Patria s DUOS 30L u veljači, a Spike u lipnju 2020.?

 

Prema posljednjim informacijama, opremanje barem jednog BOV Patria CRO s daljinski upravljanom oružnom stanicom od 30 mm kasnit će dobrih 6 mjeseci. Naime, kako je u subotu, 30. studenog, objavio Jutarnji list, pripadnici HKoV-a ovih su dana završili testiranje prvog DUOS kalibra 30 mm s integriranim protuoklopnim raketnim sustavom UT30MK2, te se primopredaja te prve Patrije očekuje početkom veljače.

„Na vojnom poligonu obavljeno je testiranje stanice. Pucano je iz topa te je ispaljeno i nekoliko raketa Spike, koje su pogađale tenk kao metu. Kako doznajemo, testiranje je uspješno završeno i hrvatski su zapovjednici iznimno zadovoljni mogućnostima stanice. Osim topa kalibra 30 mm na stanicu je integrirana daljinski upravljana strojnica od 7,62 mm, protuoklopni vođeni raketni sustav, bacač dimnih kutija od 76 mm tipa Wegmann, panoramska motrilačka dnevno-noćna sprava zapovjednika te stabilizirana dnevno-noćna ciljnička sprava“,

piše Jutarnji list, objašnjavajući potom i daljnju proceduru: „Nakon obavljenog testiranja vozilo Patria s ovom stanicom ide u Đuro Đaković u Slavonski Brod, gdje će se instalirati sva dodatna oprema“. Kako do sada nije bilo govora o sudjelovanju „Đure Đakovića“ u ovome poslu, nego tek o tvrtki DOK-ING kao „ugovornom partneru tvrtke Elbit koji pruža potporu kod integracije sustava“, samo spominjanje posrnulog slavonsko-brodskog diva zanimljiv je moment u trenutnim pokušajima njegovog spašavanja i umjetnog održavanja na životu do eventualnog mega-posla oko modernizacije Bradleya i ulaska BAE Systems u vlasništvo kompanije.

Već smo ranije pisali o kašnjenju ugradnje DUOS 30L na BOV Patria CRO, za koje je Ministarstvo obrane okrivilo isključivo izraelsku tvrtku Elbit, koja je „kasnila u proizvodnji i dostavi sustava“, kao i o tome da prije kupovine DOUS-a od Elbita sustav nije testiran na vozilima Patria. To se lijepo vidi i na videu kojeg je u subotu objavio Jutarnji list, pod nazivom „UT30MK2 Fire Demo“. Radi se o tvorničkoj prezentaciji održanoj 10. srpnja u pustinji Negev, Država Izrael, na koju je bila pozvana hrvatska delegacija predvođena generalom Tihomirom Kundidom, te  kojoj su prisustvovali i predstavnici hrvatske tvrtke Luveti kao zastupnici izraelskog Elbita. Za pomoć oko organizacije ovog tvorničkog testiranja Ministarstvo obrane zamolilo je u svibnju ove godine direktora izraelske agencije SIBAT – pomoćnik ministra za materijalne resurse Roman Mikulić tražio je i dobio od SIBAT-a potporu u realizaciji ugovora s Elbitom. Naime, na temelju te zamolbe direktor SIBAT-a je održao sastanak s predstavnicima Elbita, te dogovorio da se u srpnju provedu već spomenuta tvornička testiranja. Portal Obris.org već je neko vrijeme u posjedu fotografija s tog testiranja, na kojem je umjesto BOV Patria CRO sudjelovalo Elbitovo vozilo Pandur II u aktualnoj češkoj izvedbi poduzeća Excalibur Army. Za razliku od BOV Patria, s tim vozilom Elbit već ima iskustva – a integracija kupole Elbit UT30MK2 (u izvedbi brazilskog vezanog poduzeća Ares) provodi se za indonezijske naručitelje. Kako je u srpnju ove godine uspješno provedeno tvorničko testiranje, Ministarstvo obrane očekivalo je da će i hrvatski DUOS 30L u kolovozu biti spakiran i upućen u RH na ugradnju. To je, međutim, kasnilo, pa je kasnila i ugradnja, a time je izostao i pokazni primjerak BOV Patria CRO s DUOS 30L na vježbi „Udar 19“.

Srpanj 2019. – pripreme za tvorničko testiranje

Bude li sve prema planu, u veljači sljedeće godine HKoV će dobiti prvo BOV Patria CRO s DUOS 30 mm. Nakon toga bi trebala uslijediti ugradnja i preostalih oružnih stanica na još ukupno 7 Patria. Na prvom testiranju BOV Patria s ugrađenom DUOS 30L, koje je ovih dana provedeno na jednom vojnom poligonu u RH, prema pisanju Jutarnjeg lista ispaljeno je i nekoliko raketa Spike, izraelskog proizvođača Rafael.

Upravo je danas Ministarstvo obrane u Elektroničkom oglasniku javne nabave objavilo poziv za nabavu raketa dugog dometa Spike LR ili jednakovrijedne rakete. Procijenjena vrijednost ove nabave je 8.008.000,00 kuna, no koliko komada MORH misli nabaviti – nije poznato, nego u dokumentaciji koja prati ovu nabavu stoji tek da „naručitelj zadržava pravo uskladiti količinu raketa da iznosa ukupno osiguranih financijskih sredstava temeljem najniže jedinične cijene“. Rok za dostavu ponuda je 8. siječnja 2020. godine do 13 sati, a krajnji rok isporuke raketa je 30. lipnja 2020. godine, i to u VSK „Borik“ u Velikoj Buni.

Doduše, ako je za vjerovati podacima s interneta koji pojedinačnu cijenu raketa Spike LR procjenjuju na oko 140.ooo USD, odnosno oko 940.716 kuna (prema tečaju od 6,72 HRK za USD) – spomenuti ukupni novčani iznos raspoloživ za ovu kupovinu na grubo bi pokrio nabavu tek oko 8 projektila Spike LR, odnosno jednu bojnu izvedbu rakete po predviđenoj kupoli Elbit oružnog sustava za Hrvatsku. Nadajmo se da je tu ipak riječ tek o prvoj od više narudžbi, budući da se ipak standardno po pojedinom sustavu nabavlja barem desetak projektila.

Rafael je svoje Spike-rakete izložio na sajmu “ASDA 2019” u Splitu

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.