RH dobila odobrenje za nabavu još 8 helikoptera UH-60M Black Hawk

 

U petak, 26. siječnja, američki State Department odobrio je potencijalnu prodaju helikoptera UH-60M, kao i vezane opreme i usluge, Republici Hrvatskoj u procijenjenoj vrijednosti od 500 milijuna USD unutar programa Foreign Militry Sale (FMS). Agencija za obrambeno-sigurnosnu suradnju (DSCA) podnijela je potrebnu dokumentaciju kojom se američki Kongres obavještava  o ovom potencijalnom poslu kojim RH na postojeća 4 helikoptera zaokružuje UH-60M Black Hawk eskadrilu.

Vlada RH zatražila je kupovinu 8 helikoptera UH-60M Black Hawk, 19 motora T700-GE 701D (16 instaliranih i 3 rezervna), 20 satelitskih radio uređaja AN/ARC-231A RT-1987 VHF/UHF LOS (SATCOM), 10 sustava AN/AAR-57 za upozoravanje na opasnost od raketa (CMWS), 20 ugrađenih sustava GPS i inercijalne navigacije sa sustavima protiv njenog ometanja (SAASM) (ili njihove buduće varijante) i 18 strojnica M240H. Također su tu uključeni i satelitski radio sustavi AN/ARC-231 RT-1808A (ili budući nadomjesci), prijemnici sustava upozorenja na radare APR-39C (V) 1/4, sustavi detektora laserskog zračenja AVR-2B, APX-123A IFF transponderi (ili njihovi budući nadomjesci), HF radio sustavi ARC-220 s KY-100M, stanice VRC-100, kriptografski sustavi za IFF, kriptografski sustavi za  komunikacijsku sigurnost, kao i razna druga oprema – među ostalim su tu i sustavi balističkog oklopa, dodatni tankovi za gorivo, sjedala za strijelce, razni simulatori, kacige, rezervni dijelovi i alati, oprema za testiranje, itd. Ponuđena oprema donekle su razlikuje od one prvotne iz nabave Black Hawkova 2019. godine i ukoliko je RH odluči uzeti – budući helikopteri UH-60M ipak će biti bolje opremljeniji od postojećih. Od ukupne vrijednosti od  500 milijuna USD, DSCA je glavnu opremu procijenila na 250 milijuna, dok preostalih 250 milijuna ide na svu ostalu opremu, robu i usluge. Pritom se u glavnu opremu ubraja: 8 helikoptera, 19 motora, 20 satelitskih uređaja, 10 sustava za upozorenje na opasnost od raketa, 20 ugrađenih sustava GPS i inercijalne navigacije sa sustavima protiv njenog ometanja, te 18 strojnica.

Kako napominje DSCA u svom priopćenju, ova kupoprodaja će ojačati hrvatske sposobnosti odvraćanja aktualnih i budućih prijetnji, te podupiranja koalicijskih operacija, a ojačat će i interoperabilnost sa snagama SAD i drugih NATO partnera. Iz DSCA se procjenjuje da Hrvatska neće imati problema pri uključivanju ove opreme u svoje Oružane snage. Nositelj ovog ugovora bit će Lockheed Martin/Sikorsky u Stratfordu, savezna država Connecticut. Uz posao se ne vežu uzvratni poslovi (offset), a za njegovu provedbu biti će potreban dolazak u Hrvatsku oko 15 zaposlenika Vlade SAD ili ugovornih stručnjaka.

Ukupna cijena novog paketa procijenjena je na 500 milijuna USD, planirana da se podmiri iz programa FMF (Foreign Military Financing) i nacionalnim sredstvima. Svi opisi i dolarske vrijednosti navedeni su za najviše procijenjene količine i iznose, zasnovane na inicijalnim zahtjevima. Konačni dolarski iznosi bit će niži, ovisno o konačnim zahtjevima, proračunskim ovlaštenjima i potpisanim ugovorima o kupoprodaji ako i kada oni budu zaključeni. Krajem ožujka prošle godine, premijer Plenković je u uvodu 205. sjednice Vlade istaknuo kako je s Vladom SAD-a dogovorena „potpora kroz program financiranja stranih oružanih snaga, FMS, u iznosu od 140 milijuna dolara, koji su dodijeljeni Hrvatskoj“. Svih 140 milijuna dolara, najavio je premijer, otići će za nabavu novog naoružanja od SAD-a. Jutarnji list je tada objavio da će se od ukupnog iznosa 100 milijuna USD iskoristiti za nabavu helikoptera, a 40 milijuna za dodatnu opremu za vozila Bradley. Dva mjeseca kasnije, u svibnju prošle godine, gostujući na Hrvatskom radiju, tadašnji ministar obrane Mario Banožić rekao je  da će dobar dio od najavljenih 140 milijuna USD „biti utrošen upravo na nabavku, odnosno donaciju 4 Black Hawka, a 4 bi kupila Republika Hrvatska i na  taj način bi došli do onog željenog broja 12“. Ugovorena potpora od 140 milijuna USD je svojevrsna kompenzacija za to što se Hrvatska odrekla svojih dosadašnjih helikoptera Mi-8 i onda ih transferirala u Ukrajinu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.