Konačno suglasje o ravnatelju VSOA-e!

 

Nakon dva dana uzastopnih susreta (prvo u Kninu na obilježavanju VRO “Oluja”, a potom na Sinjskoj alki), čini se da su premijer Andrej Plenković i predsjednik ZoranMilanović konačno postigli dogovor o novom ravnatelju Vojne sigurnosno-obavještajne agencije. Kako se neslužbeno saznaje, predsjednik Milanović navodno je supotpisao odluku o novom čelnom čovjeku koji bi VSOA-u trebao preuzeti već krajem ovoga tjedna kada ističe mjesec dana otpravnika poslova brigadira Ante Kujundžića. U priopćenju poslanom danas poslijepodne, Ured predsjednika potvrdio je da je Zoran Milanović potpisao imenovanja za cijeli niz vojnih zapovjednika, uključujući i prijedlog za ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije. Posljednji formalni korak je sjednica Odbora za unutarnje poslove i nacionalnu sigurnost, koja će se izgleda održati ili u srijedu, 09. kolovoza, ili u četvrtak, 10. kolovoza, kako bi se saslušao kandidat za ravnatelja VSOA-e.

Nakon relativno uspješnog  i brzog dogovora o privremenom, jednomjesečnom otpravniku poslova ravnatelja VSOA, postignutog unutar Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija, drugi krug razgovora između potpredsjednika Vlade Tome Medveda i predsjednikovog savjetnika za nacionalnu sigurnost Dragana Lozančića nije išao tako glatko. Pojedinci upućeni u proces tvrde da su razgovori naglo zapeli nakon što je potpredsjednik Medved uključio ministra obrane Marija Banožića, koji se žestoko usprotivio da se osim ravnatelja  VSOA-e u istom paketu pokušaju dogovoriti i ključni  zapovjednici i vojni izaslanici na mjestima koja su već godinama prazna –  čelna mjesta direktora Glavnog stožera, zapovjednika Obalne straže, HVU i PZB, kao i vojnog predstavnika RH pri NATO-u. Ured predsjednika je u priopćenju od 02. kolovoza  potvrdio da se zaista  razgovara o “paketu”:

“U razgovorima i konzultacijama postignuta je suglasnost oko imenovanja direktora Glavnog stožera OSRH, zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta, zapovjednika Obalne straže, vojnog predstavnika RH pri NATO-u, ravnatelja VSOA-e te svih drugih čelnika koji bi trebali biti imenovani na vojne dužnosti koje su nepopunjene kao rezultat rotacije zapovjednih kadrova. Za završetak procedure imenovanja još se čeka samo provođenje interne procedure u MORH-u, vezane uz dva imenovanja, a za koju ministar obrane tvrdi kako je mora provesti.

Predsjednik Republike potpisat će usuglašene prijedloge imenovanja čim ministar obrane završi internu proceduru na kojoj sam inzistira. Predsjednik Republike očekuje da će ministar obrane provesti spomenutu proceduru u najkraćem mogućem  roku, a najkasnije do 10. kolovoza 2023. kako se ne bi morala produljivati Odluka o davanju ovlasti za koordinaciju poslova iz djelokruga VSOA-e te kako bi mogao imenovati nove čelnike na upražnjena i nepopunjena zapovjedna mjesta. Predsjednik Republike koji kao vrhovni zapovjednik OSRH odgovara za obranu Republike Hrvatske i za funkcioniranje sigurnosnog sustava čvrsto stoji na stajalištu kako se kod imenovanja na dužnosti u Oružanim snagama mora postupati sustavno i planski, vodeći računa o svim sastavnicama sustava.”

Istoga dana oglasilo se i Ministarstvo obrane:

“Kako smo već više puta izvještavali, imenovanje ravnatelja Vojno sigurnosno-obavještajne agencije supotpisuju predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Republike Hrvatske, uz prethodno mišljenje Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora. Procedura imenovanja vojnih zapovjednika i drugih dužnosti u Hrvatskoj vojsci odvija se po drugačijoj proceduri, odnosno takve procedure propisane su Zakonom o obrani i Zakonom o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske.

Napominjemo pritom kako prijedlozi imena kandidata na dužnosti koje se navode u predmetnom priopćenju, kod Predsjednika Republike stoje već mjesecima. Podsjećamo i kako je ministar obrane Mario Banožić više puta javno pozivao PRH na rješavanje pitanja imenovanja djelatnih vojnih osoba na nepopunjena zapovjedna mjesta i dužnosti u Hrvatskoj vojsci.

Međutim, zbog činjenice kako je do 10. kolovoza 2023. potrebno imenovati ravnatelja VSOA-e, to imenovanje je prioritet i ni na koji način ne može biti uvjetovano imenovanjem na druge dužnosti u Hrvatskoj vojsci.
Za pojedina imenovanja koja se navode u predmetnom priopćenju, sukladno Zakonu o službi u OSRH, mora se provesti interni oglas. Nije riječ ni o kakvom “čekanju” ili provođenju interne procedure u MORH-u koju “ministar obrane tvrdi kako je mora provesti”, kako stoji u priopćenju Ureda PRH, već je riječ o zakonskoj obvezi. Isto tako, što se tiče VSOA-e, nakon usuglašenog prijedloga kandidata za ravnatelja, ministar Banožić ispunio je svoje zakonom predviđene ovlasti i u petak uputio formalni prijedlog kandidata predsjedniku Vlade i predsjedniku RH.”

