Promjena u MND-C: “General Tretinjak može biti ponosan”

 

Posljednji dan mjeseca srpnja ujedno je bio i zadnji radni dan general-bojnika Denisa Tretinjaka kao zapovjednika „Multinacionalnog divizijskog zapovjedništva – Centar (MND-C)“ u mađarskom Székesfehérváru. U ponedjeljak, 31. srpnja, u tamošnjoj vojarni „Alba Regia“ održana je svečana ceremonija primopredaje dužnosti – umjesto generala Tretinjaka, novi zapovjednik Multinacionalnog divizijskog zapovjedništva postao je brigadni general Tibor Králik iz sastava Oružanih snaga Republike Slovačke. Králik je od travnja prošle godine bio na dužnosti načelnika stožera Divizije, a na njegovo dosadašnje mjesto imenovan je hrvatski brigadni general Dražen Ressler.

General-bojnik Tretinjak je čelno zapovjedno mjesto u MND-C preuzeo 1. kolovoza 2020., kada je ondje stigao i prvi hrvatski kontingent. Tijekom tri godine, koliko je hrvatski general bio na čelu Zapovjedništva, MND-C postao je dio strukture NATO snaga, te je ove godine dosegao i početnu operativnu sposobnost. Zato i ne čudi da je iz Székesfehérvára ispraćen uz same pohvale – general-pukovnik Guglielmo Luigi Miglietta, zapovjednik Zapovjedništva savezničkih snaga NATO-a (Brunssum, Nizozemska) rekao je da mu je zadovoljstvo vidjeti brzi tempo rasta MND-C, njegov razvoj i uzastopne uspjehe koje postiže. Zahvalivši general bojniku Denisu Tretinjaku na trogodišnjoj službi, Miglietta je pohvalio generala Tretinjaka za „fenomenalan rad u iznimno dinamičnom razdoblju naše povijesti“, napominjući da s pravom može biti ponosan na rezultate koje je MND-C ostvarilo pod njegovim zapovjedništvom jer iza sebe ostavlja „jaku postrojbu sposobnu odgovoriti svim izazovima“. General-pukovnik dr. Gábor Böröndi, načelnik Glavnog stožera Mađarskih oružanih snaga, osvrnuvši se na moto zapovjedništva – „Inovacija, hrabrost, vjera“ – istaknuo je kako je osnivanje organizacije bila prilično inovativna ideja. Ova se inicijativa, rekao je general Böröndi, pokazala kao mudro predviđanje i promišljanje, jer prije četiri godine „ni očekivanja NATO-a ni skori rat nisu poticali na uspostavu međunarodnog divizijskog zapovjedništva na ovim prostorima“. Sada je potvrđena ispravnost odluke. „Bez hrabrosti bilo bi nemoguće prevladati početne poteškoće. I iako ove godine nije bilo manje izazova, zapovjedništvo je postiglo veliku prekretnicu uspješnim certificiranjem borbene spremnosti“, napomenuo je načelnik GS OS Mađarske, uz nadu da će do kraja ove godine biti dostignuta i puna operativna spremnost.

Opraštajući se sa suradnicima MND-C, general Denis Tretinjak rekao je da s radošću i ponosom gleda na protekle tri godine. Rad su, kako je rekao, započeli zajedno s prvim sastavom Stožera MND-C, pri čemu je svatko pridonio svojim znanjem i dosadašnjim iskustvom, a sitne čestice sklapale su se u složeni mozaik: „Upornim i predanim radom ovaj je mozaik pretočen u proces i cjelinu koja se kontinuirano razvija“. Okrećući se svom nasljedniku, rekao je kako je, poznavajući brigadnog generala Králika i vojnike iz zapovjedništva, siguran da će uspješno te učinkovito odgovoriti zadaćama koje su pred njima.

Ministar nacionalne obrane Mađarske Kristóf Szalay-Bobrovniczky – u znak priznanja za izvrsnu pripremljenost i upravljanje, kao i za požrtvovno djelovanje u rješavanju zajedničkih zadaća – odlikovao je general-bojnika Denisa Tretinjaka Ordenom za zasluge. Odlikovanje je hrvatskom generalu na svečanosti uručio general-pukovnik dr. Gábor Böröndi. Osim ovog odličja, general Tretinjak dobio je i medalju slovačkog načelnika Glavnog stožera i spomen-medalju gradonačelnika Székesfehérvára.

Hrvatska i Mađarska sudjeluju u formiranju Multinacionalnog divizijskog zapovjedništva – Centar (MND-C) od 2019.godine, smatrajući ovo Zapovjedništvo sredstvom jačanja sposobnosti NATO saveza. Naknadno im se pridružila i Slovačka, u cilju jačanja regionalne suradnje zemalja Središnje Europe.

 

Photo: Honvedelem.hu

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.