Brigadir Kujundžić – privremeni otpravnik poslova u VSOA-i

 

Danas „5 do 12“, a zapravo  samo 2 sata prije kraja zadnjeg radnog dana generala Ivica Kindera kao čelnog čovjeka VSOA-e, postignut je dogovor o njegovoj zamjeni. Točnije, ne o stvarnoj zamjeni, odnosno o novom ravnatelju Vojne sigurnosno-obavještajne agencije, niti o zamjeniku ravnatelja ili kakvom vršitelju dužnosti ravnatelja, nego tek o svojevrsnom  „otpravniku poslova“ tijekom narednih mjesec dana. O rezultatu višednevnih razgovora i pregovora unutra Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija izvijestio je Ured predsjednika RH oko 14 sati, a priopćenje prenosimo u cijelosti:

Usuglašena je Odluka o davanju ovlasti za koordinaciju poslova i potpisivanje akata iz djelokruga Vojne sigurnosno-obavještajne agencije i predsjednik Republike Zoran Milanović potpisat će tu Odluku tijekom dana, čim mu bude dostavljena.

Prema usuglašenoj Odluci, do imenovanja ravnatelja VSOA-e – a najdulje mjesec dana – koordinaciju poslova i potpisivanje akata iz djelokruga Vojne sigurnosno-obavještajne agencije obavljat će brigadir Ante Kujundžić. Osoba koja će privremeno, idućih mjesec dana, koordinirati poslove i potpisivati akte VSOA-e, imat će ograničene ovlasti te nije, između ostaloga, ovlaštena podnositi pisane prijedloge za primjenu mjera tajnog prikupljanja podataka. Odluka stupa na snagu 11. srpnja 2023.

S obzirom da je predsjednik Vlade konačno pristao na Ustavom propisanu proceduru imenovanja čelnika sigurnosno-obavještajnih agencija, te budući da se radi o privremenom rješenju u slučaju VSOA-e, predsjednik Milanović poziva da se odmah započne s usuglašavanjem kandidata za novog ravnatelja VSOA-e u skladu s ustavnom procedurom. Jednako tako, predsjednik Milanović poziva Vladu da se žurno pristupi rješavanju i svih drugih otvorenih kadrovskih pitanja u Oružanim snagama Republike Hrvatske i diplomaciji kod kojih je potrebno usuglašavanje predsjednika Republike i Vlade. Što se tiče predsjednika Milanovića, razgovori u cilju usuglašavanja mogu odmah početi“.

Samo sat i pol prije nego je ovo priopćenje poslano medijima, premijer Andrej Plenković – koji danas boravi u posjetu Dubrovačkoj županiji – potvrdio je da su obje strane suglasne s privremenim otpravnikom poslova:

„Ja sam upravo potpisao odluku kojom ovlašćujemo jednoga djelatnika VSOA-e za obavljanje nužnih poslova sljedećih mjesec dana. Dakle, dogodilo se upravo ono što sam sugerirao na press-konferenciji u petak, da potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja i član Vlade za nacionalnu sigurnost, ujedno i predsjednik Savjeta za koordinaciju obavještajnih službi, zajedno sa zamjenikom predsjednika tog Savjeta – a to je predstavnik Ureda predsjednika, to je gospodin Lozančić, obave razgovore tijekom vikenda… Oni su se usuglasili i o osobi i o formi kako da se to riješi. Dakle, ja sam, što se nas tiče, dopis potpisao i – s obzirom da od sutra gospodin Kinder više nije prva osoba VSOA-e – imamo rješenje sa željom, i sad to ponavljam još jednom, da se usuglasi novi čelnik VSOA-e…“.

Pritom, naglasio je Plenković, Vlada ne odustaje od brigadnog generala Mije Validžića kao svog kandidata za ravnatelja VSOA-e pri čemu, rekao je premijer, treba imati na umu da se radi o jednom izuzetnom kvalitetnom kandidatu kojeg je predložio ministar obrane u ime Vlade i premijera. Jednako tako, naglasio je Plenković, nigdje u Ustavu ne piše da se radi „usuglašavanja“ premijer i predsjednik moraju osobno sastati:

Piše da se moramo usuglasiti. Mi se možemo usuglašavati sastankom, što nije realno. Nema  isprike – nema sastanka, tu se pozicija ne mijenja. Možemo se dogovarati pisanom komunikacijom, možemo se dogovarati putem naših suradnika. To nigdje nije definirano, Kao što se uvremenu dok je Milanović bio premijer s tadašnjom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović usuglašavao – znate tko? – njegov ministar obrane Kotromanović“.

No kako Kotromanović i Banožić definitivno nisu u istoj poziciji, nema nikakve šanse da aktualni ministar obrane bude sugovornik u Uredu predsjednika.

Ovlaštenjem brigadira Kujundžića kao otpravnika poslova privremeno je spriječena  kriza u VSOA-i, a tekući poslovi – uključujući isplatu plaća – nastavit će se obavljati još mjesec dana. No unutar tih mjesec dana Markov trg i Pantovčak trebali bi se usuglasiti o novom čelnom čovjeku Vojne sigurnosno-obavještajne agencije, što će se – sudeći prema izjavama koje su proteklih dana padale i s premijerove i predsjednikove strane – teško dogoditi. Time će nova kriza u VSOA-i nastati usred Vladinog kolektivnog godišnjeg odmora, početkom kolovoza.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.