Neke odlike Patrie CRO 30L

 

Prošloga tjedna napokon su prezentirane prve 3 Patrie s novom daljinsku upravljanom stanicom i topom od 30 mm. Radi se o poslu opremanja ukupno 8 Patria koji je započeo još 2015. godine, no još uvijek nije završen – budući su trenutno samo 3 ovako opremljena vozila Patria zaprimljena u operativnu uporabu pri OS RH, još 4 bi trebale biti opremljene u narednih nekoliko tjedana, dok bi opremanje posljednje Patrie moglo preskočiti u sljedeću godinu. Prije 3 godine, odnosno 2017., Ministarstvo obrane potpisalo je ugovor s izraelskom tvrtkom Elbit za nabavu daljinski upravljane oružne stanice s integriranim protuoklopnim raketnim sustavom (DUOS 30L) i njenu ugradnju na bazno vozilo BOV Patria CRO. Sam taj izbor bio je prilično kontroverzan, tim više što Elbit do sada nije radio ugradnju i integraciju na vozilo Patria (za razliku od svog konkurenta Rafaela) pa je, kako se čini, i to bio jedan od razloga ovakvog enormno otegnutog posla. Drugi razlog, ponešto noviji, bila je i epidemija koronavirusa, zbog koje su kasnile isporuke opreme iz Izraela, a zbog čega je i MORH naplatio penale tvrtki Elbit. O kojoj se svoti radi, te hoće li konačan obračun penala doći po isporuci i posljednje Patrie 30L, Ministarstvo obrane krije kao zmije noge. Do sada je praksa bila da Ministarstvo obrane nije krilo načine zaštite svojih interesa, pa se u dva velika posla – remont MiG-ova u Ukrajini i izgradnja OOB-a – javno obznanila cifra penala naplaćenih izvođaču zbog probijanja rokova. No sada to nije slučaj, što se može pripisati i katastrofalnoj općoj te posebnoj PR-strategiji novog vodstva Ministarstva obrane, koja je itekako vidljiva posljednja dva mjeseca.

Načelno, između glavnine „starih“ Patria CRO i „novih“ Patria CRO 30L nema nekih velikih razlika – radi se o baznim vozilima istih mogućnosti, jednake brzine i načelnih performansi. Njihova najveća razlika je u naoružanju, gdje Patriju 30L s ugrađenom stanicom Elbit UT30Mk2 odlikuje daleko veća paljbena moć. U mini-prikazu održanom prošloga četvrtka (1. listopada) na vojnom poligonu u Slunju demonstrirano je bojno gađanje iz novih Patria, a potom je poručnik Davor Grabar, zamjenik zapovjednika 1. mehanizirane satnije u 2. mehaniziranoj bojni „Gromovi“, održao kratku prezentacije same izraelske daljinski upravljane stanice. U nastavku slijede glavni naglasci njegove prezentacije.

Oružni sustavi kupole Elbit UT30Mk2

Samo vozilo Patria CRO 30L sastoji se od dva glavna dijela – to je (1) kupola koju se itekako može vidjeti  iznad vozila, te (2) radne stanice ciljača i zapovjednika koje se nalaze unutar samog vozila. Sama oružna kupola ima stabiliziranu platformu, i odlikuje se 2. razinom balističke zaštite. Čitav taj sklop zapravo ima nekoliko oružna sustava: (1) primarno naoružanje je top Mk44S američkog proizvođača Northrop Grummana. Kalibra je 30*173 mm, te ima mogućnost dvostrukog hranjenja, što znači da ciljač u bilo kojem trenutku može koristiti dvije vrste streljiva i s obzirom na procjenu potrebnog streljiva može izabrati koje želi koristiti. Izlazna brzina projektila na ustima cijevi iznosi od 983 m/sek do 1.450 m/sek, a u četvrtak je bila prilika vidjeti u akciji trenažni podkalibar s brzinom od 1.420 m/sek. Streljivo koje je na raspolaganju za automatski top Bushmaster Mk44 je rasprskavajuće („high-explosive“), probojno („armour piercing“), te programirajuće streljivo. Sam top teži 166,2 kilograma i ima domet od 3 kilometra.

Odmah uz top nalazi se i (2) spregnuto sekundarno naoružanje – strojnica M240 7,62 mm s fiksnim ležištem, tako da svako okretanje glavnog naoružanja pokreće i sekundarno naoružanje. Efektivni domet sekundarnog naoružanja je 1.100 metara, dok je brzina streljiva na izlazu iz usta cijevi 838 metara u sekundi. Spremnik za tu strojnicu ima kapacitet od 600 naboja.

