Novi Black Hawkovi – zamjena za Mi-171?

 

Nakon što je State Department krajem siječnja odobrio hrvatsku nabavu 8 helikoptera UH-60M Black Hawk, isto je u petak, 23. veljače, napravio i saborski Odbor za obranu. Članovi Odbora  jednoglasno su podržali namjeru Ministarstva obrane da nabavi 4+4 helikoptera (4 donirana i 4 kupljenja) za potrebe HRZ-a, što je posao ukupne vrijednosti 273,8 milijuna USD.

Odboru su ispred MORH-a, OS RH i HRZ-a prisustvovali ministar obrane Ivan Anušić, direktor GS OS RH general Krešo Tuškan, zapovjednik HDZ-a brigadni general Michael Križanec, načelnik Uprave za materijalne resurse Ivica Grebenar te brigadni general Davor Tretinjak, načelnik Sektora za naoružanje i opremu. Njihov posao – uvjeriti članove saborskog Odbora za obranu u nužnost nabave dodatnih američkih transportnih helikoptera – pokazao se kao prilično lak jer su članovi Odbora redom iskazivali zadovoljstvo ovom nabavom prikazanom kao „zamjena istočne tehnologije zapadnom“. Ministar obrane Ivan Anušić u uvodnom je obrazloženju rekao kako su helikopterske sposobnosti jedne od ključnih sposobnosti čitavih OS RH za ispunjavanje misija i zadaća, a s obzirom na

potrebu zamjene svih helikoptera Mi-8 i 17, plan je nastaviti proces opremanja s minimalno 12 helikoptera Black Hawk po načelu 4+4 helikoptera – putem donacija Vlade SAD-a i 4 helikoptera nabavom iz državnog proračuna RH, zbog čega je potkraj travnja 2023. godine Sjedinjenim Američkim Državama upućen pisani zahtjev, ‘Letter of Request ili LoR’“.

Sredinom veljače ove godine Vlada SAD-a dostavila je ugovor, odnosno „Letter of Offer and Acceptance“, nastavio je Anušić:

UH-60M Black Hawk na proslavi Dana OS RH na Jarunu 2023. god.

Za nabavu dodatnih 8 helikoptera Black Hawk, pripadajuće opreme i usluga u ukupnom iznosu od 283.870.829,00 američkih dolara, pri čemu je Vlada SAD-a osigurala financijsku pomoć u iznosu od 139.412.539,00 USD, odnosno 51 posto financijskih sredstava. Preostali financijski iznos od 134.388.290,00 USD Ministarstvo obrane će planirati u proračunskom razdoblju od 2025. do 2027. godine, kako je definirano navedenim ugovorima. Ministarstvo obrane će u proračunskom razdoblju od 2026. do 2028. godine planirati proračunska sredstva za podmirenje poreza na dodanu vrijednost kod isporuke roba i usluga prema dinamici definiranoj na pojedinim ugovorima“.

Zadaće koje će ovi novi helikopteri obavljati ostaju iste – spašavanje i traganje, medicinski prijevoz i aktivnosti specijalnih snaga, no isto tako ostaje ista i konfiguracija – sve je kao i kod dosad 4 zaprimljena UH-60M.

Dodatna oprema za Black Hawk helikoptere, tj. platforma koju se… zavisi za što se planira – da li će biti u operacijama specijalnih postrojbi, da li u specijalnim operacijama, da li će biti u operacijama izvidnice, da li će biti u operacijama izvlačenja – u ovom trenutku ne obuhvaća ta oprema ovu nabavku ovih helikoptera“,

rekao je Anušić. Na opasku da aktualna zamjena 1 za 1 (1 stari Mi-helikopter za 1 novi UH-helikopter) ne odgovara ni po nosivosti broja ljudi ni po desantnim sposobnostima, zbog čega bi u konačnici trebalo nabaviti još američkih helikoptera, Anušić je podsjetio kako je namjera i cilj potpuna zamjena istočne za zapadnu tehnologiju, „i od toga se  odustati neće“:

Što se tiče daljnjih nabavka Black Hawkova kao takvih, potpuno je iz ovoga jasno da oni nisu desantni helikopteri u smislu da se može u neki masovni desant, to su helikopteri koji mogu služiti kao vatrena potpora, helikopteri koji mogu izvršiti desant specijalnih jedinica za brzo djelovanje“.