Ministarstvo je tu pomalo kontradiktorno jer istovremeno tvrdi da “prijedlozi imena kandidata na dužnosti koje se navode u predmetnom priopćenju, kod Predsjednika Republike stoje već mjesecima“, ali i da “za pojedina imenovanja koja se navode u predmetnom priopćenju, sukladno Zakonu o službi u OSRH, mora se provesti interni oglas.”  Zato je, valjda za svaki slučaj, već idućeg dana (u četvrtak 03. kolovoza) MORH objavio novi “interni oglas za popunu dužnosti Vojnog predstavnika RH pri NATO i EU”. U zadnje dvije godine, od isteka mandata posljednjeg hrvatskog predstavnika pri NATO savezu kantraadmirala Predraga Stipanovića, objavljena su dva interna oglasa za ovu poziciju i jednako tako su dva visoka časnika OS RH ostala zaglavljena u međuprostoru između ministra obrane i predsjednika RH. U prošlotjednom internom oglasu MORH naglašava da se poništava posljednji ovakav oglas objavljen 22. travnja 2022., dok bi novoizabrani stalni predstavnik na dužnost trebao stupiti u listopadu ove godine. Naravno, pristane li predsjednik Milanović na izabranog kandidata.

Paralelno s objavom MORH-ovog oglasa, iz Vlade je 03. kolovoza poslijepodne stiglo priopćenje o tome da je premijer Plenković potpisao prijedlog kandidata za ravnatelja VSOA-e:

“S obzirom na to da 10. kolovoza ove godine ističe Odluka o privremenom ovlaštenju brigadiru Anti Kujundžiću za koordinaciju poslova u VSOA-i, predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je potpisao prijedlog kandidata za ravnatelja VSOA-e i uputio ga predsjedniku RH na supotpis. Prijedlog je upućen predsjedniku RH nakon što je u jučerašnjem priopćenju iz njegovog Ureda potvrđeno da je kandidat za ravnatelja usuglašen. Stoga ne vidimo nikakve prepreke za imenovanje ravnatelja VSOA-a koji će imati mandat i sve propisane ovlasti, što je jedini način kako osigurati punu funkcionalnost Agencije.”

Dok je predsjednik Milanović o svemu šutio, premijer Plenković se jučer (nedjelja 06. kolovoza) u Sinju osvrnuo i na ovo do sada neriješeno pitanje:

“Hoće li on potpisati odluku o VSOA-i? To je na njemu. Što se nas tiče, mi smo usuglasili prijedlog kandidata za ravnatelja VSOA-e. Rok gospodinu koji trenutno koordinira te nužne minimalne poslove istječe 10. kolovoza. Ja sam svoj dio papira potpisao, očekujem da i predsjednik Republike to napravi. Bilo bi važno jer se mora sazvati Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Četiri su radna dana, od sutra do četvrtka, i mislim da će to biti u redu”.

Brigadni general Ivan Turkalj – prihvatljiv i Pantovčaku i Markovom trgu?

Upitan hoće li se “u paketu” imenovati vojni zapovjednici na još neka mjesta u sustavu Oružanih snaga, Plenković je odgovorio da postoje dvije skupine imenovanja, a jedino je odluka o imenovanju ravnatelja VSOA-e vezana za predsjednika Republike i predsjednika Vlade: “Sva ostala imenovanja koja su u sustavu Oružanih snaga Republike Hrvatske idu po sasvim drugoj proceduri. Rješavaju se na razini koja s premijerom i Vladom nema veza, nego s ministrom obrane“, rekao je, pojasnivši da načelnik Glavnog stožera da prijedlog, ministar obrane suglasnost, a predsjednik Republike potpiše odluku. Dodao je da se u svih sedam godina otkako je premijer – te odluke nisu donosile na Vladi, niti se on bavio tim odlukama: “Za mene je samo bitna VSOA. Sve drugo paralelno će se riješiti bez ikakvih problema“, rekao je dodavši da 90 posto tih imenovanja stoji na potpisu kod predsjednika Republike već jako dugo: “Vezivanje ravnatelja VSOA-e s bilo kojom odlukom o imenovanju unutar Oružanih snaga za nas ne postoji“. Ne tako davno, premijer je imenovanja unutar Oružanih snaga vezivao uz ispriku predsjednika Milanovića njemu kao premijeru,ministru obrane i cijelom HDZ-u.

Nakon što je Ured predsjednika potvrdio do jutros neslužbene tvrdnje o stavljanu supotpisa na prijedlog kandidata za ravnatelja VSOA-e, očito je ipak  došlo do nekog vezanog paketa budući je dosadašnje stanje bilo neodgovorno i neodrživo. Nakon što je general Mijo Validžić odustao od Vladine nominacije za ravnatelja VSOA-e, usuglašeni je izbor pao na brigadnog generala Ivana Turkalja, aktualnog zapovjednika Zapovjednog operativnog središta GS OS RH.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.