Napokon! Imenovani novi zapovjednici u OS RH!

 

Od danas niz zapovjednih mjesta u OS RH više nije prazan. Nakon višegodišnje rupe na nizu važnih dužnosti, danas je predsjednik RH Zoran Milanović potpisao nova imenovanja, uključujući i ono za ravnatelja VSOA-e. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Temeljem ranije postignute suglasnosti o imenovanju čelnika na otvorena i nepopunjena zapovjedna mjesta u OSRH te nakon razgovora i dogovora predsjednika Republike Zorana Milanovića i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića jučer u Sinju, predsjednik Milanović danas je potpisao odluke o imenovanju i raspoređivanju časnika na dužnosti zapovjednika u OSRH.

General Krešo Tuškan-novi direktor GS OS RH

General-bojnik Krešo Tuškan raspoređen je na dužnost direktora Glavnog stožera OSRH, general-bojnik Slaven Zdilar imenovan je na dužnost zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“, general-bojnik Denis Tretinjak raspoređen je na dužnost načelnika Operativne uprave Glavnog stožera OSRH, komodor Milan Blažević imenovan je na dužnost zapovjednika Obalne straže RH, brigadni-general Ivan Zelić raspoređen je na dužnost načelnika Personalne uprave Glavnog stožera OSRH na rok do 31. prosinca 2023., brigadir Jozo Matković raspoređen je na dužnost načelnika Uprave za logistiku Glavnog stožera OSRH, brigadir Mirko Stošić imenovan je na dužnost zapovjednika Gardijske mehanizirane brigade HKoV-a, a brigadir Tihomir Zebec imenovan je na dužnost zapovjednika Počasno-zaštitne bojne OSRH.

Isto tako, Predsjednik Republike je danas supotpisao – uz supotpis predsjednika Vlade RH – Prijedlog kandidata za ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije, brigadnog generala Ivana Turkalja, a koji se upućuje Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora na prethodno mišljenje. 

General Slavn Zdilar – iz RACVIAC-a na HVU

Predsjednik Republike, nadalje, potpisat će i ostala ranije usuglašena imenovanja na vojne dužnosti koje su nepopunjene ili će biti upražnjene zbog spomenutih imenovanja zapovjednika u OSRH čim za te, ranije dogovorene i usuglašene prijedloge kandidata, ministar obrane provede i formalne procedure izbora kandidata. Predsjednik Vlade Andrej Plenković zajamčio je predsjedniku Milanoviću tijekom jučerašnjeg razgovora kako će ministar obrane ispuniti ranije dogovorene i usuglašene prijedloge kandidata te da će se u najbržem mogućem roku provesti procedure predlaganja Vojnog predstavnika RH pri NATO i EU, te imenovanje zamjenika direktora Centra za sigurnosnu suradnju – RACVIAC.”

Ministarstvo obrane je 03. kolovoza raspisalo interni oglas za popunu dužnosti u Centru za sigurnosnu suradnju – RACVIAC koju je do sada obnašao general Zdilar, kao i  za mjesto vojnog predstavnika RH pri NATO i EU, koje bi trebalo biti popunjeno do jeseni ove godine. Time je, barem zasad, riješen višegodišnji sukob na relaciji ministar obrane – Vlada – Predsjednik RH, pri čemu je Zoran Milanović kao uvjet za svoj potpis navodio povratak brigadira Elvisa Burčula u službu na mjesto zapovjednika PZB, a Andrej Plenković – Milanovićevu ispriku za učestalo vrijeđanje i unošenje neprimjerene komunikacije u hrvatski politički prostor. Obojica su odustala od svojih uvjeta tijekom dva uzgredna viđenja u Kninu i Sinju. Možda bi ih za ubuduće obojicu trebalo povesti u lunapark da uz šušur i zabavu riješe i ostala otvorena pitanja u državi!

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.