Krstičević: 10 godina za modernizaciju Bradleya

 

Prije nepunih mjesec dana ministar obrane Damir Krstičević i službeno je potvrdio da će za potrebe OS RH biti nabavljena oklopna vozila M2A2 Bradley, koja se u Hrvatskoj očekuju negdje 2021. Radi se o ukupno 84 vozila (60 za popunu teške pješačke bojne + 24 za dijelove) koja bi bila donirana od strane SAD-a, pri čemu bi se modernizacija 60 vozila radila u RH, odnosno u posrnulom slavonsko-brodskom divu “Đuri Đakoviću” sa strateškim partnerom iz SAD-a, kompanijom BAE Systems Land & Armaments.

Kako se o tom poslu informacije još uvijek dobivaju na kapaljku, i na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici saborskog Odbora za obranu, održanoj 2. prosinca, bio je vidljiv interes članova Odbora za nabavu Bradleya. Točnije, SDP-ov član Odbora Franko Vidović napomenuo je ministru Krstičeviću da je opremanje OS RH nadstranačko pitanje, te da konsenzus nikada nije bio u pitanju, ali da nije u redu da članovi Odbora o planovima opremanja saznaju iz medija, a ne od Ministarstva obrane. Tu je konkretno spomenuo američka vozila Bradley, o kojima bi volio da se razgovaralo na Odboru za obranu, a ne prvo čitalo u novinama. U odgovoru Vidoviću ministar obrane pokušao je dati neku informaciju o poslu koji izgleda tek predstoji.

“Ova priča oko Bradleya… To je isto priča, gdje smo vam isto dali informacije. Znači, Bradley… Na Bradleyu radimo 3 godine. Tri godine, otprilike, znači intenzivno i to sve. Bradley je moćno oružje, moćno naoružanje, moćan oružni sustav potreban sposobnostima Hrvatske vojske. Otišli smo u… u… ovaj, u Ameriku, izabrali tamo… tisuću njih – 60 najboljih, 24 za dijelove. I sada, konkretno, znači Amerikanci moraju nam dat’ konkretnu ponudu, konkretnu ponudu. Sa tom konkretnom ponudom, kad je dobijem, ja ne mogu doć’ ni u… Konačno ja ću doć’ u nacionalnu proceduru”,

rekao je ministar Damir Krstičević, aludirajući kako će na Odbor za obranu doći kao i u slučaju nabave Black Hawkova nakon zaprimanja svih potrebnih “Pisama ponude i prihvaćanja” (Letter of Offer and Acceptance LOA). Naravno, pri tome nije objasnio naznake iz dokumenata Vlade RH, kako se još ovoga ljeta iz MORH-a nastojalo američka sredstva namijenjena poticanju modernizacije potencijalno pribavljenih vozila M2A2 Bradley preusmjeriti na helikoptere Black Hawk potez koji bi, da je uspio u srpnju ove godine, vjerojatno prestavljao smrtnu presudu čitavom potencijalnom transferu ovih rabljenih oklopnjaka Kopnenih snaga SAD prema Hrvatskoj. Potom je Krstičević nastavio objašnjavati daljnji tijek posla i njegov doprinos domaćoj obrambenoj industriji:

“Al ono što je ključ… znači, ključ je, ono što želimo, je povezati našu obrambenu industriju, želimo povezati Đuru Đakovića… Znači, taj dio opet donacije, volili je ne volili, donacije… Amerikanci daju još uz to 25 milijuna dolara, ide ta prva faza da to dođe u Rijeku, transportom u nadležnosti US Government, a onda nakon toga da ide prema Đuri Đakoviću. U Đuri Đakoviću da se napravi osvježenje tih 14 prvih i da bi to bilo spremno za obuku. Znači, da Kopnena vojska mora se pripremiti za obuku”.

Za razliku od “osvježenja”, modernizacija Bradleya bila bi puno dugotrajniji postupak, najavio je Krstičević:

“Onda u nekih 10-ak godina pravila bi se modernizacija – znači prelazak s analognih, sa A dva modela, na digitalnu tehnologiju, na A3 model, i to bi radio Đuro Đaković. Znači firma sa američkom firmom BAE Systems i kompletno u tom nekom procesu. S tim da Đuro Đaković u perspektivi to isporuči Hrvatskoj vojski i da on bude odgovoran za visoku razinu održavanja i  u perspektivi da Đuro Đaković postane ‘hub’ za Bradleye, ne samo za Hrvatsku. Jer u tom programu ide i Bugarska, ide i Sjeverna Makedonija, ide i Rumunjska, ide i još nekoliko NATO država. Evo, to je koncept Bradleya kojeg imam sada, i mi ćemo davat sve te informacije vama kao saborskom odboru”.

