“Dječje bolesti” Mi-171Sh?

 

Oko 160 reklamacija i 50% raspoloživosti – to je trenutna slika stanja nakon ruskog remonta helikoptera Mi-171Sh iz sastava HRZ-a. Prašinu je tijekom protekla dva dana digla Nova TV, prilozima o, kako se čini, ne baš najboljem ruskom remontu hrvatskih Mi-171Sh. Tako se u prilogu objavljenom u ponedjeljak, 3. veljače, spominje da je do sada prijavljen niz različitih tehničkih nepravilnosti na ovim helikopterima, kako banalnih, tako i ozbiljnijih.

Navodi s Nove TV

Helikopter Mi-171Sh evidencijske oznake 228 s remonta se vratio prije manje od pola godine, navodi Nova TV, ali se unatoč tome nalazi prizemljen u Zrakoplovno-tehničkom centru u Velikoj Gorici. „Mislim da je bio 20-ak dana, radilo se o otklanjanju neispravnosti hidro-servo pokretača“, priznao je pred mikrofonom novinarke Ivane Pezo Moskaljov direktor ZTC-a Ivica Grebenar, koji je odmah na potpitanje – da li je baš taj helikopter na popravku u ZTC-u ne 20-ak dana, nego od Nove godine? – pomirljivo uzmaknuo: „Moguće da je“.Isto je odgovorio i na pitanje da li je do sada bilo oko 160 reklamacija na remontirane helikopter – „Moguće da je točno“ – rekao je Grebenar, koji je u ZTC došao nakon što je prvo povjerenstvo za nabavu borbenih aviona završilo s radom. Iz predočene dokumentacije u televizijskom prilogu vidljivo je da je na helikopterima broj 221 i 222 bilo problema na sustavima za grijanje i ventilaciju, na broju 229 s kablom za skidanje podataka sa BUR-a, na broju 225 – s poklopcem kerozinskog grijača, na broju 220 – reklamacija uređaja za mjerenje udaljenosti (DME), itd…

Zapovjednik HRZ-a, brigadni general Michael Križanec, ustvrdio je tek da je riječ o redovnom održavanju nakon 50 sati leta. „Ovaj primjer sa curenjem određenog sustava u komandi, znači jednog aktuatora, uočeno je pravilno na vrijeme, pokrenut je postupak reklamacije i kvar je otklonjen“, izjavio je zapovjednik Križanec, dodajući da se ne može desiti da se takav nedostatak ne uoči. No helikopter br. 228 – koji je, igrom slučaja, u rujnu 2019. medije, ministra obrane i ruskog veleposlanika provozao iznad Zagreba kako bi se uvjerili u uspješnost remonta – nije jedini na „redovnom održavanju“. „Druga dva su također u redu za povremeni pregled i čekamo ruske stručnjake da dođu… Trebali su doći ovaj tjedan, međutim iz određenih razloga koji su vam poznati smo odgodili to, i možemo čekati jer flota nam je takva da nam  omogućuje, kažem to opet, provedbu svih zadaća“, izjavio je general Križanec za Novu TV. Osim spomenuta 3 helikoptera, i na drugim letjelicama tipa Mi-171Sh baziranima u Lučkom primijećen je niz nedostataka, priznaje i zapovjednik HRZ-a: „Bilo ih je mnoštvo, s time da morate biti svjesni… Reklamacije idu od onih najbanalnijih da nije pravilno zacrtan položaj određenog vijka, određeno crijevo nije postavljeno na način na koji je to predviđeno tehničkom dokumentacijom, do toga da imamo nekakvu nesukladnost u radu motora. Znači, to je sve očekivano“.

No ove neispravnosti i učestala potreba za mehaničarskim uslugama nisu razlog što je u misiju KFOR na Kosovu upućen hrvatski kontingent sa helikopterima Mi-8 MTV-1, umjesto dosadašnjih Mi-171Sh kao učestalih letjelica u toj operaciji. Razlog je, tvrdi zapovjednik HRZ-a pred kamerom Nove TV, to što je „red“ za sudjelovanje u KFOR-u na 395. Eskadrili transportnih helikoptera u čijem sastavu su i helikopteri Mi-8. U srpnju prošle godine obilježeno je 10 godina od početka sudjelovanja helikopterskih posada HRZ-a u NATO operaciji KFOR na Kosovu – naime, u srpnju sada već davne 2009. godine na Kosovo su sletjela dva hrvatska helikoptera Mi-171Sh, čime je započelo sudjelovanje pripadnika HRZ-a u operaciji KFOR. Kroz 31 HRVCON prošao je i niz helikoptera Mi-171Sh, ali i Mi-8 MTV1 (koji je od početka 2017. obavljao sve zadaće na Kosovu umjesto helikoptera Mi-171Sh koji su postupno povlačeni zbog odlaska na remont). Na prošlogodišnjoj prezentaciji remontiranih Mi-171Sh čulo se da je bitno da sve “ešice” prođu kroz operaciju na Kosovu i eksploataciju u svim godišnjim dobima dok traje garantni rok. A garantni rok je prema tadašnjem zamjeniku zapovjednika HRZ-a, brigadnom generalu Michaelu Križancu, određen na 18 mjeseci i 300 sati naleta po helikopteru.

