Prihvaćeni Bradleyi – Vlada javno, Odbor tajno

 

Nakon što je jučer premijer Plenković potvrdio da će Hrvatska prihvatiti ponudu SAD-a i nabaviti borbena vozila pješaštva Bradley, danas je po ubrzanom postupku provedena potrebna procedura kako bi se do kraja ovog mjeseca, dakle u preostala puna tri radna dana, odgovorilo Sjedinjenim Američkim Državama sa svim potrebnim dokumentima.

Tako je rano jutros, prije sjednice Vlade, održana sjednica saborskog Odbora za obranu sa samo jednom točkom – „Nabava borbenih vozila pješaštva Bradley za potrebe opremanje OS RH“. Sjednica je bila formalne naravi, jer iako je propisano da nadležno saborsko tijelo daje „PRETHODNO“ mišljenje, Odbor za danas de facto dao NAKNADNO mišljenje, budući je premijer Plenković još prošloga tjedna (21. siječnja, prilikom posjete Zadarskoj županiji) potvrdio da će se uzeti američka vozila Bradley:

„Neki odmaraju, a neki rade. Mi koji radimo smo u međuvremenu s američkom stranom, kada je riječ o Bradleyima, borbenim vozilima pješaštva, dogovorili puno bolji aranžman za Hrvatsku – i u financijskom smislu i u smislu opremanja vozila i u smislu rezervnih vozila koja će nam biti isporučena. Sljedeći tjedan ćemo malo detaljnije izvijestiti hrvatsku javnost da kada se te stvari ozbiljno rade, onda jačamo sposobnosti hrvatske vojske i obranu“.

S izuzetkom sjednica na kojima se raspravljalo o nabavi borbenih aviona, ovo danas je prvi puta u povijesti Odbora, dakle od njegovog formiranja 2008. godine, da se o pribavljanju opreme raspravlja iza zatvorenih vrata, čime se dalo za pravo novijoj MORH-ovoj praksi klasificiranja svega i svačega. Ministarstvo obrane je zatvorenu sjednicu saborskog Odbora za obranu pokušalo ishodovati 2014. godine prilikom nabave njemačkih PzH, no od toga se – unatoč želji tadašnjeg predsjednika Odbora Tomislava Ivića – naknadno odustalo pa se o PzH u Saboru razgovaralo pred okom javnosti. Današnja zatvorena sjednica izrazito je loša praksa, pogotovo u svjetlu općih sumnji u kvalitetu rada Ministarstva obrane u aktualno ministarsko vrijeme Marija Banožića.

Nakon gotovo dvosatne sjednice Odbora, izjave su ipak dali predsjednik tog tijela Franko Vidović i ministar obrane Mario Banožić. Odbor je – naglasio je Vidović – donio pozitivnu odluku o nabavi Bradleya M2A2:

„Mislim da nakon 4 godine pregovora, nakon svega što se događalo u javnosti, ipak smo pokazali na kraju da unutar sustava postoji dovoljno snage i da možemo odluke donositi konsenzusom, bez obzira na sve prijepore koji nastaju između nas kao političara“.

Ministar obrane Banožić zahvalio se članovima saborskog Odbora za obranu što su saslušali argumente predstavnika MORH-a i GS OS RH kroz izrađenu tehničko-taktičku studiju, koji su drugačiji od onoga što se o pregovaračkom postupku prezentiralo u javnosti posljednjih tjedana.