Tu je Anušić pozvao u struku u pomoć, a zapovjednik HRZ-a brigadni general Križanec je objasnio da

u procesu istočnih helikoptera Mi-8, Mi-17 i 171 zamjena se temelji na taktičko-tehničkoj studiji koja je prvo uzela u obzir smisao, zadaće i namjenu višenamjenskog helikoptera zapadnog tipa koji su u svojoj suštini, doktrinarno, u samom začetku razlikuje od ruskih ili istočnih. Ne ide se na masovnost nego se ide na potpuno druge koncepte, gdje je u našoj studiji obuhvaćena i doktrina kopnene vojske, Ratne mornarice i Zapovjedništva specijalnih snaga. Tako da 1 za 1 ili volumen nije bitan, bitno je nešto drugo, a to su sposobnosti višenamjenske prirode u zapadnoj doktrini i konceptu ratovanja gdje desant masovni, u obliku kao što je Rusija počela u Ukrajini, više ne igra jer žrtva 24 nekakva desantna, posebno opremljena i obučena vojnika u odnosu na 12 nije isto. I u tom smislu, nije samo da smo promatrali vojne potreba i vojnu doktrinu Kopnene vojske, Mornarice i svih ostalih u Oružanim snagama, nego smo promatrali i napore koje Republika Hrvatska čini i u ostalom dijelu helikopterskih sposobnosti gdje se održava i ovaj civilni segment u kontekstu zadaća 3. misije koju bi mi trebali raditi“.

Na zastupničko pitanje da li se razmišlja o transformaciji jednog UH-60M u  VIP-verziju, general Križanec je bez imalo nećkanja odgovorio:

Od mene kao zapovjednika Ratnog zrakoplovstva nikad nećete čut da predlažem transformaciju višenamjenskog vojnog helikoptera u VIP-inačicu“.

Sudbina postojećih Mi-helikoptera još uvijek je neizvjesna. Dok su „osmice“ u svibnju prošle godine otišle u Ukrajinu, temeljem hrvatske odluke o donaciji nakon što su tim helikopterima istekli resursi, ostaje pitanje što je će biti s postojećih 10 helikoptera Mi-171. Prema zapovjedniku HRZ-a, njima 2026. i 2027. dolazi vrijeme za remont, no veliko je pitanje hoće li ga biti:

Ja ne mogu reći, predložiti da se remontiraju jer ne znam gdje. Pitanje dobavnih lanaca za pričuvne dijelove i usluge iz Rusije – narušeno! Nemogućnost plaćanja toga – narušeno!  I cijena. Za neke segmente, elemente ili dijelove tih helikoptera cijene su porasle i do 300 posto u ovom trenu, ako su uopće dobavivi. Znači, ’26.-’27. je ona godina kad bi se trebali odlučiti da li ćemo još produžit nešto… Pratimo i gledamo kako se ponašaju naši saveznici – u istom su problemu kao i mi, i oni trebaju neku tranziciju preživjeti. Iako su naručili zapadne helikoptere – i oni moraju čekati, čekat ćemo i mi. Znači, zasad ih se ne odričemo, koristit ćemo ih maksimalno dugo da bi ova tranzicija na zapadne helikoptere bila što bezbolnija i da ne izgubimo sposobnosti vojne, i drugo – potpore civilnim institucijama“.

„Ešice“ su i nakon posljednjeg remonta 2019. izašle s gomilom problema koji ih prate i danas, pa će biti više nego dobro uspije li dio novih naručenih Black Hawkova stići prije nego i Mi-171 odu u povijest (ako već ne na neki novi remont). Konačni korak – potpisivanje završnog ugovora za nabavu dodatnih 8 helikoptera UH-60M – mogao bi biti već ovoga tjedna.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.