U čitavoj je priči neobično i to da još uvijek aktualna Predsjednica RH, a time i vrhovna zapovjednica OS RH, Kolinda Grabar Kitarović, nije upoznata s „dječjim bolestima“ remonta Mi-171Sh. Bio je to nastavak ove priče, objavljen u središnjem Dnevniku Nove TV u utorak, 4. veljače, kada je i Ured predsjednice potvrdio da nisu upoznati s problemima nakon ruskog remonta. Takva praksa nije bila na snazi nakon remonta borbenih aviona MiG-21 u Ukrajini, kada je načelnik GS OS RH redovno obavještavao predsjednicu Grabar Kitarović o istim takvim „dječjim bolestima“ na od Mi-171Sh puno starijim borbenim avionima. Bila je to i tema za razgovor na posebnim sastancima u Uredu predsjednice, a HDZ-ov Josip Đakić je, mašući papirima, tražio i dobio tematsku sjednicu Odbora za obranu.

Reakcija s Krešimirca

Ova je priča Nove TV naljutila MORH, i to toliko jako da je Ministarstvo reagiralo podužim demantijem u kojem ne spore da 5 helikoptera Mi-171Sh trenutno ne leti, ali „broj uočenih i prijavljenih reklamacija svjedoči o stručnosti i predanosti zrakoplovnih tehničara Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te skrbi sustava zrakoplovno tehničkog održavanja o poštivanju odredbi ugovora“, iako stručnost i predanost tehničara HRZ-a ionako nitko ne dovodi u pitanje. „Od ukupno 10 remontiranih helikoptera Mi-171Sh“, navodi Ministarstvo obrane u podužem priopćenju, „trenutno je pet helikoptera operativno raspoloživo, tri helikoptera nalaze se na redovnom periodičkom održavanju, a dva helikoptera se nalaze na otklanjanju uočenih nedostataka, u jamstvenom roku. Remontirani helikopteri ostvarili su preko 1.000 sati naleta u godinu dana. Podatak da se tri helikoptera nalaze na redovnom periodičkom održavanju samo potvrđuje činjenicu da su helikopteri ispravni te da su bili u stalnoj uporabi obzirom da su ostvarili određeni broj sati naleta nakon kojeg je potrebno periodičko održavanje, što znači da se helikopteri redovno koriste i održavaju u skladu s propisima“. Dok MORH u demantiju spominje preko 1.000 sati leta u godinu dana, treba podsjetiti da je od početka prošle godine pa do rujna prošle godine (kada je održana prezentacija remontiranih Mi-171Sh) svih 10 helikoptera ostvarilo ukupno 700 sati naleta, uključujući i probne letove.

Remont je, tvrde dalje iz MORH-a, profesionalno odrađen od strane izabranog izvođača, Zrakoplovno tehničkog centra i stručnog nositelja remonta „Russian Helicopters“ iz Ruske Federacije sa svojom tehničkom podrškom: konstruktorskog ureda MIL, proizvođača helikoptera, te ovlaštenih remontnih zavoda.

Posao remonta 10 helikoptera Mi-171Sh iz sastava HRZ-a izaziva kontroverzu od samoga početka – od činjenice da je sam postupak krenuo prekasno, preko krajnje dubiozne provedbe natječaja i policijskih izvida, pa do izbora ruske tvrtke u jeku sankcija protiv Ruske Federacije. Baš kao i u slučaju remonta borbenih aviona MiG-21, i nakon remonta Mi-171Sh vuku se repovi, ovoga puta opravdavani kao „dječje bolesti“, dok se u slučaju „dječjih bolesti“ remonta MiG-21 spominjala nacionalna veleizdaja.

No ono što proizlazi kao zaključak nakon priče koju je objavila Nova TV puno je važnije od ikakvog političkog ping-ponga. Naime, iz riječi zapovjednika HRZ-a i predsjednika Uprave ZTC-a daju se iščitati neke bitne mane ovog remonta – kao prvo, za uklanjanje nedostataka na Mi-171Sh nužni su ruski stručnjaci (nadajmo se samo tijekom trajanja garancije, a ne i kasnije), te kao drugo – za neke uočene nedostatke nema rezervnih dijelova (koji se valjda opet čekaju iz Rusije). To bi mogla biti potvrda onoga na što su upozoravali djelatnici ZTC-a prilikom izbora ruskog partnera u provedbi remonta – (1) da je ugovor između ZTC-a i tvrtke „Russian Helicopters“ višestruko nepovoljan za hrvatsku stranu, koja njime nije ostvarila nikakav napredak u vidu jačanja sposobnosti, te izobrazbe i certificiranja vlastitog stručnog kadra, i (2) izgleda da istim putem nije ujedno osiguran i adekvatan te pravovremeno dostupan „pool“ rezervnih dijelova – već ZTC, HRZ i MORH učestalo ovise o ažurnosti i dobroj volji ruske strane. A to bi lako mogao biti puno veći problem od položaja nekog vijka u Mi-171Sh.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.