Prvi trag hrvatskih Mi-8 u Ukrajini

 

Prošlo je nešto više od dva mjeseca otkako je 14 helikoptera Mi-8 izuzeto iz sastava Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te krenulo put Ukrajine. Od tada se o njima nije čulo ništa, kako u hrvatskim tako i u ukrajinskim medijima. I tako sve do kraja prošloga tjedna, kada su na telegram kanalu „Borbeno zrakoplovstvo Ukrajine“ (Бойова авіація України) objavljene 2 fotografije „Mi-8MTV-1 prebačeni od strane Hrvatske“.

Fotografije prati i prigodni tekst: „Hrvatska je Ukrajini prebacila 14 helikoptera Mi-8MTV-1 i Mi-8T. U svibnju je u Ukrajinu stiglo 9 helikoptera, a još 5 je dovezeno kopnenim transportom. Helikopteri su već dobili elemente kamuflaže ‘anti-Mikola’“. Radi se o maskirnoj shemi koja obavezno uključuje boje ukrajinske zastave (plavu i žutu) kojima se prvenstveno priječi prijateljsku vatru, a što se može i vidjeti na jednoj od fotografija – dok druga fotografija pokazuje potpuno sivi helikopter Mi-8 (za sada) bez ikakvih oznaka.

Kako smo već ranije pisali na portalu Obris.org, oznake s hrvatskih „Osmica“ uklonjene su u Zrakoplovno-tehničkom centru, gdje su obavljeni još neki dodatni radovi, i u čijem su dvorištu helikopteri čekali finalni dogovor o isporuci u Ukrajinu. To se na kraju dogodilo 05. svibnja u zoru, kada je 9 helikoptera iz Zagreba krenulo prema Hrvatskom zagorju i potom prema Sloveniji, a nakon toga kroz Austriju i Slovačku do Poljske, gdje su bili predani ukrajinskoj strani. Ispostavilo se da je u Poljskoj tom prilikom ostalo 7 helikoptera Mi-8, dok su se 2 u kasnim popodnevnim satima vratila u Hrvatsku, zajedno s pilotima i drugim osobljem HRZ-a, te njihovom opremom. Preostalih 7 helikoptera Mi-8 otišlo je za Ukrajinu kopnenim putem. Sve to je ponešto drugačije od aktualnih navoda iz Ukrajine, na kako bilo da bilo – bitno da su te letjelice našle dobru borbenu svrhu.

 

Photo: Telegram/UkrAirForce

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.