“Udar 19” bez Patria s DUOS 30 mm

 

Godinu dana nakon vježbe „Velebit 18“, vojni poligon na Slunju danas su krasili slični prizori. Za visoke je goste upriličen završni prikaz međunarodne vojne vježbe „Udar 19“, koja je ujedno poslužila i za završno certificiranje mehanizirane satnije iz sastava motorizirane bojne „Pauci“, te motorizirane satnije iz sastava motorizirane bojne „Vukovi“, koje će krajem godine otići u NATO-zadaću ojačanja prednje prisutnosti (eFP) u Litvi. Ukupno je u vježbi, koja je počela još 23. rujna i završava sutra, 4. listopada, sudjelovalo 960 vojnika. „Današnjom vježbom proveli ste završnu obuku integracije i ocjenjivanja deklariranih snaga, te jačanje interoperabilnosti između Hrvatske vojske, njezinih saveznika i partnera“, istaknuo je zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, general-bojnik Siniša Jurković, dok je načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov rekao da je vježba pokazala kako su svi pripadnici i postrojbe spremni za zadaće koje su pred njima: „Obuka koju ste prošli jamac je da ćete u međunarodnom okruženju djelovati onako kako ste se obučavali i uvježbavali, te da ćete biti sposobni odgovoriti na zadaće koje vas očekuju“. Šundov je još naglasio i kako je ova vježba izravan rezultat kvalitetne obuke i uspješnog vođenja te zapovijedanja tijekom obučnih procesa.

Ove je godine vježba „Udar 19“, koja se inače provodi na godišnjoj razini kao vježba ojačane bojne HKoV-a, prvi puta imala i međunarodni karakter. Naime, osim pripadnika OS RH, u njoj su sudjelovali i pripadnici Oružanih snaga Republike Poljske, koji su za potrebe ove vježbe na Slunj došli s 5 borbenih vozila tipa Rosomak. Radi se o poljskoj varijanti borbenog vozila Patria, a danas su se na Slunju mogli vidjeti poprilično specifični primjerci poljskog samohodnog minobacačkog  sustava Rosomak-Rak 120 mm. Na podvozje Patria AMV 8×8 ovdje je postavljena varena čelična kupola tvrtke Huta Stalowa Wola (HSW) u kojoj je minobacač od 120 mm sa stražnim punjenjem. Riječ je o oružju čija je cijev dužine 25 kalibara, dok njegov automatski punjač sadrži 20 granata (uz još 26 granata pohranjenih u unutrašnjosti vozila). Ovo oružje može ispaliti 6 do 8 granata u minuti, s dometom od 500 metara do maksimalno 12 kilometara, te elevacijom od -3 stupnja do +80 stupnjeva u punome krugu. Ova specijalizirana vozila nalaze se u naoružanju poljskih Oružanih snaga od srpnja 2017. godine, a prema ugovoru iz travnja 2016. ukupno je bila naručena proizvodnja njih 64 za potrebe Kopnene vojske Republike Poljske.

Brigadni general Tihomir Kundid, direktor vježbe “Udar 19”

No vježba „Udar 19“ bila je u javnosti željno iščekivana zbog najave iz ožujka ove godine. Naime, tada je u intervju za „Hrvatski vojnik“ brigadni general Tihomir Kundid, ujedno i direktor vježbe, najavio premijerno pokazivanje nove opreme – dugo iščekivanog borbenog vozila Patria s izraelskom daljinski upravljanom oružnom stanicom od 30 mm.

„Prva Patria s daljinski upravljanom oružnom stanicom 30 mm bit će isporučena tijekom lipnja ove godine, nakon provedenih ispitivanja o sukladnosti sa zahtijevanim taktičko-tehničkim značajkama. Obuka instruktora, mehaničara za održavanje oružnog sustava te tehnologa počet će za nekoliko tjedana. Sustav ima složenu arhitekturu, ali prilagođen je korisniku te ne zahtijeva dugo vrijeme osposobljavanja za uporabu. Dakle, predviđena su dva tjedna obuke da bi korisnik dosegnuo operativnu razinu uporabe DUOS-a 30 mm. Na vježbi ‘Udar 19’ bit će predstavljeno uvođenje tog sustava u operativnu uporabu“,

najavio je 7. ožujka ove godine general Kundid, u Hrvatskom vojniku broj 573. No danas o Patriji s DUOS 30 mm nije bilo ni riječi, čime su potvrđene u zadnje vrijeme učestale glasine o kašnjenju ovog cijelog posla.

Elbitova oružna stanica UT30 na sajmu ASDA 2011

Kako smo već ranije pisali, Ministarstvo obrane RH odlučilo je još 2017. godine o nabavi 8 komada daljinski upravljane oružne stanice 30 mm s integriranim protuoklopnim raketnim sustavom (DUOS 30L) i ugradnjom na bazno vozilo BOV Patria CRO od izraelskog ponuđača ELBIT Systems. Posao kupovine 8 oružnih stanica Elbit UT30 vrijedan je čak 93,6 milijuna kuna, uključujući PDV, a prve najave iz MORH-a govorile su o sukcesivnoj isporuci DUOS-a do kraja 2018. godine, što se onda krenulo otezati i već debelo ušlo u sam kraj 2019. godine. Neslužbene informacije govore o iznimno kompleksnoj ugradnji DUOS-a na BOV Patria, zbog čega kasni i isporuka ovog prvog, pokaznog vozila. Ove komplikacije i ne čude, uzme li se u obzir da je, prema pisanju Jutarnjeg lista, testiranje Elbitove oružne stanice UT30Mk2 kao prvorangirane u MORH-ovom javnom natječaju provedeno tek u dva navrata, i to jednom u tvorničkom pogonu, a drugi put na vojnom poligonu, te niti jednom na hrvatskom vozilu Patria.

 

*Photo (osim posljednje): MORH/M.Čobanović

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.