Plenković: “Prvo ‘Sorry stari’, onda imenovanja!

 

Na tvrdnje predsjednika RH Zorana Milanovića izrečene na press-konferenciji održanoj u utorak, 4. srpnja, danas je odgovorio premijer Andrej Plenković. Iako su mediji pozvani kako bi, prije svega, čuli stajalište premijera o mega-aferi vezanoj uz HEP-ove kupovine te prodaje plina, Plenkoviću je bilo puno draže govoriti o sukobu sa Zoranom Milanovićem koji se doduše itekako održava na obrambenu i vanjskopolitičku sferu. Tako je Plenković najavio privremeno rješenje za Vojnu sigurnosno-obavještajnu agenciju, o kojem se razgovaralo na jučerašnjem sastanku Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija.

„Budući  da mandat generalu Kinderu ističe za nekoliko dana, mi smo već pripremili – a o tome je informiran njegov savjetnik za pitanja sigurnosti i obrane g. Lozančić, to mu je jučer prenio potpredsjednik Vlade nadležan za nacionalnu sigurnost – pripremili način kako da se ovlasti jednu osobu u sustavu Vojne sigurnosne-obavještajne agencije koja bi obavljala one poslove koje sukladno zakonu može obavljati dok se ne postigne dogovor o čelniku VSOA-e“,

rekao  je danas premijer Plenković, sugerirajući da tu nema puno (ili uopće) mjesta za razgovor o rješenju koje je Vlada već pripremila.

Premijer Plenković ponovno se osvrnuo na Vladinog kandidata za mjesto ravnatelja VSOA-e, generala Miju Validžića, za kojeg je Milanović eksplicitno rekao da ne može proći jer je, među ostalim, tek nedavno popunio upražnjeno mjesto ravnatelja Obavještajne uprave pri GS OS RH:

„Riječ je o hrvatskom časniku, pripadniku Antiterorističke jedinice Lučko, pripadniku Hrvatske vojske, policije ranije, koji je bio i zapovjednik Gardijske oklopne moder… motorizirane brigade. Čovjek sa svim referencama da obavlja posao čelnog čovjeka VSOA-e. Mi smo jučer čuli da  je Vlada nekoga – misli na Validžića – bacila preko plota. Smo dobro čuli?! Dakle, Predsjednik Republike koji za sebe voli govoriti da je Vrhovni zapovjednik kaže za čovjeka kojeg je on nedavno potpisao da bude prvi čovjek Obavještajne uprave u Glavnom stožeru Hrvatske vojske da smo mi njega bacili preko plota. E vidite, za razliku od njega, mi poštujemo proceduru, poštujemo zakon, poštujemo Ustav“,

naglasio je premijer, navodeći potom primjer predsjednikovog „silovanja Ustava“ prilikom pokušaja da prof. Zlatu Đurđević nametne za predsjednicu Vrhovnog suda. Upravo suprotno, rekao je premijer Plenković, Vlada je sukladno zakonu predložila kompetentnu osobu za šefa VSOA-e, agencije koja je „by-th-way, dio Ministarstva obrane“, a ne „neka posebna agencija van sustava Ministarstva obrane“, naglasio je Plenković. No upražnjeno čelno mjesto VSOA-e je samo jedno u nizu onih za koja je ministar obrane predložio kandidate, a Predsjednik RH nije prihvatio (i opet bez primjedbi ili razgovora) samo potpisao imenovanja, rekao je Plenković te potom počeo nabrajati:

General Krešo Tuškan, nesuđeni direktor GS OS RH

„Mijo Validžić, brigadni general – 5 mjeseci prijedlog stoji. Krešo Tuškan, general-bojnik, prijedlog za direktora Glavnoga stožera Oružanih snaga – prijedlog stoji. Slaven Zdilar – prijedlog za zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta – prijedlog stoji. Ante Tolić za predstavnika vojnoga Hrvatske pri NATO-u – prijedlog stoji. Milan Blažević – prijedlog za zapovjednika Obalne straže – prijedlog stoji, vjerojatno već više od 2 godine“.

Slično je i s prijedlozima MVEP-a za veleposlanička mjesta, tvrdi premijer Plenković, jer je Milanović tražio podjelu „fifty-fifty“, što je bilo suprotno dotadašnjoj praksi.

Sve to je došlo nakon poziva premijeru Plenkoviću da se hitno nađu, kojeg je jutros predsjednik Milanović još jednom uputio i javno objavio.

„Poštovani predsjedniče Vlade, Kao što Vam je poznato, 10. srpnja 2023. godine istječe mandat ravnatelja u ostavci Vojne sigurnosno-obavještajne agencije generala Ivice Kindera. Budući da nas dvojica još uvijek nismo dogovorili i usuglasili kandidata za novog ravnatelja VSOA-e, pozivam Vas da se žurno sastanemo, razgovaramo i usuglasimo kandidata za ravnatelja VSOA-e, kao što je to propisano Ustavom i zakonom te u skladu s ustaljenom praksom kod svih dosadašnjih imenovanja čelnika sigurnosno-obavještajnih agencija. Ujedno smatram kako se problemi kojima je ta agencija opterećena niz godina ne mogu riješiti samo imenovanjem novog ravnatelja VSOA-e. Tim više je potreban naš sastanak kako bismo – kao jedini Ustavom i zakonom za to ovlašteni – raspravili i usuglasili smjernice za sistemske promjene u funkcioniranju te agencije u budućnosti. S obzirom na važnost i žurnost teme, predlažem Vam sastanak već tijekom današnjeg dana“.

Premijer Plenković pred medijima  i javnosti iznio je svoj osnovni uvjet za održavanje takvog sastanka na vrhu:

„Da bi se došlo u poziciju da se razgovara onda se mora napraviti tako fina, kulturna, javna isprika meni, ministrima, Vladi, HDZ-u i hrvatskoj javnosti za uništavanje političke kulture i komunikacije u Hrvatskoj u protekle 3 godine do mjere gdje, ponavljam, njegov obrazac ponašanja – pratite Sabor – postaje nešto što je prihvatljivo“.

Ili u jednoj od više navedenih osobnih interpretacija premijera to bi trebalo zvučati:

„Sorry stari, pretjerao sam. Nisam htio, nemoj moooolim te, uzimat to za ozbiljno, znaš kakav sam ja! E da to čujemo – može. Al dok toga nema, nema sastanka!“.

Nakon što premijer, Vlada ili Savjet za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija, ili tko već donese takvu unaprijed pripremljenu odluku o v.d. ravnatelja VSOA-e, premijer Plenković tvrdi kako „neće biti ugrožena nacionalna sigurnost, neće propast VSOA, neće propast diplomacija, neće propasti niti sustav niti Ustav!“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.