„To je proizašlo prije svega iz dostavljene LOA-e 27. studenog 2021. godine da bi praktički u ovih 2 mjeseca uistinu smo učinili veliki broj sastanaka i unutar Glavnoga stožera i unutar Ministarstva obrane, ali isto tako i svih ostalih dionika koji su relevantni za donošenje ove odluke, prije svega govorim o članovima Vlade, gdje su se gledala i financijski aspekat i sve oni argumenti koji su bili postavljeni kao mogući rizici za ovaj posao. Također, u samom postupku učinili smo ono što je najbolje za Republiku Hrvatsku, prije svega govorim o tome da je prema onome što je došlo 27. studenog u LOA-i ova ponuda znatno bolja. Prije svega će koštati građane Republike Hrvatske točno gotovo 100.000 dolara manje po vozilu na način da je američka strana povećala svoju donaciju za 6,1 milijun dolara, te će ona sada iznositi 51,1 milijun dolara od prijašnjih 45, čime je umanjena vrijednost hrvatske strane, odnosno mi ćemo u ovom trenutku imati 145 milijuna dolara koje ćemo kroz nekoliko godina otplaćivati“,

istaknuo je Banožić sadržaj kojeg se i jučer čulo od premijera Plenkovića. Napomenuo je da će danas u američkom Senatu biti odobreno dodatnih 11 milijuna dolara „kojim će biti u budućnosti opremljena znači sva vozila sa najmodernijim topovima, sa komunikacijskim sustavima, dodatnim naoružanjem, dodatnim količinama streljiva, raketa, i na taj način je ponuda isto tako puno bolja u odnosu na onih 28 vozila koja su trebala biti dogovorena sa… u odnosu na 62 kompletno opremljena plus onih 5 vježbovnih koji su bili od početka na razgovoru“. Kao jedan od najvećih rizika Banožić je označio pričuvne dijelove i održavanje, zbog čega je tijekom pregovora i bila povećana količina vozila za kanibalizaciju sa početnih 17 na 22, te su dobivena konkretna pisma namjere da će Đuro Đaković provoditi radove na „refurbishmentu“ vozila kako ona budu dolazila u Hrvatsku, ali i da će ta slavonsko-brodska tvornica postati centar za održavanje Bradleya u ovom dijelu Europe.

Iako smatra da je Predsjednik Republike u svom jučerašnjem priopćenju trebao prije svega reći zašto je zagovarao skuplji ponudu za Hrvatsku i manje perspektivnu za Hrvatsku vojsku, Banožić je pozvao Zorana Milanovića da zajedno sjednu već za koji sat, nakon sjednice Vlade, kako bi ga upoznao s LOA-ma koje je i Pantovčak zapravo dobio zajedno sa zahtjevom za davanje suglasnosti.

Nakon Sabora – Vlada

Odmah nakon Sabora Banožić je otišao prema NSK na sjednicu Vlade, u čijem je uvodu nabavu Bradleya spomenuo i premijer Andrej Plenković. On je više-manje ponovio većinu onoga što je rekao i jučer na press-konferenciji, s naglaskom na nastavak jačanja hrvatsko-američkih odnosa. Potom je riječ prepustio ministru obrane Mariju Banožiću kako bi on obrazložio „Prijedlog odluke o nabavi borbenih vozila pješaštva Bradley“.

„Oružane snage Republike Hrvatske iskazale su potrebu za nabavom borbenog vozila pješaštva M2A2 ODS koji posjeduje vatrenu moć, zaštitu i manevar potrebnih manevarskih… potrebne manevarskim postrojbama i gardijskim brigadama Hrvatske kopnene vojske. Takve su sposobnosti potrebne iz perspektive nacionalne obrane, ali i iz doprinosa kolektivnoj obrani. Borbeno vozilo pješaštva u potpori su i NATO Cilja sposobnosti srednje pješačke brigade. Sjedinjene Američke Države ponudile su donaciju borbenih vozila iz programa viškova obrambenih sredstava po načelu totalnog paketa koji podrazumijeva vozila, naoružanje, streljivo, komunikacijsko-informacijsku opremu, alate i obuku za održavanje i obuku. Tijekom završnih analiza i pregovori u Vladi, prvotna ponuda poboljšana je tako da je povećan broj vozila te visina donacije sredstava u iznosu 6 milijuna 188 tisuća američkih dolara. Time je otvorena mogućnost za daljnje korištenje bespovratnih financijskih sredstava. Vlada SAD dostavila je ponude za prihvaćanje i za donaciju 89 vozila Bradley, i za dovođenje 62 vozila Bradley M2A2 ODS u operativno stanje i isporuku paketa opreme i usluga za 62 vozila. Za ovaj projekt Vlada SAD ponudila je financiranje kroz petogodišnji plan… otplatni plan prema kojem će se nakon potpisivanja izvršiti plaćanje 50% vrijednosti ponude, a ostatak plaćanja provodit će se po godinama u skladu s rokovima. Ovom odlukom prihvaća se ponuda Vlade SAD o donaciji 89 borbenih vozila pješaštva Bradley, obnovi i dovođenju u operativno stanje 62 borbena vozila i isporuci paketa roba i usluga za njih, te se ovlašćuje ministar obrane da potpiše Pismo ponude i prihvaćanja“,

