State Department odobrio modernizaciju Bradley IFV za RH

 

Jučer je Ministarstvo vanjskih poslova SAD (State Department) izdalo odobrenje za mogući posao (u formatu Foreign Military Sale) za Vladu RH. Riječ je tu o preuređenju/modernizaciji i podršci za 76 borbenih vozila pješaštva M2A2 Bradley Operation Desert Storm (ODS), te s tim vezanoj opremi u ukupnoj procijenjenoj vrijednosti od 757 milijuna USD. Agencija za obrambeno-sigurnosnu suradnju (Defense Security Cooperation Agency – DSCA) isporučila je u utorak, 1. prosinca, potrebnu dokumentaciju kojom se obavještava američki Kongres o ovom mogućem poslu.

Što bi išlo uz M2A2 Bradley ODS za RH?

Kako navode iz SAD, Vlada Republike Hrvatske tražila je kupovinu usluge preuređenja/modernizacije i pripadajuće potpore za 76 borbenih oklopnih vozila M2A2 Bradley ODS, paketa koja se sastoji od: (1) 84 strojnice M240, (2) 1.103 projektila TOW 2A RF (verzija s radijskim vođenjem) i dodatnih 16 projektila TOW 2A RF (Radio Frequency) za provedbu prijemnog testiranja metodom “fly‑to‑buy”, (3) 100 projektila TOW 2B RF (s radijskim vođenjem) s dodatnih 8 projektila TOW 2B RF za provedbu prijemnog testiranja metodom “fly‑to‑buy”, (4) 500 projektila TOW Bunker Buster (BB) s radijskim vođenjem (RF) i još dodatnih 8 projektila TOW BB za provedbu prijemnog testiranja metodom “fly‑to‑buy”. Također su tu uključeni i (5) lanseri dimnih granata M257, (6) streljivo, (7) radio uređaji, (8) simulator, (9) specijalni oklop, (10) “hunter/killer” tehnologija koja može uključivati za izvoz dozvoljen neovisni zapovjednički promatrački sustav (Commander’s Independent Viewer – CIV), (11) rezervni dijelovi, (12) oprema za održavanje,unapređenje/održavanje motora i kvačila, (13) preuređenje TOW lansera, (14) podrška na razini logističke baze, (15) razna potpora vezana uz komunikacijsku opremu, (16) alati i testna oprema, (17) razna obuka, (18) usluge tehničke i logističke potpore od strane Vlade SAD i ugovornih partnera, te (19) drugi vezani elementi logističke i programske potpore. Ukupna procijenjena vrijednost čitavog ovog programa je 757 milijuna USD.

Obitelj raketa Raytheon BGM-71 TOW

Predložena prodaja poduprijet će vanjsku politiku i nacionalnu sigurnost SAD kroz jačanje sigurnosti jednog NATO saveznika koji nastavlja biti važnim faktorom političke stabilnosti i ekonomskog napretka u Europi, stoji u priopćenju američke DSCA. Ova predložena prodaja paketa preuređenja/modernizacije vozila Bradley trebala bi doprinijeti unapređenju hrvatskih vojnih sposobnosti, a ujedno će dodatno ojačati i interoperabilnost OS RH sa snagama SAD i drugih saveznika. Hrvatska neće imati nikakvih poteškoća s uključenjem ove opreme i pripadajuće podrške u svoje Oružane snage. Ovaj predloženi paket opreme neće mijenjati ni osnovnu vojnu ravnotežu u regiji.

Primarni ugovorni partneri ovoga posla bit će BAE Systems, York, savezna država Pennsylvania, i Raytheon Missile Systems iz Tucsona u saveznoj državi Arizona. Uz ovaj vojni program nisu povezani nikakvi sporazumi o uzvratnim poslovima (offset). Provođenje ovog predloženog posla tražit će privremene odlaske u Hrvatsku osoblja Vlade SAD i ugovornih partnera, vezano s nadzorom i potporom provedbi ovog programa, te s provedbom obuke i lokalne potpore održavanju sustava. Ovaj predloženi posao neće utjecati na obrambenu spremnost SAD-a, a obavještavanje o ovoj potencijalnoj kupoprodaji je zadano po američkim propisima. Spomenuti opisi i vrijednosti u USD odnose se na najviše procijenjene količine, zasnovane na inicijalnim procjenama potreba. Konačne vrijednosti bit će manje, ovisno o konačnim zahtjevima, proračunskom planiranju, te potpisanim sporazumima u poslu, kada i ako oni budu zaključeni, pojašnjavaju iz DSCA.

Sve se zna, a postupak ne postoji

Kao hrvatski partner u ovom preuređenju/modernizaciji već se ranije spominjao “Đuro Đaković Specijalna vozila”, kojeg je nedavno posjetio načelnik GS OS RH admiral Robert Hranj. Prije nepunih mjesec dana, 12. studenog, admiral Hranj je u pratnji general-pukovnika Borisa Šerića, zapovjednika HKoV-a, general-bojnika Ivice Olujića, direktora GS OS RH, te pukovnika Marija Lukačića, predstavnika Uprave za logistiku GS OS RH, obišao proizvodne pogone i održao radni sastanak s upravom kompanije. Istoga dana, 12. studenog, u sklopu rasprave o prijedlogu obrambenog proračuna za sljedeću godinu, ministar Mario Banožić istaknuo je pred saborskim Odborom za obranu da je u proračun za 2021. uplaniran i iznos od 161 milijun kuna za projekt “Opremanje borbenim vozilom pješaštva na gusjenicama”.

U američkoj DSCA donacija borbenih vozila pješaštva M2A2 Bradley za Hrvatsku uknjižena je s 11. svibnja 2020., u okviru programa Excess Defense Articles (EDA). Tu je temeljem hrvatskog zahtjeva podnesenog u američkoj fiskalnoj godini 2020. Kopnenim snagama SAD načelno dopušteno izdavanje traženih 120 vozila. Vrijednost ove donacije procijenjena je na 157.396.680 USD, koja do sada još nije realizirana isporukom u Hrvatsku.

Iako su predstavnici OS RH još u ljeto 2019. u SAD-u izabrali i rezervirali vozila za OS RH, a nedavno prihvaćeni proračun za 2021. za tu svrhu odvaja i konkretne novce – čitav projekt nabave vozila Bradleya za Hrvatsku još nije prošao onaj prvi i osnovni korak propisan u članku 6 stavku 2 Zakona o obrani. Naime, ovaj propis kaže da Odbor za obranu Hrvatskog sabora “daje mišljenje Ministarstvu obrane o nabavi za potrebe obrane za vrijednosti veće od 5,000.000,00 eura prije pokretanja postupka javne nabave” – što je procedura čije ispravno provođenje već godinama, iz potpuno neshvatljivih razloga, za MORH predstavlja praktično pa nesavladiv problem. I tako, bez da se u Hrvatskoj prošlo propisane korake nužne za provedbu javne nabave samih gusjeničnih borbenih vozila M2A2 Bradley ODS, sad već u SAD gledamo postavljanje formalnih američkih temelja za provedbu daljnje nabave možda i do 757 milijuna USD vrijednog naoružanja, opreme i usluga vezanih za ta, u RH još uvijek nepostojeća borbena vozila pješaštva.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.