Stigle rakete Hellfire za OH-58D

 

Sukladno planovima i narudžbi od prije 3 godine, ovih dana stigle su u HRZ rakete Hellfire za helikoptere OH-58D. Kako je danas priopćilo Ministarstvo obrane RH,

Do sada na OH-58D bile su samo školske rakete Hellfire

Hrvatska vojska nabavila je od američkog partnera, Oružanih snaga SAD-a, seriju raketa AGM-114 Hellfire za opremanje helikoptera OH-58D Kiowa Warrior iz sastava Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, čime je postignuta njihova potpuna operativna sposobnost. Nabavom raketa Hrvatska vojska dobila je sposobnost protuoklopne borbe s velike udaljenosti i s velikom vjerojatnosti uništavanja utvrđenih ciljeva, danju i noću uz umanjen rizik za posadu helikoptera. (…)

Helikopteri Kiowa Warrior Hrvatskog ratnog zrakoplovstva imaju softversku pripremu za ovaj tip raketa, a obuka pilota za njihovo korištenje već je provedena korištenjem vježbovne varijante rakete Hellfire.

To su sofisticirane protuoklopne rakete, kaže dalje MORH, koje se na cilj navodi pomoću laserskog snopa (s letjelice ili zemaljske stanice navođenja), te ima mogućnost djelovanja u svim terenskim uvjetima, danju i noću. Proizvođač ovih raketa je američka kompanija Lockheed Martin.

Rakete su ugovorene 2017. godine putem FMS (Foreign Military Sales) programa SAD-a za prodaju američkog naoružanja, vojne opreme i usluga stranim vladama. Hrvatska je Vlada u rujnu 2017. godine osigurala novac za kupovinu Hellfire-a u iznosu od 24.654.844,36 kuna. Od toga same rakete koštaju 3.067.378,00 USD, odnosno 19.723.875,49 kuna po tadašnjem tečaju, dok PDV koji se mora platiti na tu sumu iznosi 4.930.968,87 kuna. Kako je već običaj u poslovanju sa SAD-om, predujam od nešto više od 19 milijuna kuna plaćen je avansno 2017. godine, dok će sada po isporuci raketa MORH platiti preostalih gotovo 5 milijuna kuna za PDV.

Još 2017. godine najavljeno je da će isporuka nepoznatog broja raketa Hellfire biti tijekom 2020. godine. Kada točno početkom ove godine nije znao odgovoriti ni pomoćnik ministra zadužen za materijalno opremanje Roman Mikulić, koji je sredinom veljače na upit portala Obris.org potvrdio da su naručene određene količine raketa Hellfire, ali se ne zna kada će stići u Hrvatsku. Vi morate stati u red oko tih narudžbi, i one dolaze kako se ugovori. Znači, ništa nema na ‘stocku’. To su vrlo skupe rakete, vrlo skupi sustavi, i njih ne možete kupiti… Nema ih na skladištima, nego morate stati u red da bi se proizveli. Sada je, eto, stigao red i na Hrvatsku, za koju se nadamo da je uspjela kupiti ipak nešto više raketa od jedne po letjelici, kao što je slučaj s raketama Spike za hrvatske BOV Patrije.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.