rekao je ministar obrane Mario Banožić, dodavši kako su SAD najvažniji hrvatski strateški partner u području obrane od samog početka formiranja Hrvatske vojske u modernu vojsku i punopravnu članicu NATO-a.

„Vlada donosi ovu odluku imajući na umu nacionalni interes Republike Hrvatske i njezinih Oružanih snaga radi dostizanja sposobnosti izvršenja zadaća. Republika Hrvatska će kao pouzdana i odgovorna članica NATO-a nabavom Bradleya doprinijeti ispunjavanju NATO ciljeva sposobnosti, a time i naporima odvraćanja i obrane te kolektivne obrane NATO-a. Vrijednost ovoga projekta s našim američkim partnerima je činjenica da će se u održavanje borbenih vozila Bradleya uključiti tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila. Bilateralna suradnja RH i SAD, kao i naša suradnja u okviru Saveza, ovim će projektom biti dodatno osnažena i zalog za buduće projekte usmjerene razvoju i modernizaciji Hrvatske vojske“,

zaključio je Banožić svoj izlaganje, te dobio jednoglasnu podršku Vlade za nabavu vozila Bradley.

A novci?

Odmah nakon ove podtočke uslijedila je i sljedeća – otplatni plan za Bradleye, ili dokument službeno nazvan „Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna RH u razdoblju od 2023. do 2027. godine za nabavu borbenih vozila pješaštva Bradley“. Za razliku od standarda, kada ovakvu vrstu odluka obrazlaže precizni i staloženi ministar financija Zdravko Marić, danas je to napravio ministar obrane Banožić:

„Kako sam već i naveo, ukupna vrijednost za Pisma ponude i prihvaćanja nabave borbenih vozila pješaštva iznosi 196.424.971,00 USD, i ovaj je iznos bez PDV-a. U potpisivanju pisama ponude i prihvaćanja predujmom će se platiti 98.212.486,00 USD. Vlada SAD participira pri tome bespovratnim sredstvima u iznosu 51.188.000,00 USD iz svojih programa pomoći. Ministarstvo obrane će po potpisivanju pisama ponude i prihvaćanja platiti predujam u iznosu od 47.024.486,00 USD, a preostalih 98.212.485,00 USD predujmom sukladno predviđenim isporukama po godinama. Ukupne obveze Ministarstva obrane, dakle, iznose 195.802.411,00 USD, odnosno 1.298 kuna 169.984 dolara i 93 lipe (?!?!?). Uvjet za plaćanje u ovoj godini iznosi 55.500.727,00 USD, odnosno 367.969.821,00 kunu, a u razdoblju od 2023. do 2027. godine 140 tisuća… 140 milijuna 301.683,00 USD, odnosno 930.200.163,00 kune“.

