SAD: krajnji je rok za odluku o Bradleyima

 

Jučer poslijepodne ministar obrane Mario Banožić sastao se s otpravnikom poslova u Veleposlanstvu SAD-a Markom Flemingom, o čemu je stavio tek kratku crticu na svom Facebook profilu, bez priopćenja Ministarstva obrane.

„Na današnjem sastanku još jednom su potvrđeni izvrsni bilateralni odnosi i suradnja između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država. U ovoj prilici još jednom sam istaknuo kako je upravo SAD najvažniji strateški partner naše države te kako vjerujem u uspješnost i izvrsnost budućih zajedničkih projekata“.

stoji u Banožićevoj objavi, ukrašenoj s tri fotografije. Osim samog ministra obrane, na hrvatskoj su strani još bili i državni tajnik Zdravko Jakop, te brigadir Davor Tretinjak, načelnik Sektora za naoružanje Ministarstva obrane.

Iako to nije bilo izričito spomenuto ili iz MORH-a priopćeno, izgleda da je glavna tema razgovora bila američka ponuda za borbena vozila M2A2 Bradley ODS, za koju su SAD nedavno poslale „Pismo ponude i prihvaćanja“ (LOA), s krajnjim rokom do kraja siječnja sljedeće godine za hrvatsku odluku. Baš to je ujedno i posljednji rok do kojeg će SAD čekati hrvatski odgovor, napominje se u kratkom podsjetniku kojeg je Veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj poslalo danas prije podne, a onda učinilo dostupnim i široj domaćoj javnosti.

U ovom američkom sažetku od deset točaka posebno se napominje da su vozila Bradley M2A2 provjerena u borbi, te da ih u američkoj službi ima više od 2.000 komada – od toga je više od 500 baš takvih kakvi se nude i Hrvatskoj. Osim Kopnene vojske, oni su i u postrojbama američkih nacionalnih gardi – posebno se tu spominje Nacionalna garda savezne države Minnesota koja koristi baš isti model kao i ovih 84 koji se nude Hrvatskoj. Oni bi trebali pomoći Oružanim snagama RH pri integraciji, obuci i održavanju vozila Bradley u sklopu dugoročne incijative kao dijela već postojećeg programa partnerske suradnje (State Partnership Program – SPP). Pri tome, treba napomenuti i da su OS RH za svoja vozila Bradley tražile dodavanje sklopa za upravljanje naoružanim bespilotnim letjelicama (UAV), kakve koristi i Nacionalna garda Minnesote. Američka strana navodno planira još barem 20 godina zadržati vozila Bradley u aktivnoj službi pri Kopnenim snagama prije njihovog prepuštanja isključivo snagama Nacionalnih gardi.

Vozila Bradley ponuđena Hrvatskoj dijele oko 70 posto svojih komponenti s vozilima Bradley u američkoj službi, čime SAD ilustriraju dugoročnu raspoloživost rezervnih dijelova. Napominjući da su sva ostala sredstva za dostizanje NATO Ciljeva sposobnosti, kakve je i Hrvatska preuzela, bitno skuplja, SAD tvrde da vozila Bradley zadovoljavaju sve hrvatske obrambene potrebe po pitanju tih preuzetih NATO ciljeva. Ovaj sustav ponuđen je Hrvatskoj od američke fiskalne godine 2017., a uz to nudi se i 45 milijuna USD podrške za financiranje programa – što predstavlja porast od do sada tu spominjanih 25 milijuna USD. Sama ponuda je do sada bila produžavana u nekoliko navrata, što neće više biti moguće nakon siječnja 2022. godine, tvrde američki izvori.

Veleposlanstvo SAD ponovno naglašava i namjeru izvođenja svih potrebnih radova na 84 vozila Bradley u Republici Hrvatskoj, posebno spominjući „talentiranu radnu snagu“ poduzeća „Đuro Đaković“ iz Slavonskog Broda.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.