Stigla LOA za Bradleye

 

Proteklih tjedana predsjednik države Zoran Milanović učestalo je spominjao borbena vozila pješaštva M2A2 Bradley ODS kao primjer kako se Ministarstvo obrane gotovo maćehinski odnosi kako prema Hrvatskoj kopnenoj vojsci, tako i prema svom najvjernijem savezniku Sjedinjenim Američkim Državama. Samo dan nakon što je u Banskim dvorima potpisan ugovor za nabavu francuskih višenamjenskih borbenih aviona, Milanović je implicirao da se zbog poskupljenja aviona odustalo od Bradleya.

„Ugovor o avionima nije nitko vidio nakon što je o tome pregovarala ekipa iz Ministarstva – to su ministrovi ljudi, ovog koji je još uvijek ministar. Kako smo krenuli, razlika u cijeni od onog što je najavljeno – 999 milijuna eura, što je dosta, ali to ne može biti besplatno – od onoga što je u međuvremenu kao na cajgeru počelo rast, tu će se još napraviti razlika od koje smo mogli opremiti kompletnu Kopnenu vojsku sa Bradleyjima, protuoklopnim PZO-om, to je ono što uopće nemamo i od čega se odustalo bez ikakvog obrazloženja, i to na pretpostavci da avioni koštaju 99o milijuna eura. Sad ispada da idemo prema milijardu i 200 milijuna. To je za mene skandal“,

ocijenio je predsjednik Milanović, dodavši kako ne zna da li će održavanje Rafalea „pojesti“ novce za sve druge projekte, ali:

„Ono što znam je da je stanje u Kopnenim snagama naprosto neodrživo i da se potpuno, potpuno, izbrisala stavka za nabavku protu… oklopnih vozila… borbeno oklopnih vozila pješaštva, tzv. ubojicu tenkova… Dakle, ne bih htio zvučati kao da nas sutra čeka rat, naprotiv, međutim briga i planiranje u vojsci se može najjednostavnije – sad ću se opet vratiti na karijes – usporediti s brigom za vlastite zube. Dakle, ideš kod zubara, kod stomatologa povremeno da ti pogleda zube, ali ako zapustiš – ne samo da će te boliti zub nego ćeš imati takve troškove koje ne želiš imati. Dakle, vojska se mora planirano voditi. Cijele godine smo slušali najave o kupovini nekakvih američkih sustava koje nam praktički poklanjaju – sav trošak se odnosi na njihovu obnovu u Đuri Đakoviću u Slavonskom Brodu – dobiješ na poklon nešto u što moraš malo uložiti i to se, kao sitan kusur odbaci bez obrazloženja, bez najave, za sljedeće 3 godine. Dakle, tako se ponaša kralj Petar Karađorđević, koji bježi iz zemlje… Dakle, to je nedopustivo. Bez obrazloženja…“.

To, naravno, nije ni prvi na zadnji put da Milanović javno pita Vladu i Ministarstvo obrane zašto je odustalo od Bradleya. No čini se da će njegovim pitanjima uskoro doći kraj. Naime, kako je jučer na sjednici saborskog Odbora za obranu potvrdio državni tajnik u MORH-u Zdravko Jakop, u subotu (27. studenog) stigla je finalna američka ponuda, takozvani Letter of Offer and Acceptance ili skraćeno LOA.

„Rekli smo da je formalna LOA  od Sjedinjenih Američkih Država stigla ovaj vikend (u subotu) na adresu Ministarstva obrane i Oružane snage, da je nakon toga formaliziran sastanak na kojem su sudjelovali predstavnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga koje su dio Ministarstva obrane sa zaključkom da stručne službe analiziraju tu ponudu jer po principu po kojem rade SAD to je ‘uzmi ili ostavi’. (…) Bilo je rečeno da treba napraviti – mislim da je ovdje već netko spomenuo – određenu analizu ne samo ovog sredstva nego i drugih sredstava. Kad to bude gotovo, a mora biti gotovo jer takav dokument ima rok trajanja – znači… A pogotovo ako hoćemo uzeti u obzir da jedan dio tih sredstava u inicijalnom dijelu bi bio doniran – određena financijska sredstva – i ja se nadam da će oni koji to moraju u tom vremenu da će to i napraviti, i da ćete vi onda kao Odbor biti upoznati sa detaljima. (…) Formalno-pravno LOA je ovdje, stručne službe Ministarstva obrane i Oružanih snaga rade na njoj, treba je proučiti, treba dati prijedlog ministru obrane, to će biti napravljeno unutar nekoliko dana i netko tko treba donijeti odluku će donijet odluku“.

Američki Senat i Kongres su prije točno godinu dana dali dozvolu za prodaju Bradleya Hrvatskoj, procjenjujući vrijednost tog posla na 757 milijuna USD. Na tu nemalu cijenu podjsetio je na jučerašnjoj sjednici odbora zastupnik Socijaldemokrata Matko Kuzmanić, no Jakop tvrdi da u konačnoj američkoj ponudi stoji manja cifra:

„Ovako ću reć’… Skoro 4 puta je ponuda manja nego je spominjao kolega ovdje. Ali treba izanalizirati sva sredstva da opet se ne budemo čudili da mi moramo platiti PDV trećoj strani, a ako uzimamo od SAD onda su to treće države, nisu u sustavu Europske unije, zato moramo sve te brojke izanalizirati. Ja ne bih volio ovdje reći: sad na jedna sredstva će se morati platiti, na usluge koja bude u Sjedinjenim Američkim Državama se ne treba platiti, pa ćete me onda loviti za pojedinčanu brojku, zašto je ovakva ili onakva. I reći ću još i ovo: znači radi se o ‘full packageu’, koji podrazumijeva kompletnu opremu, znači kao sredstvo sa logističkom opremom u limitiranom vremenu, sa streljivom i raketama“.

Ova ponuda vrijedi do kraja siječnja sljedeće godine, i do tada Hrvatska mora odlučiti hoće li je prihvatiti ili ne. U slučaju prihvaćanja američke ponude, osigurat će se i potrebna novčana sredstva kojih trenutno, kako je primijetio predsjednik Milanović, u proračunu nema.

„Nisu planirana nikakva sredstva jer nikakvih odluka još nema da bi se u takvu nabavu išlo. Ako se dođe do toga da studije pokažu da se u to ide, onda će se rješavati i sredstva za to. Za sada je bilo nemoguće bilo kakva sredstva planirati.“,

objasnio je taj izostanak uplaniranih novaca drugi MORH-ov državni tajnik Branko Hrg.

Predsjednik Milanović u hrvatskoj nabavi vozila Bradley vidi posljednju šansu da se spase odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama i suradnja na vojnom planu. Ministar obrane Banožić, međutim, u njima vidi veliki trošak i kratki rok trajanja. Odluči li Ministarstvo obrane zahvaliti SAD-u na ovoj ponudi, bit će to zasigurno materijal za još jedan novi sukob na liniji Pantovčak – Krešimirov trg.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.