Sve to dolazi i u svjetlu činjenice da ikakvih novaca za tu svrhu u aktualnom državnom proračunu MORH-a za 2022. godinu nema (jer je ta stavka osvanula ispražnjena za ovu godinu, u prijedlogu Vlade i saborskoj proceduri početkom prosinca 2021. godine), o čemu je Banožić posebno naglasio:

„Financijska sredstva za ovu godinu osigurat će se preraspodjelom sredstava u Državnom proračunu za 2022. godinu u korist razdjela Ministarstva obrane. Plaćanja koja proizlaze iz obveza preuzetih od 2023. do 2027. godine Ministarstvo obrane će uključiti u financijski plan u godini u kojoj se obveza … u kojoj obveza dospijeva. Ministarstvo obrane ima obvezu plaćanja PDV-a na cjelokupan iznos oba pisma ponude i prihvaćanja na iznos procijenjene vrijednosti doniranih vozila”.

Koji je zapravo otplatni plan?

No, prava zanimljivost sadržana je ovdje u činjenici kako se od ministra Banožića, usprkos zbunjivanja slušatelja mješavinama valuta i brojeva, tu zapravo javnosti podastrijelo dva odvojena otplatna plana, bez jasnog objašnjenja kojeg se od njih na kraju zapravo planira primijeniti. Prema prvom od njih, koji je u grubo sadržan u prvoj spomenutoj točci dnevnoga reda (obrazloženje u sastavu dokumenta „Prijedlog odluke o nabavi borbenih vozila pješaštva Bradley“) – ukupna cijena posla je 196.424.971 američkih dolara (bez PDV-a), i taj ce iznos biti strukturno podijeljen na dvije polovice. Prva polovica na naplatu dolazi odmah nakon potpisivanja posla, i od njenog iznosa će u siječnju 2022. biti oduzeto 51.188.000 USD američke pomoći iz ERIP fonda (European Recapitalization Incentive Program), čime za MORH  u 2022. ostaje za platiti 47.024.486 USD. Preostala polovica cijene bit će otplaćivana prema javnosti neobjavljenom petogodišnjem planu, „po godinama u skladu s predviđenim rokovima“.

Drugi otplatni plan na red je došao u drugom dijelu te 4. točke dnevnoga reda današnje 98. sjednice Vlade RH, u navodima dokumenta „Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna RH u razdoblju od 2023. do 2027. godine za nabavu borbenih vozila pješaštva Bradley“ – u kojem je izgleda došlo do zbrke. Naime, iako se i tu navodi sve već spomenuto:

„Za provedbu cjelokupnog procesa nabave borbenih vozila, Ministarstvo obrane zaprimilo je od Vlade Sjedinjenih Američkih Država Pismo ponude i prihvaćanja (Letter of Offer and Acceptance) LOA HR-B-IAG za donaciju 89 vozila Bradley, te Pismo ponude i prihvaćanja (Letter of Offer and Acceptance) LOA HR-B-UBV za dovođenje 62 vozila Bradley u operativno stanje i isporuku paketa roba te usluga za 62 vozila. Ukupna vrijednost za oba Pisma ponude i prihvaćanja iznosi 196.424.971 USD, bez PDV-a. Po potpisivanju pisama ponude i prihvaćanja, bit će potrebno platiti predujmom 98.212.486 USD. Predviđeno je da Vlada Sjedinjenih Američkih Država participira pri tome s bespovratnim sredstvima u iznosu od 51.188.000 USD iz svojih programa pomoći, a Ministarstvo obrane bi odmah po potpisivanju pisama ponude i prihvaćanja trebalo platiti predujmom iznos od 47.024.486 USD, a preostalih 98.212.485 USD predujmovima sukladno predviđenim isporukama po godinama. Ministarstvo obrane će imati obvezu plaćanja PDV-a na cjelokupan iznos oba pisama ponude i prihvaćanja“,

u ovom dokumentu zbrku stvaraju dva navođenja iznosa godišnjih rata po točkama. U prvome od njih navodi se kako od 2023. do 2027. Hrvatska treba platiti 930.200.163,26 kuna, odnosno oko 140.301.683,75 milijuna USD, odnosno konkretno:

Godina                                                         Iznos

 • 2023.                                                 164.823.056,45 kn
 • 2024.                                                 482.050.328,06 kn
 • 2025.                                                 234.628.494,32 kn
 • 2026.                                                   45.612.045,95 kn
 • 2027.                                                      3.086.238,48 kn.

