tome jesu li ministru obrane važniji ukrasi za stan ili borbena vozila pješaštva. Zaključno, Hrvatska vojska dobit će kvalitetna borbena vozila što je i najvažnije, a Predsjednik Republike zahvalan je američkim partnerima na strpljenju jer su odgovor Vlade čekali od 2017. godine do danas“,

zaključuje u priopćenju Ureda predsjednika glasnogovornik Nikola Jelić.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.