Prezentirana nova oklopna vozila OS RH

 

Jučer su na vojnom poligonu Gašinci javnosti bila prezentirana nova borbena oklopna i terenska vozila OS RH. Tako su novinarima pokazana oklopna vozila Patria u različitim izvedbama (sanitetsko, logističko, zapovjedno i borbeno vozilo), MRAP MAXX PRO (za prijevoz osoba i opreme u terenskim uvjetima), M-ATV (taktičko-terensko vozilo) i HAGA (sanitetsko), HMMWV (lako višenamjensko terensko vozilo visoke pokretljivosti) i IVECO LMV (lako oklopno višenamjensko vozilo). Uz ponešto izložene pripadajuće opreme za ove vrste vozila (prije svega komunikacijsko-informacijskih sustava), novinari su dobili i podsjetnik kako je do ovog, za sada pionirskog opremanja OS RH uopće došlo.

Vozilo Patria AMV u OS RH varijanti BOV-P 12,7

O tome kako je nabavljeno 126 komada BOV PATRIA (u 4 izvedbe: borbenoj, zapovjednoj, sanitetskoj i logističkoj) ne treba trošiti puno riječi. Kod Patrije je ipak najzanimljivije to što je do sada u operativnu upotrebu uvedeno tek 16 ovakovih vozila, u fazi pripreme su još 33 vozila, da bi onda do kraja ove godine trebao biti izveden prijem u službu i dodatnih 69 ovakvih vozila, ne bi li se došlo do ukupnog broja od 118 Patria AMV u službi OS RH. Preostalih 8 BOV PATRIA, naoružani sustavom DUOS-om 30 mm, planira se uvesti u operativnu upotrebu nakon potpisivanja dodatnih ugovora o pribavljanju borbene stanice, a kad će to biti – ne zna se pouzdano. Poznato je tek da u OS RH očekuju uvođenje svih 126 Patrijinih oklopnjaka do kraja 2016. godine.

————————-
20.3.2015 – amfibijska svojstva BOV Patria AMV

————————-

MRAP u redovima OS RH

MRAP vozilo tipa OSHKOSH M-ATV

MRAP vozilo tipa OSHKOSH M-ATV

Vozila oznake MRAP („Mine Resistance Ambush Protected“) dobivena su odlukom Vlade SAD-a putem programa pomoći EDA („Excess Defence Articles“). Nakon što je Vlada SAD-a odlučila spomenuta vozila donirati partnerskoj Hrvatskoj, potpisana su 2 dokumenta – LOA (Letter of Offer and Acceptance) HR-P-SAA-EDA GRANT (10. rujna 2013.) i HR-P-SAB-EDA GRANT (04. travnja 2014.) na temelju čega je u Hrvatsku pristiglo ukupno 212 vozila MRAP. Od toga su 162 MRAP M-ATV (All Terrain Vehicle), 30 MRAP Maxx Pro Plus i 20 MRAP RG 33 HAGA (Ambulance). Za one koji se pitaju što će nam to, valja reći da se radi o implementaciji Ciljeva sposobnosti u skladu s NATO Capability Targets, odnosno deklariranih postrojbi HKoV, specijalnih postrojbi, i namjenski organiziranih snaga za sudjelovanje u operacijama potpore miru.

Što se tiče uvođenja u operativnu uporabu svih MRAP vozila, plan je da to bude izvršeno do kraja 2016. godine, i to na sljedeći način: 2015. godine u HKoV bi trebalo biti uvedeno 78 vozila MRAP M-ATV i 21 vozilo MRAP Maxx Pro, u Zapovjedništvo specijalnih snaga (dosadašnji BSD) 15 vozila MRAP M-ATV i 5 vozila MRAP Maxx Pro, u Zapovjedništvo za potporu 5 vozila MRAP M-ATV, 2 vozila MRAP Maxx Pro i 20 MRAP RG 33 HAGA, te u Pukovniju Vojne policije po 2 vozila MRAP M-ATV i MRAP Maxx Pro. Ispunjenjem ovoga plana, za 2016. godinu ostalo bi uvođenje još samo 62 vozila MRAP M-ATV u HKoV.

Vozilo AM General HMMWV – 1151

Dvadeset vozila HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle) Oružane snage RH također su dobile putem programa pomoći SAD-a i njihove donacije partnerskoj zemlji. I tu se također spominje implementacija Ciljeva sposobnosti u skladu s NATO Capability Targets, odnosno deklariranih postrojbi OS RH za sudjelovanje u operacijama potpore miru, ali i kombinacija s tek planiranim Panzerhaubicama PzH 2000. Planira se, naime, da nakon uvođenja u operativnu uporabu PzH 2000 dio vozila HMMWV u službi OS RH bude iskorišten kao podsustav prednjeg motritelja u potpori, dok će se ostatak vozila i dalje koristiti za provedbu obuke (u što je trenutno uključeno svih 20 vozila HMMWV u Hrvatskoj).

MRAP vozilo tipa Iveco LMV

Na temelju dva sklopljena ugovora s talijanskim proizvođačem Iveco, tijekom posljednjih 10 godina za OS RH je nabavljeno 10 LMV-vozila (Light Multirole Vehicle). Od toga je većina vozila (njih 9) godinama bila dio HRVCON-a u misiji ISAF u Afganistanu, dok je jedno korišteno za provedbu preduputne obuke vozača pri Središtu za obuku i doktrinu logistike u Požegi. Nakon nedavnog povlačenja ovih sredstava iz uporabe u misiji ISAF, vozila Iveco LMV prebačena su natrag put Hrvatske, te dodijeljena sastavnicama Vojne policije (deklariranome vodu za NATO PRC 2015).

Kamo s novom tehnikom?

Opremanje ovim vozilima sukladno je Dugoročnom planu razvoja OS RH prema kojem su temelj OS dvije gardijske brigade, organizirane kroz 7 bojni.

„Jedna bojna u Slavoniji će biti oklopna s tenkovima M84, dvije bojne opremljene s oklopnim borbenim vozilima M80, tri bojne sa 42 Patrije, a četvrta bojna – Vukovi – bit će opremljena vozilima M-ATV. Tako smo riješili da svih 7 postrojbi bude opremljeno sustavima koje im pružaju sposobnosti koje su nama potrebne“,

zaključio je na Gašincima zamjenik načelnika GS OS RH general Dragutin Repinc.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.