U obrazloženju tog istog dokumenta Vlade RH ponavlja se ovo pobrajanje uz određene dodatke. Naime dodana mu je stavka za aktualnu 2022. godinu, a svi iznosi su uz njihove dolarske vrijednosti navedeni i u kunskim protuvrijednostima (korištenjem tečaja od oko 6.63 HRK za USD).

 • u 2022. godini: 55.500.727,25 USD, odnosno 367.969.821,67 kn
 • u 2023. godini: 24.860.189,51 USD, odnosno 164.823.056,45 kn
 • u 2024. godini: 72.707.440,13 USD, odnosno 482.050.328,06 kn
 • u 2025. godini: 35.388.913,17 USD, odnosno 234.628.494,32 kn
 • u 2026. godini: 6.879.644,94 USD, odnosno 45.612.045,95 kn
 • u 2027. godini: 465.496,00 USD, odnosno 3.086.238,48 kn.

Ukupna težina posla se tu definira kao 195.802.411,00 USD umjesto prethodno navedenih 196.424.971 USD. No, svi ti podaci ujedno u sebi ne sadržavaju uplanirano korištenje navedene američke financijske pomoći, koju se spominjalo u iznosu od 51.188.000 USD. Dakle, kompletan iznos čitavoga posla tu je jasno po godinama stavljen na hrvatski trošak, te je raspodijeljen na ukupno 6 godišnjih rata, sve to opet uz korištenje tečaja od oko 6,63 kune za USD. Tako bi obveze Ministarstva obrane prema navedenom iznosile 195.802.411,00 USD odnosno 1.298.169.984,93 kn, raspoređeno na ukupno 6 rata po godinama.

Koji god da je konačno ukupan iznos posla (196,4 ili 195,8 milijuna USD), prilično je sigurno da tu ipak postoji pomoć SAD od preko 50 milijuna USD, tako da onda ovaj drugi (kompletno nacionalni) otplatni plan nema nikakvoga smisla, i u stvarnosti će se valjda koristiti neka varijanta onog prvotno navedenog – iz kojeg je, namjerno ili nenamjerno, izuzet navod točnijih otplata nakon aktualne 2022. godine. Ujedno, oba ova otplatna plana dolaze bez ikakvih navoda sredstava potrebnih za podmirivanje PDV-a, što se nekad također znalo naći u ovakvim financijskim dokumentima. Uglavnom, takvo praktično skrivanje točnih financijskih planova, pokriveno usvajanjem dodatnog otplatnog plana čiji raspored rata očigledno nije primjenjiv, do sada nije bilo viđeno u obrambenom sustavu RH. Nazdravlje!

Pozdravi iz Buzina

Danas kasnije popodne priopćenjem se oglasilo i Veleposlanstvo SAD u Hrvatskoj, koje pozdravlja hrvatsku nabavu vozila Bradley i podršku kolektivnoj obrani NATO saveza.

“Hrvatska je stekla reputaciju predanog i sposobnog saveznika u NATO-u. Ova će akvizicija poboljšati hrvatsku sigurnost i kolektivnu obranu NATO-a uz produbljivanje ionako snažnog obrambenog partnerstva SAD-a i Hrvatske. Hrvatski program Bradley dodatno će koristiti hrvatskoj obrambenoj industriji. Duboko cijenimo blisku suradnju hrvatske Vlade na ovom projektu. Odnos između SAD-a i Hrvatske temelji se i na zajedničkim interesima i zajedničkim vrijednostima. Radujemo se što ćemo još više ojačati američko-hrvatsko partnerstvo u godinama koje dolaze“,

zaključuje se u američkom priopćenju.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.