Čahura ministru na poklon

I glavni top i spregnuta strojnica mogu se opaljivati ručno ili elektronski. S lijeve strane topa nalazi se pričuvni ciljnik, koji omogućuje gađanje i u slučaju otkazivanja elektronskih sprava.

Strojnica M240

Stražnja strana sustava Spike

(3) Treći oružni sustav na Patriji 30L je protuoklopni lansirni vođeni sustav Rafael Spike s dva lansera. Svaka raketa u glavi ima termalnu i dnevnu kameru, što omogućuje djelovanje u bilo kojim uvjetima, bilo noću bilo danju. Osim toga, ciljač-operator ima mogućnost izbora djelovanja na dva načelna načina. Prvi je tzv. „fire and forget“ – ciljač prije ispaljivanja rakete zaključa cilj, te potom ispali raketu koja se sama navodi do cilja. Drugi način je „fire and observe“ – operator uoči metu, lansira raketu i vodi je do cilja, s tim da može u bilo kojem trenutku promijeniti cilj koji gađa. Kako je prošloga tjedna bilo objašnjeno na Slunju, domet same rakete Rafael Spike-LR iznosi 4 kilometra. Nažalost, kako je tada potvrdio general Boris Šerić, zapovjednik HKoV-a, raketa Spike za OS RH – iako su naručene – još uvijek nema.

Obrambeni sustavi i senzori

Od obrambenih sposobnosti, na prošlotjednom mini-prikazu demonstrirani su bili bacači dimnih kutija – oni su na stražnjoj strani oružne stanice podijeljeni u dvije platforme, svaka sa po 4 bacača. Izbacivanje dimnih kutija je moguće na udaljenost od 35 do 50 metara, čime se stvori dimna zavjesa u maksimalnoj dužini od 90 metara. Ova demonstracija je ujedno bila i jedna od najatraktivnijih na prošlotjednom slunjskom prikazu. Na zadnjem dijelu kupole nalazi se i meteorološki stup koji daje informacije o temperaturi zraka, o vjetru i smjeru vjetra koji puše, atmosferskom tlaku i nadmorskoj visini, što omogućuje preciznije pogotke i balističke kalkulacije.

Dimne kutije i meteorološki stup

Dimna zavjesa iz 3 Patrie

Optički sustav neophodan za svakog ciljača

Što se tiče optičkih sprava samog oružnog sustava vozila, postoji naravno glavna sprava ciljača, pomoću koje se izvodi svo gađanje sa stanice. Na vrhu same stanice nalazi se zapovjednikov sustav – on je potpuno neovisan o kretanju cijele kupole, te zapovjednik vozila može u bilo kojem trenutku samostalno promatrati i osmatrati bojište. Oba senzorska sklopa imaju termalnu kameru s rasponom detekcije većim od 6 kilometara, koja omogućuje djelovanje i u lošim vremenskim uvjetima te noću. Odmah ispod termalne kamere nalazi se dnevna kamera s rasponom detekcije od 12,7 km – ona također prikazuje HD sliku u vozilu. Obje sprave imaju laserski daljinomjer koji ima domet preko 10 kilometara. Na stanici se nalazi i 5 periskopa –  4 periskopa se nalazi između vozila i same kupole, dok se jedan nalazi na vrhu kupole.

Optička sprava zapovjednika

Što se tiče senzora kojima raspolaže DUOS UT30Mk2, tu su 4 laserska upozorivača – zahvaljujući svakom od njih, operator dobiva informaciju čim se dogodi nekakva prijetnja, te mogu u bilo kojem trenutku okrenuti zapovjednikovu spravu i omogućiti da on osobno procijeniti o kakvoj se prijetnji radi. Posebna sposobnost koju ovaj sustav ima je automatsko praćenje mete. U bilo kojem trenutku operator može zaključati metu, pa sustav automatski prati metu, bez obzira bilo vozilo u kretanju ili stajanju. Također postoji opcija „hunter kill“, kojom u bilo kojem trenutku zapovjednik sa svojim izvidničkim sklopom na vrhu kupole može okrenuti oružje u smjeru prijetnje – samo jednim pritiskom na tipku „KILL“ pokreće se cijev i dovodi na mjesto na kojem zapovjednik smatra da bi operator trebao prioritetno djelovati.

Raketni sustav Spike, sustav kamera, upozorivači i spregnuta strojnica

Prema riječima poručnika Grabara, trenutno je ukupno 16 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske obučeno za rukovanje novim sustavima vozila Patria CRO 30L.

Unutrašnjost Patrie CRO 30L

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.