HKoV: Patria CRO 30L i ABG 40, pojačanje na Kosovu

 

Predzadnjeg dana vježbe „Spremnost 20“, koja se provodi od 23. rujna do 2. listopada, upriličen je bio mini-prikaz jednog mehaniziranog voda za visoke goste na čelu s ministrom obrane Marijom Banožićem i načelnikom GS OS RH admiralom Robertom Hranjem, te za predstavnike medija. Prema prvotnom planu, u vježbi je trebalo sudjelovati 1.100 pripadnika OS RH, no zbog epidemije koronavirusa sudjeluje ih manje od polovice, odnosno njih 507. Prema riječima general pukovnika Borisa Šerića, zapovjednika HKoV-a, zbog korone je odlučeno i da se vježba provede na tri lokacije – na poligonima „Josip Markić“ kod Knina i „Eugen Kvaternik“ u Slunju, te na vojnom poligonu 33. inženjerijske brigade u Cerovcu. Vježba „Spremnost 20“ obuhvatila je ocjenjivanje svih snaga deklariranih po različitim misijama i zadaćama – tako su se tu ocjenjivale snage iz HRZ-a, Zapovjedništva za potporu i Hrvatske kopnene vojske.  Za središnju lokaciju izabran je najveći poligon, ovaj na Slunju, gdje je danas bio upriličen i mali TT zbor te jedan segment vježbe.

No bila je to prvenstveno prilika da se napokon pokaže novo naoružanje – 3 vozila Patria s novim izraelskim daljinski upravljanim stanicama i topom od 30 mm (BOV Patria CRO s DUOS 30L), te jedno vozilo Patria s automatskim bacačem granata (BOV Patria ABG 40). Baš ova druga konfiguracija (koju se na istom tom događanju nazivalo još i BOV Patrija ABG MK19), naoružana je američkim automatskim bacačem granata MK19 kalibra 40×53 mm – zanimljivim oružjem čija je osnovna namjena tom prilikom deklarirana kao uništavanje neprijateljske žive sile i lako oklopljenih vozila. Iako je ovo potonje vozilo ostalo u sjeni dugo iščekivanih izraelskih DUOS-a, nema sumnje da će i taj bacač granata na Patriji biti vrlo ubojit kad jednom šire uđe u operativnu službu OS RH.

Što se Patrije CRO 30L tiče, ona je opremljena daljinski upravljanom oružnom stanicom UT30MK2 CRO izraelskog proizvođača Elbit Systems. Na današnjem prikazu bile su 3 takve Patrije, i to su trenutno jedine koje su nakon masivnih kašnjenja zaprimljene u operativnu uporabu (pri Gardijskoj mehaniziranoj brigadi), rekao je ministar obrane Mari o Banožić:

„Mi za sada smo isporučili 3 Hrvatskoj vojsci, 4 su ona koja su završena, odnosno čekaju još određene stvari koje su vezane za tehničare koji dolaze iz Izraela. Problem je što je… korona je cijelu ovu godinu poremetila, za 6 do 7 tjedana mislim da ćemo i taj proces završiti i onda nam ostaje još jedna. Ono što je danas poanta znači da vidimo kako to sve funkcionira i da se pripremamo za iduće razdoblje, odnosno koliko još toga treba da budemo kompletni“.

Sustav tu čini kombinacija vatrene moći triju oružja: automatskog topa MK44S 30 mm, spregnute strojnice M204 kalibra 7,62 x 51, te dvocijevnog lansera izraelskog protuoklopnog raketnog sustava SPIKE. Međutim, raketa Spike još uvijek nema, a kako je pojasnio general Šerić, zapovjednik HKoV-a:

„Spike rakete se ugovaraju. Što se tiče procesa nabave Spike raketa, ona je dosta – neću reći komplicirana, ali ovisi o puno faktora. Znači, em što su dosta skupe, em što morate biti u redu čekanja, a onaj tko naručiva veći broj projektila, odnosno raketa, taj će sigurno doći prvi u red čekanja“.

Jednom kada se u potpunosti opremi svih 8 Patria s DUOS 30L i raketama Spike, bit će to dodatna vatrena moć za Oružane snage RH, rekao je načelnik GS, admiral Robert Hranj. Međutim…

„To je dio naših ciljeva koje smo sebi uzeli kao članica NATO-a i to je samo dio projekta. Čeka nas još modernizacije, posebno Kopnene vojske. Cilj nam je da u nekoliko godina stvorimo, kako to kažu, srednju brigadu. Ta srednja brigada bi bila dodatna udarna moć za cijele OS“.

Patria s automatskim bacačem granata

Postojeća oprema uvelike je ograničena financijskom (ne)moći, no zapovjednik HKoV-a general Šerić rješenje vidi u predstojećem novom Dugoročnom planu razvoja OS RH:

„Što se tiče opreme, imamo to što imamo, u skladu s mogućnostima koje imamo, i trebate znati isto tako da su se ciljevi sposobnosti jednim dijelom promijenili, i ono što mi predlažemo, znači to će sigurno biti sastavni dio DPR-a, tako da ovaj projekt ugovaranja vozila s izraelskom tvrtkom Elbit ili nekom drugom tvrtkom kao zapovjednik HKoV-a nastojat ću i dat ću sve od sebe da se taj projekt nastavi. Nama treba otprilike još nešto malo više od 30 vozila različitih tipova“.

No to će uvelike ovisiti o narednim obrambenim proračunima: „Koliko ja znam, mislim da je cijena bez PDV-a bila negdje oko 90 i nešto plus milijuna kuna za ove sustave. Pa sad računajte, za 30-ak vozila puta toliko to bi bilo to“, rekao je Šerić.

Na Kosovo, u KFOR

U vježbi „Spremnost 20“ ocjenjivala se i spremnost jedne satnije koja bi sljedeće godine trebala sudjelovati u NATO misiji KFOR na Kosovu. Iako se ta mogućnost najavljivala barem zadnjih 6 mjeseci, predsjednik Milanović je nedavno izjavio da bi s tim angažmanom trebalo pričekati. Izgleda, međutim, da je sve spremno da povećanje hrvatskih snaga na Kosovu. Kako je pojasnio zapovjednik HKoV-a, general Boris Šerić:

„Ukupno naš kontingent bi trebao do početka 2021. godine brojiti 145 pripadnika. Čekamo da se donese odluka svih onih institucija u RH koje moraju donijeti tu odluku. A mi smo upravo sada ušli u ciklus ocjenjivanja tog dodatka – vi znate da mi imamo već dole našu zrakoplovnu komponentu, vojno-obavještajnu komponentu i nacionalni element potpore koji podupire te sve snage. A ovaj dodatak broji… Ovaj dodatak broji ukupno 101 pripadnika“.

Za dodatnih 100 ljudi treba dobiti pristanak Vlade, saborskog Odbora za obranu, a onda naposljetku i većinu glasova zastupnika u Hrvatskom saboru. To bi se, po svemu sudeći, moralo dogoditi do kraja godine, kada će valjda i većina, ako ne i svih 8 Patrija, biti opremljena s DUOS 30L.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.