“Patria 22” – Spike LR u OS RH

 

Tri godine nakon što je Ministarstvo obrane RH najavilo kupovinu raketa Spike, konačno su prvi takvi projektili pokazani javnosti. Naime, kako je u četvrtak, 6. listopada, objavilo Ministarstvo obrane RH, na vojnim poligonima „Josip Markić“ kod Knina i „Eugen Kvaternik“ kod Slunja toga je dana održana vježba „Patria 22“ s bojnim gađanjem. No nakon provedene vježbe, kako je priopćio MORH:

„Prvi je put u OS RH izvršeno bojno gađanje protuoklopnim projektilom iz sustava Spike LR instaliranog u daljinski upravljanu oružnu stanicu borbenog oklopnog vozila Patria CRO 30L. Uz nadzor instruktora iz OS RH i Slovenske vojske, posada iz 2. mehanizirane bojne Gromovi GMBR-a je precizno pogodila cilj“.

Kako smo već pisali na portalu Obris.org, Ministarstvo obrane RH je 2. prosinca 2019. u Elektroničkom oglasniku javne nabave objavilo poziv za nabavu raketa dugog dometa Spike LR (ili jednakovrijednih). Procijenjena vrijednost nabave bila je 8 milijuna kuna (bez PDV-a), dok je kao krajnji rok isporuke raketa bio naveden 30. lipanj 2020. No taj je rok, čini se, bio postavljen više orijentacijski, jer je početkom listopada 2020. zapovjednik HKoV-a, general Boris Šerić, na pitanje portal Obris.org gdje su Spike-ovi, odgovorio:

 

Spike rakete se ugovaraju. Što se tiče procesa nabave Spike raketa, ona je dosta – neću reći komplicirana, ali ovisi o puno faktora. Znači, em su dosta skupe, em što morate biti u redu čekanja, a onaj tko naručiva veći broj projektila, odnosno raketa – taj će sigurno doći prvi u red čekanja“.

U međuvremenu, nakon dosta problema i izgubljenog vremena, Oružane snage zaprimile su konačno i svih 8 BOV Patria s DUOS 30L, objavile su namjeru nabave simulatora za spomenute oružne stanice, kao i opremanje vozila Patria AMV automatskim bacačima granata. Jednom kad se na taj način u potpunosti opreme BOV Patria CRO, OS RH će dobiti dodatnu vatrenu moć, što je, prema načelniku GS admiralu Hranju, jedan od hrvatskih NATO Ciljeva sposobnosti. „Cilj nam je da u nekoliko godina stvorimo srednju brigade. Ta srednja brigada bi bila dodatna udarna moć za cijele OS. Formiranje srednje pješačke brigade bilo je naročito u fokusu prilikom ne tako davnih dilemma ministra obrane Marija Banožića treba li Hrvatska uzeti američka rabljena vozila Bradley ili ne. Upravo je hrvatska obveza u NATO-savezu spominjana kao jedan od glavnih razloga za opremanje HKoV-a Bradley-ima, da bi nakon porođajnih muka i konačne Vladine odluke o nabavi ovih američkih vozila ministar Banožić najavio: „U GOMBR-i ćemo provesti preustroj i opremanje jedne mehanizirane bojne u tešku pješačku bojnu koja će biti u sastavu srednje pješačke brigade.

Vježba s bojnim gađanjem „Patria 22“, koja se prošloga tjedna održavala na vojnim poligonima kod Knina i Slunja zapravo je priprema za predstojeću vježbu „Udar 22“. Sama vježba „Patria 22“ provedena je u organizaciji Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, a glavna obučna skupina bila je 1. mehanizirana satnija 3. mehanizirane bojne Pauci Gardijske mehanizirane brigade. Ta satnija je dio „Borbene grupe mehaniziranog pješaštva 3“. Uz 1. satniju Pauka, jezgro „Borbene grupe mehaniziranog pješaštva 3“ čine pripadnici drugih postrojbi GMBR-a i HKoV-a, uključujući Topničko-raketnu pukovniju sa haubicama PzH 2000.

Vježbe pod nazivom „Udar“ tradicionalno se provode u mjesecu listopadu, i to s ciljem ocjenjivanja deklariranih snaga za sudjelovanje u misijama, operacijama i inicijativama NATO saveza prema preuzetim Ciljevima sposobnosti. Sudeći prema prikazanom prošloga tjedna, ovogodišnji „Udar“ bit će koncentriran na certificiranje hrvatskih snaga za skorašnji odlazak u Poljsku, u tamošnju NATO aktivnost ojačane Prednje prisutnosti (eFP). Kako je već ranije odobrio Hrvatski sabor, OS RH sljedeće će godine u eFP BG u Poljskoj umjesto sa SVLR „Vulkan“ sudjelovati sa samohodnim haubicama PzH 2000, što će biti prvi puta da ovo hrvatsko naoružanje odlazi u međunarodnu mirovnu misiju.

 

*Photo: MORH/T.Brandt

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.