Dokle će ići modernizacija?

M2A3 Bradley s montiranim paketom opreme BUSK (Bradley Urban Survival Kit)

Dakle, prema najavi ministra obrane, spomenuta modernizacija vjerojatno bi obuhvatila podizanje 60 operativnih vozila M2A2 ODS Bradley na njihovu varijantu M2A3. Riječ je tu o postupku kojeg se temeljem ugovora iz ožujka 1994, godine za potrebe Kopnenih snaga SAD započelo razvijati unutar United Defense Industries (UNI) – američkog poduzeća koje je britanski koncern BAE Systems tijekom 2005. godine uklopio u današnje BAE Systems Land & Armaments. Prva takva modernizirana vozila pojavila su se iz pokusne proizvodnje u ljeto 1997. godine, da bi njihova puna proizvodnja započela u svibnju 2001. godine. Rješavanje pojedinih dodatno uočenih poteškoća trajalo je do proljeća 2003. godine, a onda su tako dograđena oklopna vozila M2A3 Bradley sudjelovala u intervenciji SAD-a u Iraku.

Ovo sustavno unapređenje za borbena vozila Bradley donijelo je njihovu načelnu kompatibilnost s američkim tenkovima Abrams, od verzije M1A2 SEP, koju su Kopnene snage OS SAD krenule koristiti 1999. godine. Kao prvo, promjene na M2A2 ODS obuhvaćale su kompletnu digitalizaciju opreme u vozilima, u skladu s integriranim sustavom borbenog zapovijedanja i upravljanja (Force XXI Battle Command, Brigade and Below – FBCB2) iz američkih tenkova, te unapređenja sustava za upravljanje vatrom ugrađenog naoružanja. Kao drugo, ugrađene su nove neovisne ciljničke i izvidničke sprave (druga generacije FLIR opreme za noćna djelovanja, te laserski daljinomjeri sigurni za oči – ELRF), kao i navigacijska oprema (GPS navigacija uz pričuvne inercijalne sustave, te namjenski senzori kretanja za povećanje preciznosti). Kao treće, unaprijeđena je zaštita u vozilima, i to dogradnjom oklopne zaštite (pasivne i reaktivne), kao i modernizacijom dotadašnjih sustava zaštite vozila od požara te NBK prijetnji. Ujedno, poboljšan je i integrirani sustav održavanja vozila, s ugrađenom opremom za testiranje ispravnosti sustava, što je podiglo i ukupnu logističku održivost ovih borbenih sredstava.

Oklopno vozilo Bradley u varijanti M2A4

Dok je usvajanje izvedbe M2A3 modernizacije u Slavonskome Brodu bilo najavljeno – zanimljivo bi bilo vidjeti da tvornica Đuro Đaković ovlada i nadogradnjom na M2A4 varijantu, s čijom je proizvodnjom BAE Systems Land and Armaments krenuo u lipnju 2018. godine. Riječ je o varijanti osmišljenoj temeljem ratnih iskustava iz proteklih 15 godina, tijekom kojih je uočeno kako su vozila Bradley dotadašnjim unapređivanjima otežala (što je smanjilo mobilnost i povećalo ranjivost), dok je i njihov elektro-sustav krenuo ograničavati opremanje komponentama novih ili naprednijih svojstava. Upravo zato, krenulo se promišljati masivnije promjene – nove lakše gusjenice, jače amortizere, novi ovjes s torzionim štapovima veće nosivosti, ali i novi ojačani motor, kao i novu transmisiju. Uz to, razvijen je i novi sustav upravljanja proizvodnjom i potrošnjom struje (Smart Power Management System), prilagođen ugradnji novih komunikacijskih uređaja, ometaća, te naprednih elektroničkih zapovjednih sustava. Na to su dodani novi elektroptički sustavi za vozače (Wide angle Driver’s Vision Enhancer), novi napredni klizni prstenovi (High Speed Slip Rings) na spojevima tijela vozila i njegovih raznih kružno pokretnih elemenata, kao i modernija zapovjedno-komunikacijska oprema (FBCB2) – veće mrežne propusnosti, kao i dorađenih zaslona za prikaz raznih vrsta podataka, kojima se poboljšava situacijsko snalaženje posada u borbi.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.