Službeno je – Kinder na čelu VSOA-e

 

Nakon nekoliko dana zatišja, kraj prošloga tjedna obilježila je službena objava promjene na čelu Vojne sigurnosno-obavještajne agencije. Tako je u Narodnim novinama br. 76/15 od 10. srpnja objavljeno „Rješenje o razrješenju ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije“, te „Rješenje o imenovanju ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije“.

U Rješenju o razrješenju piše tek da se Zdravko Klanac razrješuje dužnosti ravnatelja VSOA-e s danom 9. srpnja ove godine, dok u Rješenju o imenovanju piše da se Ivica Kinder imenuje ravnateljem VSOA-e s danom 10. srpnja 2015. godine. Oba su rješenja, kako i propisuju Ustav RH te Zakon o sigurnosno-obavještajnom sustavu RH, te uz prethodno mišljenje Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, zajednički donijeli i supotpisali Predsjednica RH te predsjednik Vlade RH još prije 10 dana – točnije, 3. srpnja ove godine.

Gdje su i što rade: Darko Grdić i Ognjen Preost

Gdje su i što rade: Darko Grdić i Ognjen Preost

Dok se za netom smijenjenog Klanca još i moglo čuti da će biti preraspoređen na neko drugo radno mjesto unutar hrvatskog obrambenog sustava, na pitanje tko će naslijediti Kindera u Uredu predsjednice – odgovor se još ne zna, barem ne javno. No i to je dio procesa koji je obilježio promjenu na čelu VSOA-e, za koju bi se nakon svega moglo reći da je – najtajnovitija od svih tajnih službi.

Kad je VSOA u pitanju, za nju se, evo, jedva zna tko joj je na čelu, ali koliko je njen proračunski udio, kako i na što troši sredstva, te što se događa s njenim djelatnicima, štoviše dužnosnicima, koji taj novac „zamrače“ za osobne potrebe – nitko pojma nema. Prošlo je nešto više od godinu dana od kad je otpočelo suđenje bivšim čelnicima VSOA-e, Darku Grdiću i Ognjenu Preostu, te još trojici suoptuženika, ali se o samom postupku ne zna ništa, osim da teče s povremenim prekidima. Za sada posljednje ročište u slučaju službeno nazvanome “Grdić i drugi” održano je 9. srpnja, baš na dan kada je smijenjen Zdravko Klanac, Grdićev nasljednik na čelu VSOA-e.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.